De palestinska kristnas undertryckta svåra situation


av Raymond Ibrahim • 16 juni, 2019

 • ”Fatah utövar regelbundet hårda påtryckningar på kristna för att de inte ska anmäla våldsbrott och vandalism som de ofta blir utsatta för, eftersom en sådan publicitet skulle skada Palestinska myndighetens image som en aktör som är kapabel att skydda den kristna minoritetens liv och egendomar under sitt styre … Denna image skulle kunna få negativa konsekvenser för det massiva internationella, och särskilt europeiska, bistånd som PM mottar.” – Dr Edy Cohen, Begin-Sadat Center for Strategic Studies.

 • Ur en annan synvinkel verkar PM och dess anhängares (media och andra) levebröd vara att porträttera palestinierna som offer för omotiverad aggression och diskriminering från Israel. Detta narrativ skulle kunna riskeras om det internationella samhället fick veta att palestinierna själva förföljde andra palestinier – bara på grund av religion.
 • ”Mycket viktigare för Palestinska myndigheten än att gripa de som vandaliserar kristna platser är att hålla sådana incidenter utanför mainstreammedierna. Och de är mycket framgångsrika i detta avseende. Faktum är att bara en handfull mindre lokalmedier brydde sig om att rapportera om de senaste inbrotten. De internationella mainstreammedierna struntade i dem överlag.” – Dr Edy Cohen, Israel Today.
 • Som Justus Reid Weiner, advokat och vetenskapsman som är väl bekant med regionen förklarar: ”Den systematiska förföljelsen av kristna araber som bor i Palestinska områden möts av nästan total tystnad av det internationella samhället. Människorättsaktivister, media och ickestatliga organisationer … I ett samhälle där kristna araber inte har någon röst och inget skydd är det ingen överraskning att de tar sig därifrån.”

I en tid då kristna över hela den muslimska världen lider av en utbredd förföljelse hör man sällan om palestinska kristnas svåra situation.

Den existerar. Open Doors, en människorättsgrupp som granskar förföljelse av kristna, noterar att palestinska kristna lider av en ”hög” nivå av förföljelse, varav källan till det är, enligt deras egna ord, ”islamistiskt förtryck”.

”De som konverterar till kristendomen från islam möter dock den värsta kristna förföljelsen och det är svårt för dem att på ett säkert sätt delta i existerande kyrkor. På Västbanken hotas de och utsätts för stora påtryckningar, i Gaza är deras situation så farlig att de utövar sin kristna tro under ytterst hemliga förhållanden … Den radikala islamismens inflytande ökar, och historiska kyrkor måste vara diplomatiska i sin approach mot muslimer.”

Läs vidare


3 responses to “De palestinska kristnas undertryckta svåra situation

 • Peter Kostin

  Är inte bara i Mellanöstern som kristna förföljs. Helena Edlunds bok ”Konsten att överleva Svenska kyrkan”. Beskriver ganska bra hur troende utsätts för mer eller mindre förföljelse i den kyrka som har till uppgift att föra ut Jesu ord. I Bibeln står det att kyrkan ska leva i världen men inte av världen.
  Jag har lämnat Svenska kyrkan, inte för pengarnas skull utan för min tros skull.

  Gilla

 • Magnus Eriksson

  Men förtrycket och förföljesen mot kristna ska tigas ihjäl av både stat och kristna kyrkor.

  Gilla

 • Magnus Eriksson

  Men förtrycket mot kristna ska tigas ihjäl av bådet och s k kristen kyrka i Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: