Uppsala – gangsterstaden


Uppsala, denna vackra stad med anor från 1000-talet är under förvandling.

Då jag växte upp som barn förknippades Uppsala med Pelle Svanslös. Under tonåren var Uppsala detsamma som studenter och vilda partyn. Uppsala var också liktydigt med domkyrkan, det ståtliga slottet och Fyrisån. När vi idag läser om Uppsala är det skjutningar och andra kriminella verksamheter som dominerar bilden av Sveriges fjärde största stad.

Det var på 90-talet som jag för första gången fick en liten skev bild av Uppsala, en stad som jag fram tills dess hade sett som lugn, trygg och fri från de värsta avarterna av mänskligheten.

Då dök namnet ”Tjock-Steffe” upp i medierna. Stefan Eriksson, den f.d. plåtslagaren, hade tillsammans med två vänner bildat ett gäng som levde för att tjäna snabba pengar och som kom att kallas Uppsalamaffian. Ligans medlemmar började sin kriminella bana i 20-års åldern med mindre brott och narkotikaförseelser, för att sedan eskalera till allt grövre brott. I början av 90-talet splittrades gänget efter att ligans ledare, Stefan Eriksson, dömdes till ett fängelsestraff.

Därpå följde ett antal år där namnet Uppsala inte längre dök upp i mindre smickrande sammanhang. Fram till 2000-talet när en ny våg av brottslighet såg dagens ljus.

”Skjutningar har blivit en del av vardagen”, säger en kvinna som arbetar i Svenska kyrkan. ”Det här är värre än när jag bodde i Malmö”, säger en invandrad man som bor i ökända Gottsunda, men som helst av allt vill flytta därifrån. ”Sverige är på väg till helvetet”, säger en anhörig till en person som sköts till döds 2018.

Det vi ser nu är i första hand en importerad brottslighet där narkotika, skjutningar och sprängningar är det nya. 2018 publicerade Upsala Nya Tidning en serie reportage om ”Det kriminella Uppsala”. Tyvärr finns delar av den bakom en betalvägg, men det står tydligt att det kriminella Uppsala idag består av en majoritet med invandrare, även om det finns inslag av etniska svenskar som försämrar stadens rykte.

Pelle Svanslös, Uppsala domkyrka, Uppsala universitet och Fyrisån är inte längre det man först tänker på. Nu är det Gottsunda, skjutningar, sprängattentat, narkotika och otrygghet man förknippar staden med.

Ensamkommande finansierar sitt heroinmissbruk med stölder och rån

Ensamkommande rekryteras av kriminella gäng

16 skjutningar under 2018

Gruppvåldtäkt på minderårig pojke

Gruppvåldtäkt på kvinna

Fem gripna efter sprängattentat

Handgranat kastas mot poliser

En kort sammanfattning av skottlossningar, dödsskjutningar, väpnade rån, anlagda bränder, bilbränder under de senaste två åren

Detta är bara ett litet axplock från det nya och kriminella Uppsala. Du kan googla själv och jag lovar att du blir sittandes framför datorn/mobilen en lång stund.


10 responses to “Uppsala – gangsterstaden

 • Farbror Ingvar

  Malmö är fortfarande värst, vänsterflummens kronjuvel!

  Gilla

 • carl ekström

  Det kan vi tacka våra politiker för,Därför dom bryr sig inte om oss som jobbbar och sliter varje dag..
  Dom är bara ute för att lura oss.Nu pratar man bara miljö för att skrämma folket.så vi ska glömma alla andra problem.

  Gilla

 • Billy Boy

  Politikfakta

  Gillad av 1 person

 • Uppsala – gangsterstaden – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: Uppsala, denna vackra stad med anor från 1000-talet är under förvandling. Då jag växte upp […]

  Gilla

 • Cofi

  Förr kallade man en spade en spade och en apa för apa. Efetrsom man gått ifrån sanningen idag så blir det bara värre. Ja, kvinnor har rösträtt, ja, aporna likaså men vi har aldrig varit närmare helvetets eldar än nu så vad är det värt med rösträtt åt de odugliga.

  Jag anser att arbetande män ska ha rösträtt, svenska män.

  Gillad av 1 person

  • Pettersson

   Men än idag kallas en idiot för en idiot Cofi, trunna, sten, Otie, Tine, Greger, Fransson, Boris, El Trolla och allt annat idioten kallar sig.

   Gilla

   • Tarzan

    VPN verkar inte vara din grej Pettersson.

    Nej, jag tycker att de som kommenterar och vill vara anonyma ska hålla sig till en signatur/alias av ren artighet. Men det verkar inte vara din grej. Sådana som Tarzan, Sixten, Sleven skriver dessutom mest skit som de inte törs stå för. //Pettersson

    Gilla

   • Pelle

    Du har en bra blogg men du tycks inte fatta hur Internet fungerar fullt ut. Det är inget fel i det men du skrämmer nog bort en del läsare genom att hänga ut oskyldiga.

    Ta reda på hur VPN fungerar så kanske ljuset tänds.

    ——————————————————————————————————

    Jag är dålig på det tekniska, men en teknik som används, inte för att vara anonym, utan för att uttrycka sig idiotiskt och hatiskt ger jag inte mycket för. Det är sådana människor som gör att internet kanske kommer att begränsas i framtiden. De bloggläsare som inte kan sköta sig avstår jag gärna ifrån. // Pettersson

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: