Fördubblat antal äldre med behovsprövat äldreförsörjningsstöd

PENSION. Antalet pensionärer som är beroende av äldreförsörjningsstöd har nästan fördubblats de senaste femton åren och var i maj i år ungefär 25.000 personer.  Det handlar om äldre som har en inkomst som inte når upp till skälig levnadsnivå, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, till Sveriges Radio

Äldreförsörjningsstöd, ÄFS, handlar framförallt om människor som kommit till Sverige sent i livet och inte har de fyrtio år i landet som krävs för att få hel garantipension, och som därför saknar en inkomst på en skälig levnadsnivå som i dag ligger på 5 700 kronor i månaden efter att boendet är betalt.

I snitt låg stödet på 3 600 kronor per person i månaden under 2019. Ökningen beror till stor del på att till exempel anhöriginvandrare födda 1938 och senare inte längre automatiskt får en hel garantipension efter tio år i Sverige, men också på att vi lever längre.

De senaste årens invandring syns inte i siffrorna än, men enligt Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, finns det en risk fler äldre kommer behöva ekonomiskt stöd framöver.

-Pettersson säger att det är tragiskt. Sverige har runt 300.000 fattigpensionärer i landet, människor som arbetat och slitit hela livet men inte når upp till en skälig levnadsnivå. Vi anser oss inte har råd att höja dessa pensioner till rimlig nivå trots att politikerna lovar och lovar, val efter val. Men vi har råd att ta emot invandrare som går direkt in i ett specialkomponerat pensionssystem.

Dock stämmer det inte att ÄFS är högre än garantipensionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

9 thoughts on “Fördubblat antal äldre med behovsprövat äldreförsörjningsstöd

  1. Varför får de som får ÄFS max 6200 kr som bostadstillägg medan ”vanliga” pensionärer får max 5600 kr?

  2. Hoppas att den dagen kommer att pensioner baseras pa inkomst av tjanst i Sverige. Om sa inte ar fallet kan anhoriga forsorja dem.
    Jag har inte arbetat i 50 ar for att forsorja allehanda beduiner.

    • I så fall får vi fattigdom och desperation. Anhöriga kan pressas att begå kriminalitet för att försörja äldre familjemedlemmar.

      Ett bättre alternativ hade varit att aldrig släppa in invandrare i Sverige.

  3. Att då fortsätta med en stor anhöriginvandring där merparten aldrig kommer att komma i närheten av ett arbete är en ytterligare spottloska i ansiktet på dem som jobbat hela livet? Finns det annat ord än att det handlar om ren idioti eller ett enormt förakt mot den egna befolkningen?

    Tycker vi ska minnas dom fähundarna som tog beslutet att låta 9300 Afghaner utan skyddsskäl stanna och leva av den välfärd som dom som betalat den får ta ytterst liten del av!

    • Fähundarna var 7klövern ledd av den allsmäktige diktatorn Stefan Löven, de älskar kriminella Afghaner, det landar på flera 100,000 med ”anhöriga” till GIGANTISKA kostnader…..Den allsmäktige + MSB har stängt ner Swebbtv, de tål inte adekvat kritik, demokrati har de NOLL respekt för!!!

  4. Det säger rätt mycket om en Regim , som förser hela familjer, som inte betalt in en spänn till pensionssystemet en bättre pension än dom som jobbat i landet i 50 år. Och Sossarna ska inte försöka att skylla ifrån sig,
    dom har haft makten i merparten av ett århundrade, men använt makten till att förse sig själva och idag betala ut högre stöd till folk som inte med en krona bidragit med något annat än kostnader? Mår illa!

    • I gar nar jag skulle aka hem fran Rinkeby kom en sprillans ny bil BMW modell storre med en ung somalikille som chauffor. Han var valdigt lycklig med sitt nya ak! Vi har inte rad med sjukvarden men vi har rad att goda dem med miljonbidrag.

  5. – men vi ska ju ta hand om alla anhöriga till ”ankarbarnen”, som
    vi släppt in i Vårt Fosterland!

    – så vi gamlingar måste ”anpassa” oss till den nya situationen!

    Regeringen har ju kontraktet från 1999 med muslimerna att ta direktiv
    från!

    Du som inte röstade på SD är säkert glad för det som händer med
    Vårt Fosterland !

  6. Detta är medveten politik sedan 1990- talet. Stadsminister Göran Persson sade senare, angående pensionerna: ’när folk förstår vad vi har gjort, kommer de att bli förbannade!’.

Kommentera