Nazismen och fascismen är vänsterrörelser


Nazism och fascism är egentligen ideologier som hör hemma på den politiska vänsterkanten.

De skriver Nils-Erik Sandberg, publicist i ekonomiska filosofiska ämnen, i en debattartikel.

Till sitt stöd har han diverse källor och författade alster av diverse ideologer. Intressant ord i texten är dessa:

”…fascismen grundades av den franske filosofen George Sorel…//…den idén hade han fått från marxismens klasskampsteori. Sorel var från början marxist”

”Hitler var ingen högerman, han var en vänsterman. Nazism är en förkortning av ”nationalsocialism”. Hitlers parti hette NSDAP. Det vill säga ”Nazionalsocialistische Deutsche Arbeitar Partei…//…Nazismen var en socialistisk ideologi”

”Den gamla högern var konservativ och ville bevara samhället, inte slå sönder det. Hitler och Mussolini ville inte bevara utan förändra. De lyckades, på ett förfärande sätt. De hade inte mycket med högern att göra”

Sandbergs text bygger på ett antal fakta, men också egna slutsatser. Huruvida man vill tolka dessa kommer säkert att diskuteras, men jag tror att vår egen statsminister bör tänka till innan kastar ur sig epitet i fortsättningen. Det torde väl också röra om rejält hos de vänstergrupper som anser att inga nazister ska finnas på våra gator.

Ystad Allehanda


8 responses to “Nazismen och fascismen är vänsterrörelser

 • Håkan Dahlberg

  Nazism, fascism och socialism har alla sina rötter i kommunismen:
  https://www.theepochtimes.com/nazism-fascism-and-socialism-are-all-rooted-in-communism_2549205.html

  Gilla

 • Andy

  Var är min kommentar?!

  Gilla

 • Peter

  Det går inte att tänka höger vänster. Det fungerar inte.
  USA:s indelning i konservativa och demokrater fungerar bättre. De konservativa vill konservera samhället och bevara familjen, kyrkan mitt i byn, och lokalsamhället. Statsmakten måste hållas liten och ha begränsat inflytande. Företagen skall sköta marknaden.

  Demokraterna vill liberalisera och slå sönder och att staten tar över det som privatföretagare och kyrkan borde sköta. Staten skall bestämma allt.

  Gilla

 • grunehetgrot

  Löven är nog den sista individen i Sverige som skall misshandla ordet nazism. Tänk så mycket bra hans parti gjorde för nazisterna under kriget.

  Gilla

 • SVENSK

  En principiellt riktig slutsats, men Kommunismen är den i särklass värsta vänsterideologin som lett till minst 30 miljoner människors död i Ukraina (tämligen okänt folkmord av Stalin) och i Ryssland samt sannolikt ca 100 miljoner räknat över hela världen.

  Gilla

 • Mike E

  Visst är det så men det kommer vänster aldrig att erkänna.
  Att nationalsocialism och fascism är höger var en av vänsterns mest framgångsrika lögner efter andra världskriget. Vänstern, med hjälp av sina journalister inom Europas gigantiska ”public service” broadcasters, har pumpat ut lögnen så effektivt att den har blivit sanning. Nationalsocialism och fascism är kollektivistiska, centralstyrda vänsterideologier precis som den mer utbredda (international)socialismen och har inte ett dyft med högerns individualism och fria kapitalism att göra.

  Gilla

 • putte

  Han har rätt Nils-Erik ,nazismen var en vänsterrörelse som nog inte vänsterfolket vet eller förnekar . Jag rekommenderar en kille vid namn Dinesh D’Souza som många gånger påtalar den myten när vänstermänniskor påstår att Hitler var höger när det i själva verket är precis tvärt om .
  Så egentligen ska herr Löfven nog ligga lite lågt när han anklagar höger som nazismens vagga , för det som han nu gör är lite av att kasta sten i sitt egna glashus om han nu förstår vad det betyder .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: