Uppmuntrar smugglarna att fortsätta

De människosmugglare som tjänar miljoner på att forsla människor över Medelhavet har självklart tagit hjälp av de uppmuntrande signaler som skickats från europeiska regeringar, inte minst Sveriges.

De som lockas att ta resan över Medelhavet är migranter med allsköns motiv i bagaget och som alla ser Europa som ett modernt Klondike. Detta uppmuntrar förstås smugglarna som tjänar miljoner på att forsla migranterna över havet i rangliga båtar från vilka diverse räddningsbåtar tar dem vidare in i Europa.

Johan Westerholm på Ledarsidorna beskriver nu hur Frontex, EU:s myndighet för gränskontroll, öppet beskyller migrantaktivisterna för att gå smugglarnas ärenden.

Det är sedan länge känt att människosmugglarna använder rangliga båtar i vetskap om att aktivisternas båtar plockar upp migranter utanför den nordafrikanska kusten för att därefter forsla dem vidare mot hamnar i främst Italien, Malta och Spanien. Smugglarna har sett en miljardbusiness i denna verksamhet där man utökat verksamheten och intäkterna med en tillverkning av falska papper, id-handlingar och intyg.

Väl i Europa utnyttjas många av dessa migranter som prostituerade, andra på den svarta marknaden och en del lockas av de kriminella nätverken. Westerholm pekar på svensk media som på klassiskt vänstermanér publicerar det ena snyftreportaget efter det andra om enskilda migranters öde, men på traditionellt vis ”glömmer” att ta upp alla de problem som följer i kölvattnet av denna illegala verksamhet.

Hela denna intressanta text borde läsas av såväl politiker, journalister som aktivister. Som Westerholm skriver:

”Men medan inte minst svensk media blåser upp symptomen på denna migrantvåg är de mer ovilliga att analysera orsakerna – och hur en lösning skulle se ut. Om situationen är desperat idag så kommer den att vara katastrofal imorgon. Den afrikanska arbetslösheten kan inte lösas via massiv invandring till Europa”

Ledarsidorna

Besök gärna Frontex webbsida, där man bl.a. kan läsa den senaste rapporten (11/7) om antalet migranter som försöker ta sig in i EU. Lite fakta om detta:

  • Under det första halvåret har 42 000 migranter försökt ta sig in i Europa, vilket är 30 procent färre än samma period förra året.
  • Östra Medelhavet är fortfarande den populäraste överfarten med cirka 4 000 upptäckta migranter bara i juni och 21 500 under första halvåret. Majoriteten av dessa är afghaner.
  • Västra Medelhavet är en allt mer attraktiv överfart med 10 300 upptäckta migranter hittills i år. Här utgör medborgare från Marocko, Algeriet och Mali majoriteten.
  • På västra Balkan ökar antalet migranter som vill högre upp i Europa och mellan januari och juni har 5 100 migranter upptäckts. Afghaner och Iranier är i majoritet bland dessa.
  • Den fjärde rutten går via centrala Medelhavet och här har antalet migranter minskat till 3 200, hela 83 procent färre än förra året. Algerier, pakistanier och tunisier utgör här en majoritet.

Lägg märke till att de nämnda migranterna uteslutande kommer från muslimska länder och att varken syrier eller somalier nämns. De två tidigare största migrantgrupperna.

 

 

4 thoughts on “Uppmuntrar smugglarna att fortsätta

  1. Så enkelt det vore att släcka och stänga Migrationsverket på obestämd tid. Rensa bland skogar av retroaktiva och löpande bidrag för invandrare, som inte kommit hit för att arbeta. Fördela skatterna till svenska medborgare med hjälpbehov i första hand, vilket ska vara självklart

  2. Italien har räddat många värdelösa liv genom att vägra dessa olagliga båtar att äntra deras hamnar.

  3. Begränsa asylrätten till grannländer och grannländer till grannländer inom vissa avstånd och utdöm straff för obehörig närvaro ska ni se att det snart slutar. Begränsa sedan den fria rörligheten för ofränder och tillåt bara gränspassage vid repatriering.

Kommentera