Man åtalas för dråp då han sålt fentanylanalog


BROTTSLIGHET. En 24-årig man från Motala har åtalats misstänkt för elva fall av dråp under tiden 5 oktober – 27 november 2017. I andra hand yrkar åklagaren att han ska dömas för vållande till annans död, grovt brott.

Mannen har via nätet sålt , som påstås ha orsakat de elva unga männens död. Det är första gången rubriceringen dråp prövas i ett sådant här ärende.

Männen som köpte en fentanylanalog via nätet var mellan 24 och 35 år när de avled. De kommer från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Fentanylanalogen klassades i oktober 2017 som hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika. Det räcker med en mycket liten dos för att den ska vara dödlig.

Utredningen har bedrivits sedan hösten 2017 med många förhör bland annat med anhöriga till de avlidna, teknisk utredning och analyser av mängder av beslag. Den misstänkta mannen var inledningsvis häktad i knappt två månader men släpptes då han inte ansågs kunna skada utredningen längre.

Den misstänkte förnekar brott.

– Det finns en dom från hovrätten i Stockholm i en liknande utredning som visar att man kan bli dömd för grovt vållande till annans död för att ha sålt fentanylanaloger. Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping.

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger Britt-Louise Viklund.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 4218-17.

Pressmeddelande Åklagaren

-Pettersson säger att självklart ska den som säljer knark och andra farliga produkter med som enda syfte att tjäna pengar åtalas. Men idioterna till kunder som överlevt borde också åtalas och dömas, utan knarkkunder, inga knarkförsäljare och betydligt mindre brottslighet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Man åtalas för dråp då han sålt fentanylanalog

 • li br

  vållande till annans död i 11 fall eller serier mördare?

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Löfven med flera rödgröna politiker borde åtalas på samma sätt för att de fått många fattigpensionärer att ta livet av sig.

  Gilla

 • Tore

  Det är lätt att kalla kunderna för idioter men är det ens egen dotter som missbrukar tror jag det låter annorlunda.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: