Den riktiga Rambo kom från Göteborg


HISTORIA. Författaren David Morrells inspiration till namnet på huvudpersonen, John Rambo, i romanen First Blood kom från ett svenskt äpple. Böckerna gav senare upphov till Rambo-filmerna med Sylvester Stallone, hörde Pettersson på Radio i morse. Jag googlade lite och fann en intressant historia.

Peter Gunnarsson föddes på Hisingen, Göteborg 1612. 27 år senare utvandrade han till Amerika på skeppet Kalmar Nyckel som kom fram 1640 till vad som i dag är Wilmington i staten Delaware. 24 personer, främst svenskar och finnar, bosatte sig där i vad som kom att kallas Nya Sverige.

Wilmington, Delaware, USA som inte fanns då. USA grundades först 1776.

Gunnarsson bytte sedan namn till Ramberg efter Ramberget där han växt upp och Ramberg blev Rambo. Det gick väldigt bra för Gunnarsson Rambo. Släkten Rambo – liksom äpplena med ursprung från Ramberget – spred sig i Delaware och grannstaterna. Det finns beskrivet i boken The Rambo Family Tree, en släkthistoria som sträcker sig över 350 år, från 1611 till 1986, skriven av Beverly Nelson-Rambo.

Rambo den förste hade med sig äppelkärnor från Hisingen. Den amerikanska äppelsorten Rambo är uppkallad efter honom liksom Rambo Avenue i Pennsylvania. Ett barnbarnsbarn, Ann Rambo, gifte sig med Jacob Lincoln, förfader till president Abraham Lincoln. Den förste Rambo försörjde sig som frukt och tobaksodlare och blev förtroendeman i den svensk domstolen i kolonin. Rambo köpte sig mark på båda sidor om floden Delaware inne i vad som idag är centrala Philadelphia. Han blev en betydande man med tiden och umgicks med den tidens stora politiker, bland andra William Penn som gett namn åt staten Pennsylvania.

I Sverige dog äpplet Rambo ut under den hårda vintern 1709 som tog död på de flesta fruktträd i landet. Men när Carl von Linné firades stort 2007, kom äpplet tillbaka genom ympkvistar från USA och det var USA:s ambassadör som fick plantera Rambo på nytt. Det skedde inte vid Ramberget utan i Uppsala.

Sylvester Stallone tillfrågades om medverkan vid återplanteringen i Sverige men tackade nej. Synd bara att Sylvester Stallone inte har rötter i Göteborg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


3 responses to “Den riktiga Rambo kom från Göteborg

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: