Diskriminerande att inte få be

Är det diskriminering att inte få be på arbetstid?

Den frågan ställs efter att någon, vem denne någon nu är, anmält Bromölla kommun till DO för diskriminering av religiösa. Det tål att reflekteras lite över detta.

Sveriges Radios utsände ställer frågan om det varit ett problem att anställda lagt ned sitt arbete för att på betald arbetstid gå åt sidan och ha en bönestund?

SR

Den frågan bör givetvis arbetsgivarna själva besvara. Som arbetsgivare, oavsett om du är det i kommunal eller privat regi, har du anställt och betalar lön för att dina medarbetare ska jobba i åtta timmar. DO försöker nu få det till att Bromölla kommuns åtgärd är diskriminerande mot en viss grupp, dvs religiösa utövare. Kan man då vända på frågan och ställa den så här. Är det diskriminerande mot icke-religiösa medarbetare att vissa arbetskamrater får fullt betalt för att ägna sig åt religiösa aktiviteter på arbetstid?

Frågan är viktig att besvara, inte minst nu när rökning på arbetstid varit ett hett debattämne på många arbetsplatser. 2018 beslutade sig exempelvis Älmhults kommun för att förbjuda rökning på arbetstid. I det fallet åberopar man att icke-rökare ska slippa passiv rökning, men den förklaringen är självklart svår att försvara då särskilda rökrutor ofta finns tillgängliga på de flesta arbetsplatser. Den verkliga orsaken förklaras indirekt i kommunens svar. ”Vi kan inte hindra någon att röka på lunchrasten, för det är inte arbetstid”, säger det socialdemokratiska kommunalrådet.

Redan 2008 avgjordes ett mål i Länsrätten i Halmstad kommun. Domen gav kommunen rätt att förbjuda rökning på betald arbetstid med bl.a. följande förklaring.

”Kommunfullmäktige har beslutat att det inte är tillåtet att röka på betald arbetstid, varvid med arbetstid avses den arbetade tiden inklusive kortare pauser. När det gäller beslut om vad anställda har att, eller får, göra under betald arbetstid är kommunen arbetsgivare”

Det är till syvende och sist arbetsgivaren som avgör vika regler som gäller på en arbetsplats och allt som oftast är dessa regler framtagna i samarbete med de fackliga organisationerna. På många arbetsplatser uppmanas de anställda att ta korta mikropauser i hälsosynpunkt, på en del arbetsplatser är det okej att dricka en kopp kaffe vid arbetsbordet och på andra har du ingen rätt att ta någon rast frånsett de matpauser där du intar en måltid på icke-betald arbetstid. Det är som sagt arbetsgivaren och de fackliga organisationerna som lagt grunden till vad som är rätt och vad som är fel.

Nu träder religionen in och vill särbehandlas och jag tror inte att någon behöver fundera över vilken religion det i första hand gäller.

Sveriges Radio väljer att intervjua en kommunanställd med uppenbar kristen övertygelse och hon säger följande. ”Om det händer något vill jag kunna knäppa mina händer”. Varför skulle man inte ha rätt att knäppa sina händer under några sekunder om man känner att situationen kräver det? När det gäller en viss religion som ständigt flyttar fram sina positioner är det en helt annan sak. På Islamguidens webbsida kan man ta del av hur en bön bör och ska genomföras. Alla förstår att detta inte är något man genomför på några få sekunder och i lokaler där man dagligen har sin arbetsplats. När det gäller muslimer handlar det om att be fem gånger per dag och på Islamguiden.com läser man att åtminstone två av dessa ska ske på det man kallar vanliga arbetstider (08:00-16:00).

Lek med tanken att Bromölla kommun tvingas backa och tillåta bönestunder på betald arbetstid. En religiös utövare som dessutom röker (mycket vanligt bland muslimska män) kan då räkna in ett antal betalda raster till en tid av kanske en timme per arbetsdag. Är inte det diskriminerande mot arbetskamrater som varken röker eller tillber någon gud och hur påverkar det sammanhållning och arbetsgivarens så viktiga lönsamhet?

Nej, håll religionen hemma eller i för den avsedda byggnader och låt omvärlden slippa religiösa krav på allmän plats.

 

 

23 thoughts on “Diskriminerande att inte få be

 1. Be får de göra på sin fritid..Tror inte profeten blir sur om han får vänta några timmar.finns alltid någon annan som är ledig/arbetslös som kan be istället

 2. Lägg ner DO att man ägnar tid åt att driva ärenden för islamister och driva in skadestånd till de samma är överväldigande bevis nog.

 3. De flesta arbetsplatser har frukostrast, lunchrast och eftermiddagsfika. Varför måste det de då be på arbetstid?
  Vi kristna knäpper våra händer och tänker något tyst när vi ber. Muslimernas gud verkar dock höra väldigt dålig för muslimerna måste skrika. Dock verkar han känna när det luktar fotsvett, för muslimerna tvättar fötterna innan varje gång dom ber. (Räkna på det du Greta, hur mycket renat vatten det tvättas muslimska fötter med i Sveriges.)
  Nåväl, passar det inte att inte få be på arbetstid i Sverige ligger hemländerna kvar i Mellanöstern. Min rekommendation är att muslimerna flyttar dit och ber på arbetstid.

 4. Det är därför som vi inte anställer mussar i företaget där jag jobbar,vi vill inte se ett flertal uppvända rövar i tid och otid det skapar bara otrivsel,
  så det är anställningsstopp för dylika figurer.

 5. Inte kräver anhängare av andra religioner särrättigheter i Sverige. Varför har det mesiga PK- Sverige de senaste 30 åren gått muslimer till mötes?

 6. Fortsätter det så här kommer fler och fler svenskar att avsky och förakta alla muslimer oavsett om dom ber eller inte. Dom har fått alltför många fribiljetter till det svenska samhället vid det här laget.

 7. Fortsätter det så här kommer väldigt, väldigt många svenskar att avsky och förakta allt vad muslimer heter oavsett om dom ber eller inte. Dom har fått alltför många gratisbiljetter till det svenska samhället vid det här laget.

 8. Galenskaper att be på arbetstid. Vad har svenska regeringen ställt till med?
  Tidigare när jag jobbade på Wayne, fick de som rökte gå ut ifrån arbetsplatsen för att röka, med avdrag på lönen givetvis.
  Muslimerna får be på sin fritid.
  Trivs dom inte säger jag som liksom Trump, åk hem.

 9. RELIGIONSFRIHET är bra men den ska bara få utövas på egen TID och absolut inte i det offentliga rummet och anledningen är att alla andra människor som inte delar deras syn på ISLAM kan inget annat än känna sig kränkta och diskriminerande.
  DET ENKLASTE SÄTTET ATT GÅ ALLA TILL MÖTES ÄR ATT TOTALT FÖRBJUDA ALLA RELIGIONER I DET OFFENTLIGA RUMMET VILKET INNEBÄR ATT MAN INTE KRÄNKT NÅGON RELIGIÖS TRO UTAN TVEKAN ÄR DET LIKA FÖR ALLA.
  Punkt slut

 10. De som protesterar mot beslutet hävdar att det bara handlar om 7-10 minuter per arbetsdag, med 5 dagar i veckan blir det 35-50 minuter per vecka. Ifall detta skulle godkännas kan övriga anställda då använda 35-50 minuter per vecka till att gå till frisör, besikta bil, handla osv på betald arbetstid?

 11. Gummiryggarna i Regeringen kommer säkert att införa en lag om att det ska bli tillåtet att be på betald arbetstid, och den skenheliga Annie Lööf nickar bifall. I Sverige är Religionen viktigare än Svenska lagar.

  • Jag protesterar bestämt, Religionen är inte viktigare, endast islam.
   Vår kristendom förlöjligas och skändas.

   • Ja så har vi ju också en Kommunist / Islamist
    till högsta ledare inom kyrkan, vår religion
    äts ut både inifrån och utifrån

   • ”svensk man 77”

    Utan muslimer i Sverige hade Sverige
    varit – Sverige – ännu!

 12. Saken bör ju inte ens prövas. Handlar inte om diskriminering när det finns ett anställningsavtal. Som reglerar vad den anställde har att rätta sig efter.

  DO ska naturligtvis avskriva anmälan direkt.

 13. Hmmm…

  Antag att jag har en egen privat firma. Mina anställda får avtalsmässig lön och jag förutsätter att dom jobbar sina 8 timmar om dagen minus de lagstadgade pauser som finns.

  Jag skulle anställa vem som helst som uppfyller de krav på produktivitet som jag som arbetsgivare har rätt att kräva. Dom får gärna be 4 timmar om dagen men det ska vara inskrivit i anställningsavtalet. Rätt till 4 timmars bön – rätt till 50% lön.

  Antag nu att jag ligger på operationsbordet för en livsviktig operation. Kirurgen som ska utföra operationen är en av dessa lovordade läkare från Mellanöstern. Har han rätt att mitt i operationen avbryta för bön?

 14. Är väl en viss skillnad på en kristen som knäpper händerna i några sekunder och ber en bön mot muslimer som ska rulla ut bönemattan och vända arselet i vädret i minst 5 minuter. Påminner om busschauffören i en mindre engelsk stad som med bussen full av passagerare stannade och gick ut och rullade ut bönemattan. Som hämtat ur en Monty Pythonfilm. Tyvärr var det ingen som filmade händelsen. Var nog en 10 år sen.

 15. Jag arbetade i ett ganska stort företag under 80- och 90-talet.Där fanns många olika intresseföreningar, typ fiske och träning. Men där fanns också en kristen grupp som hade samlingar. Dessa samlingar fick ske under lunchtimmen då man stämplat ut. Företaget försåg gruppen med lokal, men som sagt, träffarna skedde utanför arbetstid. Och jag tycker att muslimernas böner ska behandlas lika. Dom får ta av lunchtiden och splitta den för att få bönetid. Religiösa riter ska inte få ske på betald arbetstid.

 16. Vissa individer lever i, och med en
  dagdröm.

  Religion är att leva i en fantasi!
  Avskeda den som inte är försnkrad
  i verkligheten!

  Skälet borde vara hållbart!

  Avsikten med en anställning, ett ”jobb”
  är att utföra något på arbetsgivarens
  direktiv.
  Att ”be” är ingen arbetsuppgift!
  => AVSKEDA

Kommentera