Rökförbudet

Rökförbudet på uteserveringar glädjer många icke-rökare oerhört. Andra känner sig bestörta, besvikna och ilskna. Några näringsidkare väljer att stänga verksamheten.

Det sistnämnda har inträffat i hamnstaden Oxelösund där ett par från Syrien väljer att stänga sitt vattenpipscafé.

Även vattenpipor ingår i den lag om rökförbud på uteserveringar som regeringen lade fram.

Vattenpipscaféer är enligt det syriska paret en tradition från arabiska länder. Traditioner väger dock lätt när lagar stiftas och när lagar stiftas gäller de samtliga medborgare, även om det finns människor i det här landet som anser att lagar är till för andra, inte dem själva.

Paret från Syrien fick idén till caféet när de semestrade i Italien och hade hoppats att detta skulle bli en brygga mellan nyanlända och infödda svenskar. Nu hoppas de f.d. ägarna att namninsamlingar ska få regeringen att återinföra rökning på uteserveringar och andra allmänna platser. Om paret syftar på uteserveringar i stort, kan de nog glömma detta. Syftar de på att vattenpipor ska få dispens från förbudet, kan de nog hoppas lite mer. Det vore nämligen inte första gången man går den allt större gruppen muslimer till mötes.

Två saker i reportaget funderar jag över.

För det första. Varför inte driva ett vanligt café med kaffe, bullar och annat som hör detta till? Ett sådant café skulle säkerligen skapa en brygga mellan nyanlända och infödda svenskar bättre än ett café för vattenpipor.

För det andra så lämnar de här orden en del luckor.

”Vi vet att det inte är så bra, men vi får inte röka på balkongen, vi får inte röka på restaurangen, vi får inte röka på gatan. Var ska vi röka? Man ska röka hemma, och det är inte bra”

Kvinnan i det syriska paret erkänner att det inte är bra att röka hemma, men att röka på offentliga platser där icke-rökare drabbas av passiv rökning och illaluktande dofter, det fungerar tydligen. Ett ganska märkligt argument som inte ifrågasätts i lokaltidningen.

SN

12 thoughts on “Rökförbudet

  1. Jag minns när det fanns rökkupe på tåget. Var det storhelg fanns det bara sittplats i rökkupen. En ganska vanlig syn var att rökare hade bokat plats på icke rökare, men kom in och rökte i rökkupen.
    Jag håller med Pettersson rökare kan fundera två varv till. Det enda stället ingen annan drabbas är i hemmet. Så rökare, rök på hemma så ni kan vara på hållplatser, café och resuranger utan att röka.

  2. Vad förvånad jag blir, att inte det gjordes undantag för
    vårt nya herdefolk som det ju görs i så många andra
    sammanhang?
    Då går det kanske att ordna med så att alla får betala
    lika för vård o Tandvård, och att Bostadsköerna fungerar
    som dom gjorde förr, där ingen går före den andre,
    för det är verkligen att ställa grupp i mot grupp, och det
    ska vi ju inte göra enligt P K?

  3. Hallå,varför finns inget förbud mot bönfrukter,lök och bl.a. svamp ? Dessa orsakar ju alla tryck i mag/tarm-systemet.
    Något speciellt som lär drabba flygresenärer. Hur det är för tågresenärer, är ännu inte undersökt.
    Finns ju även en mängd annat vi stoppar i oss,som på sikt skapar odör o. ren Methan-gas ! Dessutom luktar dessa gaser bra mycket mer ”apa”,än nikotinet.

  4. När de vattenpiprökande grupperna börjar hota med upplopp och att detta är racism kommer förbudet sökert att upphävas.

    Skall man vara lite lustig mitt i eländet kan man förmoda att lagen snart ryker.

    I varje fall för vattenpipor

  5. Snacka om att gruppera folket ! Vi som skulle sammansmältas med varandra har nu även blivit hatobjekt för de ickerökande .

  6. Det finns nog ingen grupp människor som är så förtryckta som rökare.
    Varför inte förbjuda tobaksvaror totalt för???
    samtidigt kan dom förbjuda alkohol och parfym samt rakvatten.

    • Att bli utsatt för stark parfym på en restaurang såväl innomhus som på uteservering, kan förstöra en god maträtt minst lika mycket som om någon sitter och blåser ut rök i närheten över maten, men det får man ju inte klaga på.
      Det finns inga som helst belägg för att rökning utomhus skadar andra mer än vad bilavgaserna gör.
      Jag är röker inte själv men tycker jakten på rökarna har nu gått alldeles för överdrivet långt. Samtidigt så känner jag en viss skadeglädje att arabernas vattenpipekaféer måste slå igen.

Kommentera