Europas saknade IS-krigare


av Soeren Kern • 7 juli, 2019

 • Sveriges television granskade tjänstemän i de fem svenska kommuner – Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö – som är hem till de flesta av de 150 återvändande IS-soldaterna och kom fram till att dessa kommuner tillsammans bara har vetskap om var max 16 vuxna och 10 barn befinner sig.

 • ”USA ber Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi har tagit tillfånga i Syrien och dra dem inför rätta … Alternativet är inget bra sådant och vi kommer att bli tvingade att släppa dem …” USA:s president Donald Trump på Twitter den 16 februari 2019.
 • Wall Street Journal noterade i ett nytt reportage, ”The West’s Foreign Fighter Problem”, att europeiska regeringar står inför ett moment 22: Antingen repatriera och åtala sina jihadister eller riskera att de försvinner från radarn och utför nya attacker i Europa.

Den tyska regeringen har tappat räkningen på de tyskar som har rest till Irak och Syrien under senare år för att gå med i Islamiska Staten (IS). Uppenbarelsen framkommer mitt bland allt större rädslor för att en del av dessa krigare återvänder till Tyskland utan myndigheternas vetskap.

Det tyska inrikesdepartementet avslöjade – som svar på en fråga av generalsekreteraren i det liberala Fria demokratiska partiet (FDP), Linda Teuteberg – att de tyska myndigheterna saknar information om var minst 160 tyskar som åkt för att strida med IS befinner sig, enligt Welt am Sonntag.Departementet menade att medan vissa troligtvis har dött i strid sitter andra gömda och försöker möjligtvis flytta tillbaka till Tyskland.

Läs vidare


8 responses to “Europas saknade IS-krigare

 • Onkel Björn

  Tror egentligen ingen myndighet vill ha med dem att göra. Alla väntar på att någon annan ska göra något i myndighets Sverige. Därför blir det lätt som det blir, ingen har koll. Vi får väl hoppas att säk.polisen och must har någotsånär koll i alla fall.

  ”Förtroende är bra, men kontroll är bättre”. Kan man tycka. Men kontroll är mycket dyrare än förtroende, så därför väljer vi det sista. Och inte kan väl de stackars IS återvändarna göra samma saker mot oss svenskar som de har gjort mot Irakierna och Syrierna. Oss måste de väl bara tycka om, så hyggliga som vi är.

  Säger bara. De borde aldrig ha fått återvända!

  Gilla

 • Gunnar

  USA utnyttjar alla typer av terrorister ( extrema våldsbejakande politiska partier till höger eller vänster) eller religiös våldsbejankande terrorismen. Sådan är verkligheten i det att försvaga alla nationer. Men samtidigt att sälja vapen i varje inbördeskrig. Nationen Kina vet hur USA lägger upp strategin / taktiken. Därför tar de inte invandrare från muslimska länder. Kina vet att förebygga framtida religiösa konflikter inom sitt eget territorium. Men i Sverige ska ju svenskarna i en dogm bli mångkultur , dvs att acceptera muslimer i all dess tvingande våldskult. En tvångskultur för kvinnoförtryck m.m Islamister i Sverige är sekterister ungefär som Jehovas Vittnen . De umgås aldrig med utomstående från sin religion. Och tar aldrig en sup . Om man aldrig tar en grogg eller tar gemensam starköl med en svensk , så är integration ett löjeväckande skimmer. Vi kan aldrig förenas, då islamister aldrig har haft en agenda att förenas med svensk kultur. Islamister är på besök i Sverige är enbart här för att expandera muslimsk kultur . Dogma sitter djupt och Sverige i all sin tro om att vara i förändring i en kulturell internationell gemenskap lär låta sig lurad. Dogmen islam expanderar i Sverige pga lättlurade politiker . För övrigt är all religion hämmande vad gäller sexualitet. När jag var 13 år och gick i konfirmationsskola, sa prästen att inte ligga som djur i sängen. Nähä , och vad ska då en ung man använda snoppen till ? Som sagt , religionen är och kommer alltid att vara en hämmande effekt på apan människan.

  Gilla

 • Gunnar

  Är det fel att kritisera imperialistmakten USA med dess samverkan med terrorister . Är jag PK nu eller inkorrekt i mina analyser ?

  Gilla

 • Gunnar

  USA är den mest extrema vapenfabrikanten och har naturligtvis behov av krigskonfliker. Inga inbördeskrig eller krig mellan nationer är ett dilemma för vapenproducenter. Då får de lägga ner sin produktion, vilket inrikes skapar arbetslöshet. Och ökad arbetslöshet är som bekant ett dilemma för alla nationer. Men USA är den största vapenfabrikanten på detta jordklot. Utrikespolitiken i USA är starkt kopplat till deras vapenproduktion. Om en nation har som basproduktion att producera vapen , lär dess utrikespolitik vara att initiera inbördeskrig hos andra nationer i det att sälja just krigiska vapen . Någon som instämmer i min tes ?

  Gilla

 • Gunnar

  Det förstår jag mycket väl , att USA vill att Europa ska ta hand om IS – krigare. Plåster på såren för IS – krigare , då de förlorat kriget i Syrien. USA stödde dem med vapen och ekonomiska bidrag. Något plåster måste de få. Och Europeiska stater som Sverige måste tydligen slicka såren åt IS – terrorister. Sverige är ju ALLTID behjälplig till USA oavsett vilken terror de stödjer . Extremistisk islam eller extremistisk kommunismen eller extremistisk kristendom . All denna extremismen är i samarbete med USA i det att splittra det nationella. Krig är nämligen lönsamt för USA , då deras produktion är starkt beroende av krigskonfliker. Försvaga nationer med inbördeskrig är USA behjälplig med i det att stödja just terrorister. Krig är lönsamt för framförallt vapenfabrikanten USA !

  Gilla

 • Argus

  Blott Sverige svenska iskrigare har. ”IS-krigare” är varken svenska eller svenskar.

  (Läsförståelse a la Olle Wästberg samt husförhör i svensk kultur.)

  Gilla

 • Blodsven

  Saknas det förutsättningar att utföra terrordåd bara för att man är i Sverige? Är du ironisk eller är du dum på riktigt??

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: