Det dolda skattetrycket gör alla till förlorare

SKATTER. En tydlig strategi från statens sida är att dölja skatter för att kunna upprätthålla de totala skattetrycket. Att inte ens låg- och medelinkomsttagare får behålla hälften av sin inkomst i Sverige är anmärkningsvärt, enligt nationalekonomen Anders Bergeskog som menar att det är möjligt på grund av statens osynliga skatteslägga. ”Det har varit en tydlig strategi från staten att dölja hur höga skatterna faktiskt är”, säger han till fPlus.

Sverige har idag ett av världens högsta skattetryck och när det kommer till marginalskatterna på löneinkomster ligger vi i topp. För de cirka 300.000 personer som betalar både statlig inkomstskatt och värnskatt försvinner 60 kronor av en intjänad hundralapp i skatt.

Men få känner till att skatterna även slår hårt mot de normala och lägre inkomstskikten. I boken, Sveriges väg till högskatteland – Utopi och verklighet under hundra år, visar nationalekonomen Anders Bergeskog hur ett hushåll med två genomsnittliga arbetarlöner beskattas.

För att paret ska få ut en disponibel årslön på 420 500 kronor måste 481 000 kronor betalats in i skatt. Fördelningen blir följande: 160 900 kronor går till inkomstskatt. Arbetsgivaravgifterna uppgår till 215 700 kronor, och konsumtions- och punktskatterna, som konsumeras i efterhand, landar på 105 100 kronor*.

Det är dock ytterst få människor som känner till hur mycket pengar av inkomsten som faktiskt går till skatt. När Svenskt Näringsliv genomförde en undersökning för några år sen svarade 75 procent av de tillfrågade att de trodde att skatterna på en vanlig lön är väsentligt lägre än femtio procent.

Anledningen är de dolda skatterna som inte syns men som alla betalar. Här är arbetsgivaravgiften den största posten men även konsumtionsskatter som den nyligen tillkomna flygskatten och kemikalieskatten är exempel på dolda skatter.

Anders Bergeskog menar att det har varit en tydlig strategi från statens sida – att dölja skatter för att kunna upprätthålla de totala skattetrycket. Det är ett demokratiskt problem, när politikerna döljer skatterna är det svårt för väljarna att avgöra om det vi betalar är värt det vi får. 

-Pettersson säger att skatter är för främst socialdemokrater ett medel att socialisera landet när man misslyckats med att förstatliga produktionsmedlem. Man har skapat en egen politiskt styrd sektor där hälften av alla arbetar och där många är beroende av bidrag. 

Läs hela artikeln på fPlus…

Under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

Då under rekordåren, tog vi emot invandrare som gästarbetare, de arbetade, sparade, betalade skatt och åkte hem eller blev svenskar, i varje fall deras barn blev svenskar.

Idag tar vi emot invandrare som gäster, de arbetar inte, men kräver och kräver,och deras barn, fattar du Stefan…

En väldigt ful skatt är momsen, den läggs inte bara på varor och tjänster utan det läggs även 25 procent moms på skatterna, alltså skatt på skatten.

Punktskatter: 

Alkoholskatt
Avfallsskatt
Bekämpningsmedelsskatt
Energiskatt
Flygskatt
Gödselmedelsskatt
Koldioxidskatt
Kärnkraftsskatt
Lotteriskatt
Naturgrusskatt
Reklamskatt
Skatt på vinstsparande m.m.
Spelskatt
Svavelskatt
Särskild premieskatt för grupplivförsäkring
Tobaksskatt

Andra skatter: 

Kommunal inkomstskatt, kommunalskatt
Statlig fastighetsskatt
Statlig förmögenhetsskatt
Statlig inkomstskatt
Arbetsgivaravgifter (Delvis avgift, delvis skatt. Se Allmän löneavgift. För höga inkomster, i praktiken en ren skatt.)
Avkastningsskatt på individuellt pensionssparande
Bensinskatt (Se energiskatt och koldioxidskatt)
Beskattning av valutakursreserv
Beskattning av viss privatinförsel av tobaksvaror och alkoholdrycker
Bolagsskatt
Dieselskatt (Se energiskatt och koldioxidskatt, under punktskatter nedan)
Fordonsskatt (del av vägtrafikskatt, se nedan)
Förmånsskatt
Kassettskatt
Kupongskatt
Mervärdesskatt (moms)
SINK skatt, särskild inkomstskatt för utomlands bosatta
Sjömansskatt
Spelskatt
Skatt på ränta på skogskontomedel m.m.
Stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter
Särskild löneskatt på pensionskostnader
Särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster
TV-avgift
Vägtrafikskatt (SFS 2006:227)
Fordonsskatt (del av vägtrafikskatt)
Saluvagnsskatt (del av vägtrafikskatt)
Trängselskatt

De kommunala inkomstskattesatserna höjdes från 10 procent 1950, till 15 procent 1960 och till cirka 30 procent 1980.

1960 infördes arbetsgivaravgifter och allmän konsumtionsskatt vilka betalades in av arbetsgivare respektive företag.

Arbetsgivaravgifternas storlek ökade från cirka 3,5 procent 1960 till 11,9 procent 1970 och 32,5 procent 1980. Den högsta nivån nåddes år 1990, med 39,0 procent.

1960 infördes omsättningsskatt, den var på 4,2 procent och regeringen lovade att den skulle vara tillfällig.

Mervärdesskatten, momsen, infördes i Sverige 1969 då den ersatte den allmänna varuskatten

I samband med skattereformen 1991 breddades momsunderlaget, skattebasen, så att fler transaktioner blev momspliktiga.

I Sverige är standardnivån för momsen 25 procent. Utöver det finns två reducerade skattesatser på 12 respektive 6 procent.

2017 inbringade momsen över 400 miljarder kronor till statskassan. Detta motsvarar mer än en femtedel av den offentliga sektorns totala skatteintäkter. Det är det som skulle vara tillfälligt 1960.

I dag är skatternas andel av BNP cirka 44 procent.

Källor: Ekonomifakta, Sveriges väg till högskatteland – Utopi och verklighet under hundra år, Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Det dolda skattetrycket gör alla till förlorare

 1. Något som förvånar mig är hur Sverige utan att blinka var beredda att betala skyhöga kostnader för ett OS , men inte kan betala för att folk skall kunna gå till läkare när dom behöver. Då finns det inga pengar.

  • Svenska staten hade inte lämnat några ekonomiska garantier för ett OS, det var kanske därför Stockholm/Åre förlorade. Staten lovade stå för säkerheten och näringslivet för ekonomin.

 2. Dom flesta Svenskar är helt ovetande om de pengar som en Asylturists familie kan få, Eller att illegal invandrande personer få gratis tandvård/Hälsovård, rätt till skola i vissa fall även rätt till socialbidrag. Det behövs en stor upplysnings kampanj. Och inte att glöma de gamlingar som kommer till Sverige som direkt få Äldreförsörjningsstöd plus gratis till sjukvården.
  SD bör inrikta sig på att upplysa folk om detta.
  Kommer just nu från Arlanda Terminal 5 ett hav av blatter som åker på semester till de länder de ha flyt ifrån ”Flyt för sina liv” va väl Löfvens ord.
  Svenskarna är nog de dummaste och mest naiva folk under solen.

 3. Läs Johan Westerholms artikel på Ledarsidorna om Ludvika kommuns ekonomi som han tar upp.
  Den är ett praktexempel till de övriga små kommunerna.
  Nu har ”vinsten” från 2011 – 2015 visat sig bara för månaderna januari – maj i år.
  Kommunens kassa på de 3 mån. blev till en ”vinst” med ett underskottresultat på hela 28,5 ! milj. kr.
  Nämnden har fått i uppdrag med att ta fram åtgärder.
  Kommunstyrelsens ordförande påstår att underskottet bl.a. beror löneskulder till den stora mängden av anställda.
  Samt att runt 8 mil. kr. försvann med M och KD:s budget som klubbades igenom förra året.

  ”Kommunernas ekonomi: You do the math – Again”
  https://ledarsidorna.se/2019/06/kommunernas-ekonomi-you-do-the-math-again/

 4. Nu är det synd om den Somalier från det trygga och heligt mångkulturella Sverige som sköts till döds i Köpenhamn i en bil här om dagen, SVT rapporterar nu om att denna grovt kriminella Somalier försökte kliva av sitt kriminella liv via fryshuset i Stockholm för 1 år sedan men hemkommunen Rinkeby ville konstigt nog inte betala drygt 1000000 kr av skattepengar till att hjälpa denna Somalier !
  Det blir förmodligen nästan en statsbegravning av denna stackars missförstådda och orättvist behandlade Somalier, svetsaren dyker säkert upp och beklagar sorgen.

 5. Sverige är sjukt på många områden, skattesystemet är ett
  av dom värsta, för trots att vi betalar mer skatt för varje år
  så blir kontentan av det hela att vi får sämre och sämre
  service för dom stora skatterna, men det kostar Mulltom
  att ha Världens mest generösa invandringspolitik, och
  världens mest överbetalda politiker o Byråkrater ?

 6. Det var väl inte så länge sen någon kom fram till att svensken betalar i genomsnitt 76,1% i skatt på de inkomster de skapar.

 7. Det politikerna vill är att få in så mycket skatt som möjligt! Stollarna behöver inte kalla alla skatter vid namn, för det handlar enbart om att få in så mycket skatt som möjligt så det räcker till INVANDRINGEN & DERAS HÖGA LÖNER! Många svenskar håller nog med mig men få vågar säga vad dom tycker!

 8. Det jag inte förstår som en vanlig medborgare är varför politikerna måste spendera så mycket av våra skattepengar på utlänningar?
  De måste helt enkelt vara mutade våra politiker och tjänstemän, annars får de del av alla spenderade pengar på något annat sätt.
  Jag måste också tillstå att bli uppfostrad av strängt religiösa föräldrar är att likställa med att bli uppfostrad av psykotiska föräldrar. Kanske det är så med våra politiker?
  Till sist måste jag säga att det enda parti som vill oss svenskar väl verkar vara Sverigedemokraterna. Det är vår sista chans. Så alla svenskar,
  – Slänginte bort den chansen.

   • Det är inte alls för sent. Om vi övergår från bidrag till skatteavdrag kan vi klara detta. Skatteavdrag kan man bara kvitta mot betald skatt och låter man övergången göras successivt hinner de som vill jobba skaffa sig ett arbete men de som vill leva på bidrag får söka sig till något annat land för att få bidrag.

Kommentera