Tiggeriförbud överklagas


I början av månaden överklagade oppositionen i Sölvesborg det tiggeriförbud som infördes tidigare i år. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet ifrågasatte bl.a. argumentet om att majoriteten av handlarna var för ett förbud.

Nu är turen kommen till Bromölla, där tiggeriförbudet överklagas av tillsynes samma partier som i Sölvesborg, alltså Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

En av de liberaler som varit kritisk till förbudet menar att det inte kan fastställas att tiggande människor från Rumänien och Bulgarien är ett störande inslag i gatubilden.

Jag tror, eller t.o.m. vet, att dessa tiggare är föremål för många diskussioner och en hel del irritation. Jag tror inte, jag vet, att många handlare helst ser att de avlägsnas från sina positioner utanför entréer.

”Man kan inte förbjuda fattigdom” är ett väl inövat argument i tiggeribranschen. Helt sant, men man kan bekämpa fattigdom och man borde faktiskt kunna förbjuda människor att utnyttja EU:s öppna gränser i syften som detta och många därtill.

De tiggare som sitter utanför din butik och med ett väl inövat ”Hej” vädjar om att du ska lägga pengar i deras mugg, är ett problem som deras egna regeringar och myndigheter ska hantera. 2018 tog Aftonbladet upp frågan och konstaterade att EU avsatt hela 336 miljarder kronor, gällande åren 2014 till 2020, i syfte att hjälpa utsatta människor i Rumänien. Frågan alla bör ställa är. Används alla dessa miljarder i rätt syfte, eller försvinner de i korrupta fickor och används till helt andra ändamål än de tilltänkta?

Annan information vi får i Aftonbladets artikel är polisens uppgifter. Det förekommer människohandel och annan brottslighet i kölvattnet av tiggerivågen. Här tror jag polisen sitter på väldigt många svar om de bara fick redovisa dessa svart på vitt och utan inslag av politisk initierad censur.

Frågorna och påståendena som socialdemokrater, liberaler, centerpartister och vänsterpartister i Sölvesborg och Bromölla borde svara på är dessa:

 • Varje krona som stoppas i en tiggares mugg är ett incitament för honom/henne att gång på gång återkomma till Sverige och din lokala butik.
 • Varje krona som svenska myndigheter bistår med i form av vård, boende och annat, är ett EU-mynt som regeringarna i Rumänien och Bulgarien kan använda till annat.
 • Kan ni garantera att varje krona som stoppas i en tiggares mugg går till dem och inte till något brottssyndikat som ligger bakom?
 • Kan ni garantera tryggheten för era invånare och att inte den gränsöverskridande brottsligheten med stölder, rån, inbrott, prostitution och droger följer med tiggarna till Sverige?
 • Tycker ni det är lämpligt att en fullt frisk man/kvinna i åldern 25-30 sitter utanför en butik och tigger, istället för att arbeta och studera i hemlandet?
 • Vet ni med säkerhet att dessa män och kvinnor är utsatta eller om de utnyttjar EU:s öppna gränser för att tjäna pengar?

Det finns nämligen som svenska politiker borde ta till sig och fundera över. Titta på bilden nedan (klicka för förstoring). Statistiken är hämtad från Eurostats webbsida.

Uppgifterna är förvisso från 2014, men säger förmodligen en hel del om dagens situation. Medianlönen som mäts är liktydigt med att lika många löntagare tjänar mer och lika många mindre än det värde som uppges. 2014 var medianlönen för en rumänsk löntagare cirka 28 svenska kronor, vilket innebar cirka 4 480 svenska kronor/månad. 2015 publicerade Europaportalen en artikel om korruption och låga löner i Rumänien. Där får man bl.a. veta att ingångslönen för nyutexaminerad läkare låg på 4 700 svenska kronor/månad.

Sätt dessa siffror i kontext till de uppgifter som publicerades i SR redan 2013. Polisens kartläggning visade att tiggare tjänade allt från 80 kronor till 500 kronor/dag, allt beroende på var man satt. 80 kronor/dag är lika med 2 400 kronor/månad. 500 kronor/dag är lika med 15 000 kronor/månad. Märk väl att detta är skattefria kronor till skillnad från den skatt som en nyutexaminerad läkare i Rumänien är tvungen att betala.

Alla förstår att det är mer lönsamt för en lågutbildad rumän att tigga pengar av människor i Sverige än att arbeta med ett låglöneyrke i hemlandet. Hoppas politikerna i Sölvesborg och Bromölla inser det också.

 


5 responses to “Tiggeriförbud överklagas

 • Tony

  Vilket skitsnack,” Man kan inte förbjuda fattigdom”????

  Nej den har för fan Sju klövern infört i Sverige fast den var
  så gott som utrotad. Inte såg man några pensionärer ligga
  på gatorna för att dom saknade bostad, men nu slängs dom
  ut för att ge plats åt ljugande importerande friska unga pojkar?

  Gilla

 • Brasklappen

  Såg en tiggare på samma plats som jag besökte för 5-6 års sedan! Samma kvinna från Rumänien satt vid Tunnelbanan exakt på samma plats där jag såg henne för c:a 5 år sedan! Detta har alltså blivit något permanent i Sverige för dessa från Bulgarien och Rumänien och liknande länder tack vare att vi tyvärr är medlemmar i EU! ”Man kan inte förbjuda fattigdom” säger Stefan Löven och tycker det är bra med ”öppna gränser!” NEJ DET ÄR INTE BRA! INTE BRA FÖR OSS OCH INTE BRA FÖR TIGGARNA FRÅN ANDRA EU STATER ATT SITTA PÅ VÅRA GATOR ÅR UT OCH ÅR IN!! Skicka hem dessa vuxna tiggare, de är inte vårt ansvar!!!

  Gilla

 • Argus

  Om rättsvårdande myndigheter gjorde sitt jobb skulle inte kommuner tvingas ta till tiggeriförbud. Schengenavtalet stipulerar att du som medborgare i ett annat Schengenland har rätt att vistas i ett annat Schengenland om du försörjer dig själv. Du kan antingen vara ekonomiskt oberoende eller ta ett hederligt arbete. Tiggeri är inget hederligt arbete och eftersom ”EU-migranterna” inte har några medel för uppehället borde de direktavvisas vid gränsen.

  Gilla

 • Blodsven

  Landsförrädarna S,L,C, V och MP tar till alla hjälpmedel de kan komma på att rasera landet, helt enligt order från FN:s NWO…

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Argumentet ”man kan inte förbjuda fattigdom”, är så urbota dumt. Frågan som ska ställas, är ju istället, ” hur kan man tillåta fattigdom” ?

  Företrädarna för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet har tydligen väldigt svårt att se att konsekvenserna för deras ställningstagande, motverkar sitt eget syfte.

  Fasadpolitiker löser inga problem. De skapar bara fler och fler ”utmaningar”, för affärsidkare och medborgare runt om i Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: