Stäng

Tysklands Iranvänliga, Israelfientliga utrikespolitik

av Soeren Kern  •  21 augusti, 2019

  • Faktum är att Tyskland har varit fientligt mot Israel under de senaste åren … Tyskland fortsätter att ge miljontals euro varje år till organisationer som förespråkar Israelfientlig BDS (bojkott, desinvesteringar och sanktioner) samt ”lawfare”-kampanjer, antisionism, antisemitism och våld, enligt NGO Monitor.

  • Den tyska förbundskanslern Angela Merkel sa år 2008 att Israels säkerhet ”inte är förhandlingsbar” och utrikesminister Heiko Maas sa år 2018 att han började med politik ”på grund av Auschwitz”. I praktiken verkar Tyskland dock konsekvent prioritera sina relationer med Israels fiender.
  • Instex, ett initiativ av den tyska utrikesministern Heiko Maas, skulle tillåta europeisk handel med Iran trots USA:s sanktioner. Det skulle underlätta byteshandel med Iran när det gäller produkter som läkemedel och livsmedel, men Tehran har upprepade gånger insisterat på att Instex måste inkludera handel med olja för att mekanismen ska vara ekonomiskt rimlig.

En högt uppsatt tysk diplomat som pekats ut för att leda EU:s byteshandelssystem som skulle låta Europeiska företag avvika från USA:s sanktioner mot Iran trädde tillbaka efter att ha gett en intervju i vilken han kritiserade Israels existens och berömde Tehrans ballistiska missilprogram.

Episoden – den senaste i en serie händelser som har blottlagt den Israelfientliga grunden i Tysklands utrikespolitik – är ett pinsamt bakslag för den tyska regeringen som kommer att göra deras försök att lösa det iranska kärnavtalet svårare.

Bernd Erbel, en 71-årig före detta tysk ambassadör till Irak och Iran, sa att han inte tänkte leda Instex, en betalningsmekanism som ska förenkla europeiska affärer med Iran, efter att nyhetstidningen Bild den 8 augusti publicerade innehållet av en utförlig intervju som Erbel gjort med Ken Jebsen, en tysk-iransk radiopratare som beskrivits som en ”konspirationsteoretiker” och ”antisemitist”.

Läs vidare

Kommentera

%d bloggare gillar detta: