Hur bygger man en vacker stad?


ARKITEKTUR. Hur bygger man en vacker stad? Frågan är inte lätt att besvara eftersom folk tycker olika. Själv fördrar jag oftast de äldre kvarteren i en stad medan nyare upplevs som fula av mig. Men det är inte lätt, en stad ska inte bara vara snygg, den ska även vara praktisk, den ska respektera omgivningen och får inte kosta för mycket.

Stadsarkitekten har en uppgift, men jag misstänker att han eller hon ofta blir blir överkörd av politiker, påverkade av byggföretagens glättiga prospekt på hur fint allt ska bli men som inte tänker längreän vinsten på just det byggprojektet. Projekt där någon arkitekt ofta inte varit inkopplad mer än på det byggtekniska.

Det diskuteras färg på fasader, takvinklar, utseende på reklamskyltar och mycket annat och till det mesta måste man söka bygglov och betala en slant för det.

-Men Pettersson menar att det viktigaste med en stad är människorna och ljuden. De ska passa in, passa ihop och känna tillit till varandra. På samma sätt som en modern stålbyggnad inte passar innanför ringmurarna i Visby så tycker jag personligen att vissa klädstilar förstör stämningen i staden.

 • Flockar av högljudda unga män i förortsuniform från Adidas eller Puma är inte vackert.
 • Heltäckande svarta tält på kvinnorna som borde vara på sitt arbete skulle nog aldrig ha fått bygglov.
 • Den manliga muslimska thawben är säkert svalkande i öknen men vi har inte öken i Sverige, jag tycker den är ful i Stockholm men tolererar den i Kairo, var sak på sin plats.

Nåväl det var några personliga tankar, tur man inte är stadsarkitekt eller sitter i byggnadsnämnden…,nedan några bilder från Stockholm och Malmö som jag tycker stör gatubilden, men det är säkert många som tycker jag är ful och inte passar in också…

Katerina Magasin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


4 responses to “Hur bygger man en vacker stad?

 • Tony

  Hade Per Albin Hansson o Tage Erlander levat hade
  dom kunnat svara på hur man bygger upp ett vackert land.

  Vill man däremot ha reda på hur man förstör och skövlar
  ett vackert land, Fråga STEFAN LÖFVEN och hans anhang!

  Där har Globallist maffian gjort ett klipp som inte ens dom
  själva trodde kunna ske så snabbt och enkelt, det gäller
  bara att hitta rätt slags dårar!

  Gilla

 • centurion

  För att kunna bekämpa hotet måste man först identifiera fienden. Och då är det på det viset att : Vår värsta fiende är faktiskt VI SJÄLVA !!!
  För något mer lättlurat, mesigt, konflikträdda, indoktrinerat folk av nyttiga idioter – får man leta länge efter om man ska finna dess like.
  Vi måste skärpa till oss och försvara oss. Annars får vi faktiskt skylla oss själva.

  Gilla

 • Allt för Klimatet

  Numera gör jag som min idol Per Gharton.
  Jag har slutat raka mig, borsta tänderna, spola toaletten och duscha helt och hållet.
  Vad gör man inte för Klimatet!

  Gillad av 1 person

 • Peter Eriksson

  Först kommer det muslimer , sedan kommer imamer ned moskéer och då dröjer det inte länge förrän islamisterna ”reformerar” samhället med mord , bomber och mycket vapen !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: