Donald Trump godkände en militär attack mot Iran, men ångrade sig?


UTRIKES. USA:s president Donald Trump godkände en militär attack mot Iran som svar på gårdagens nedskjutning av en amerikansk drönare, men attacken avblåstes när planen redan var i luften. Det rapporterar en rad amerikanska medier, däribland New York Times, nu på morgonen.

Drönare RQ-4 Global Hawk, modellen som blev nedskjuten, var är parterna oense om. 

Enligt New York Times var attacken planerad till natten mot idag och det är oklart varför den avblåstes – om presidenten hade ändrat sig, om det var svårigheter kring logistiken och om attacken kommer att genomföras senare. I artikeln citeras anonyma tjänstemän men varken Pentagon eller Vita Huset vill inte bekräfta uppgifterna för tidningen.

Samtidigt bad de inte heller att artikeln skulle dras tillbaka. Läget mellan USA och Iran är mycket spänt efter Irans nedskjutning av en amerikansk drönare igår. USA säger att det var en oprovocerad attack i internationellt luftrum. Iran håller fast vid att drönare hade flugit in i iranskt territorium.

Enligt New York Times säger tjänstemännen att presidenten hade godkänt attacker på en handfull iranska mål, bland annat radar och luftvärnsrobotar.

Många bedömare har väntat sig ett svar från USA efter den nedskjutna drönaren men det var oklart om det skulle bli militärt.

När Donald Trump igår mötte reportrar gav han ett blandat budskap. Å ena sidan uteslöt han inte en militärt svar mot Iran – å andra sidan sa han att han tror att nerskjutningen var ett dumt misstag från någon i Iran som agerade på egen hand. Det har tolkats som att Trump ville tona ner händelsen för att slippa en militär konflikt. Presidenten har många gånger sagt att han inte vill att USA ger sig in i ännu ett dyrt och ändlöst krig.

Samtidigt har flera tunga republikaner länge velat se tuffare tag mot Iran.

I går kallades kongressens ledare till ett möte i vita huset tillsammans med militära chefer och CIA Efter det mötet sa toppdemokraten Nancy Pelosi att USA måste svara smart och tillsammans med allierade i regionen. Hon krävde också att ett militärt ingripande skulle ha kongressens godkännande.

-Pettersson säger att det är skillnad på drönare,den det handlar om här är en aning större en de leksaker vi normalt menar när vi talar om drönare.

Filmen: En RQ-4 Global Hawk, den största obemannade flygfarkosten i USA:s militär, landade vid Eielson Air Force Base i Alaska för första gången den 8 augusti 2018. RQ-4 startade från Beale Air Force Base i Californien tidigare den dagen och flög nonstop till Alaska. RQ-4 Global Hawk används för övervakning och kan undersöka så mycket som 100.000 kvadratkilometer om dagen på en maximal höjd av 18.000 meter med en maxhastighet på 570 km/timme i 32 timmar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “Donald Trump godkände en militär attack mot Iran, men ångrade sig?

 • eugenecork


  de som har en el ett par ”farmartankar”
  stående å rostande (guld värda)…fyll
  dessa NU, är ett litet tips

  Gilla

  • Lagro

   US vågar aldrig starta något krig mot Iran, som har samma geografi som Afghanistan och Yemen där US har kört fast ordentligt, US stödjer Saudi i Yemen, men har kört fast där.
   Det bästa US kan göra är att försvinna från Mellan Östern de har ingenting där att göra och Iran är inget hot mot US som borde vara självklart och inte till Europa heller.
   Iran stödjer Syrien som är dess allierade, som Israel vill krossa därför de är rädd att förlora Golanhöjden som är en illegal ockupation av Syriskt territorium.

   Gilla

 • Lagro

  Det bästa som kunde hända var att drönaren sköts ned av Iran, som skall vara den mest avancerade som US har.
  För Trump måste det ha varit som att få en disktrasa rakt i facet.
  Han gav order om hämndbombning av Iranska mål, men sannolikt var det militären som stoppade det.
  För flera år sedan gjorde US militären olika scenarier med US militär ingripande i Iran och alla visade att USA skulle bli förloraren.
  US höga militärer uttalade att starta ett militärt ingripande mot Iran skulle vara det strsta misstag som US militären någonsin gjort.
  Iran har nyligen uttalat om US ingriper militärt mot Iran kan de sänka ett hangarfartyg for US.

  1980 startade US kriget mot Iran med Saddam och då var Iran mycket försvagat , men US och Saddam lyckades inte vinna kriget, utan Iran var på väg att krossa Saddams militär och det blev eld upphör.
  Idag är Iran något helt annat och har en enat befolkning mot US och Israel, som har som mål att krossa Iran och US kan ses som den ”stora satan” och Israel som den lilla.

  Gilla

  • Lagro

   Mellan Östern är komplicerad US går Israels ärenden som vill krossa Syrien och Iran där US skall göra jobbet.
   US, Israel och Saudi stödjer terroristerna i Syrien, där motivet är att få till en regimförändring.
   Iran är i allians med Syrien och kan bland annat förse Syrien med manskap för kriget.
   Saudi måste vara i allians med US därför de kan inte försvara landet.
   Houti gerillan gör framsteg hela tiden och planerar nu att gå in i Saudi och i området där de tänker gå in är det Shia, samma som Houti och Iran och i det området finns de stora oljekällorna för Saudi.
   Saudi ser Iran som en ärkefiende, men Saudi är inget stabilt land, som däremot Iran är.
   Det är känt att många i Saudi välkommnar Houti, därför det finns motsättningar i landet.
   300.000 har strukit med i kriget Houti mot Saudi, men inga protester om det, där det mesta är civilbefolkning av Houti.
   Iran har nog ambitionen att bli stormakten i Mellan Östern, som många är rädd för, bland annat Saudi, Israel och US.

   Gilla

 • centurion

  Trump säger en sak före valet och-hör o häpna-samma sak efter valet. Och den chocken klarar inte journalistkåren att ta in. Trump varken ljuger eller hycklar. Alltså den raka motsatsen till pressens upplägg. Trump är ett unikum jämfört med alla tidigare halvfigurer. Och denna nesa för pressen kommer att ta oerhört lång tid att inse.

  Gilla

 • SvenskMan77

  Hoppas Trumpen håller sitt ord om att inte skapa mer krig i mellanöstern som samtliga tidigare presidenter.
  Trumpen är inte direkt känd för att svika sina egna.

  Gilla

 • Stenbock

  Kanske är några ynka rader sanning,i denna blaska… Annars är NYT ett bekant organ för vänsterkrafter i US,och skadar gärna Trump och hans parti !
  Inte första gång US får ett spionflyg nedskjutet.Tror det var redan på 60-talet ryssarna sköt ner ett av dem (U2) djupt inne över ryskt område.
  I båda fallen bevis för att även länder utanför Ankeborg,är tekniskt högt rustade.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Lita aldrig på en artikel som är publicerad i NYT. Lita bara på det som Trump själv skriver.

  Sedan sprider världens medier denna som sann….. SÅ skapar de falska nyheter, de som vill stoppa ”andras” falska nyheter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: