Kalmar slott har problem med klotter, främmande klotter…


HISTORIA. Kalmar slott har spelat en avgörande roll i Sveriges historia alltsedan slottet började uppföras vid 1100-talets slut. Under Knut Erikssons tid, byggdes en kastal, ett runt befästningstorn. Magnus Ladulås lät på 1280-talet bygga en försvarsborg runt kastalen, som då blivit slottets kärntorn. 

1397 stod slottet i centrum för en av de viktigaste politiska händelserna i Nordens historia: bildandet av Kalmarunionen – en union av de nordiska länderna skapad av den mäktiga drottning Margareta.

Det är det lilla, läs själva om ni vill veta mer eller gör ett besök på Kalmar slott.

Genom historien har Kalmar och slottet haft problem med danskar och tyskar med flera nu är det återigen invasionstrupper som härjar. Kalmar slott har problem med klotter. Främst är det väggarna ut mot slottsvallarna som drabbats.

Populärt är att rista in sina namn i slottets fasad. Under det senaste året har klottret ökat kraftigt, konstaterar slottsledningen.

– Jag blir ju jätteledsen. Att man inte förstår att detta är ett byggnadsminne som är 800 år gammalt. Det är för jävligt, säger slottschefen Mimmi Mannheimer. Att sanera bort klottret kostar hundratusentals kronor varje år, enligt Sveriges Radio. 

-Pettersson ser på namnen att det inte verkar vara äkta smålänningar direkt som ristar och namnkombinationerna borde inte finnas så många av om polisen ville göra sitt jobb men…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Kalmar slott har problem med klotter, främmande klotter…

 • rune

  ”Populärt är att rista in sina namn i slottets fasad.”
  En vägg är väl ingenting mot när kniven används mot människor.
  Fasaden går väl att reparera ganska enkelt.Värre med alla knivskurna människor.Det går ju inte en dag numera utan att man kan både läsa och
  höra talas om detta.Skrämmande utveckling.!!!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vill påstå att hela Sverige 2019 har problem med mångkulturella kriminella parasiter !

  Gilla

 • Maya

  Det verkar som om allt som har ett historiskt värde för oss Svenskar skall klottras och svinas ner.

  Gilla

 • Nisse hult

  Om polisen satsade lika mycket på en förundersökning om detta som för ASAP, kunde säkert personen bakom lagföras med ersättningskrav. Sluta vara så flata mot våra ungdomar och lär dem rätt och fel. Vill inte staten , så får väl Kalmar bilda en stadsvakt igen!

  Gilla

  • Svensk lösen

   De vet redan vad som är rätt och vad som är fel. Problemet är att det inte blir kännbara konsekvenser när de medvetet gör fel!

   Gilla

 • Timithy

  kameraövervakning samt vaktbolag av en kostnad av ca ev max 100000/månad 24 tim. vilket det är värt eftersom ovärdeliga kulturminnen dessutom skulle vaktbolag ev skydda mot inbrott+stölder. Gärna vakt+hund.
  100000 kr mån ska ställas emot vad en Somaliefamilj kan kosta månad eller en ensamkommande fejkafghan vars kostnader kan kosta upp emot 1 milj/månad totalt.. Så för en enda afghans kostnad månaden skulle man kunna ha 3-4 vakter dyngnet runt på slottet 🙂

  Gilla

 • Björn Pettersson

  Jag besökte slottet förra veckan och reagerade på detta kladd och åverkan på ett historiskt monument. Jag är uppvuxen i Kalmar och besöker staden regelbundet men har aldrig sett något liknande tidigare. Vad görs för att värna om vårt kulturarv? Kalmar slott är ingen lekpark.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: