Kommunernas åtaganden eller någon annan betalar


SKATTER. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Kommunernas obligatoriska uppgifter

 • Social omsorg (äldre- och handikappsomsorg samt individ- och familjeomsorg)
 • För-, grund- och gymnasieskola
 • Plan och byggfrågor
 • Miljö- och hälsoskydd
 • Renhållning och avfallshantering
 • Vatten och avlopp
 • Räddningstjänst
 • Civilt försvar
 • Biblioteksverksamhet
 • Bostäder

Frivilliga uppgifter

 • Fritid och kultur
 • Energi
 • Sysselsättning
 • Näringslivsutveckling

-Pettersson säger att detta borde vara något för alla politiker att titta på i stället för att höja skatterna. Går det att effektivisera det vi måste göra och skala bort sådant vi inte behöver göra. Jag har ofta sagt till mina lokalpolitiker att det borde inte vara så svårt, fundera på om du skulle göra affären med egna pengar blir svaret nej, gör den inte med andras pengar. Senast det var aktuellt köpte kommunen cykelställ, där varje cykelplats kostade över 9000 kronor.

Nedan några få exempel, inte helt färska, på slöseri med skattemedel från Slöseriombudsmannen…

”Smedjebacken ska värma upp en sjö fem grader så att det ska gå att bada i september. Det kommer att kosta minst nio miljoner kronor.”

”Först köpte tjänstemannen damkläder för 600 kronor på kommunens bekostnad och kallade det för lunch. När han avslöjades medietränade kommunen honom för 145 000 kronor. Trots det tvingades han avgå. Då fick han en fallskärm på tre miljoner kronor.”

”Avesta kommun skulle bygga en bro. De hittade en begagnad bro på Blocket. Det var bara ett problem. Bron var tio meter för kort. Så kostnaden på 40 000 kronor blev i stället omkring en miljon.”

”Nyköpings kommun betalade 51 000 kronor för en väggmålning på en högstadieskola av en känd snippkonstnär. När snippan var klar byggde kommunen en vägg för att täcka konstverket. Kostnad: 18 000.”

 ”Arbetsförmedlingen betalade 125 000 kronor för en debattartikel. Den var så dålig att den inte blev publicerad i tidningen.”

 ”Karlstad betalade 3,1 miljoner för Hells Angels klubblokal så att de skulle kunna bli av med MC-klubben. Men kommunen klantade till uppsägningen så nu är Hells Angels kommunala hyresgäster, och har börjat ställa krav på renoveringar.”

”Vattenfalls köp av holländska Nuon har kallats ”den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin”.  Överpriset var minst var minst 50 miljarder kronor.”

”Örnsköldsvik ville bli rika som troll med hjälp av etanol. Istället gick drömmarna i kras och kommunen har nu skulder på miljardbelopp.”

”Malmö byggde två kopior av medeltida skepp i full skala. När båtarna kostat 138 miljoner kronor ville man göra sig av med dem. De såldes då för 100 kronor.”

”Götene ville locka till sig Arn-turister på samma sätt som fans till Sagan om Ringen vallfärdar till Nya Zeeland. Men Medeltidens Värld förvandlades till ruiner efter bara några år. Kostnad: 100 miljoner kronor.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “Kommunernas åtaganden eller någon annan betalar

 • Arne Groningsson

  De innevånare som befolkar ”det allmänna inrättningarna” i Kommun och Landsting, är i huvudsak människor, som tycker det är genant att arbeta.

  ”Att sitta av” sin livstid på en förvaltning med löner, som du aldrig uppnår på vanligt kneg, är orsaken.
  Kompetensbrist bidrar dessutom, för man är ju politiskt tillsatt.

  Resten, de som har ett arbete, jobbar bara några timmar i veckan, för den övriga tiden så är man ”Politiker”, som enligt Lag har rätt att få vara fri från sitt vanliga jobb, med full lön.

  Dessutom så har man traktamente för den tid man är ”politiker”, vanligtvis högre än den lönen man har, och i vissa fall, både traktamente och lön.

  Gillad av 1 person

 • Olof.p

  Och Stefan Löfven, när börjar pensionräddarna generera skattepengar? Säger du aldrig? Men du har ju lovat oss att vi ska kunna höja pensionerna med pensionsräddarnas hjälp. Sa du känn er blåsta?
  Var det Jan Eliassons hund som sa det?

  Gillad av 1 person

 • Olof.p

  När så gigantiska summor hanteras så vårdslöst och ineffektivt måste det vara så att politiker och tjänstemän får svinnet att hamna i egna fickor. Höj straffsatsen för pengastöld i offentlig verksamhet.

  Gilla

 • Kommunernas åtaganden eller någon annan betalar – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: SKATTER. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är […]

  Gillad av 1 person

 • villervalle03v

  Tiggarna håller på att bli sjukt överviktiga, har jag lagt märke till Om man ser samma tiggare år efter år, ser man hur dom sväller och blir feta. Bara sitta hela dagen, sen mumsa i sig ostburgare och kakor som jag såg en kvinnlig pensionär komma med, åt en av dom. Han var ca trettio år, förut normalviktig, men nu med en grav övervikt på närmare hundra kilo. Det borde vara kommunens ansvar att inte låta tiggeri förekomma. Det är ett ansvarslöst socialistiskt påfund som inte existerade förut, de burades in för lösdriveri.

  Gilla

 • Ståfräs

  99 % är väl bara smakprover på äkta Zossepolitik, som vanligt grattis väljare!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Våga ifrågasätta kommunala chefers kompetens.

  ”Att höga kostnadsnivåer kan bero på oskicklig kommunal ledning sägs nästan aldrig. Det är som om man allmänt utgick från att alla kommunstyrelseordförande, kommundirektörer eller nämndordförande skulle fullgöra sina uppgifter lika skickligt i landets alla 290 kommuner”, skriver kommunrevisorn Per Dahl.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaga-ifragasatta-kommunala-chefers-kompetens-28633

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: