En trevlig massinvandring från Nordafrika


GOTT OCH BLANDAT. Citronfjäril och nässelfjäril, vaknade i mars och april och var först ut bland blommorna. De övervintrade som vuxna och kan därför börja flyga före arter som tillbringar vintern i puppstadiet.

Tistelfjäril i Petterssons syrenbuske

Men det finns också fjärilar som likt flyttfåglar migrerar till vårt land. Tistelfjärilen är en sådan art, som nu under våren kommer till oss efter en rekordlång resa som startade i Norra Afrika under vintern. Det har gått åt tre generationer för fjärilen att komma hit. Rutten är runt 1.500 mil lång. Det är ett rekord bland fjärilarna så vitt vi vet.

Läs mer på Forskning & Framsteg…

-Pettersson säger att denna invasiva art är  välkommen och har flera fördelar mot andra migranter, tistelfjärilarna sprider lite glädje, de försörjer sig själva och de flyttar tillbaks i höst. Skulle någon försöka övervintra dör den…

Tistelfjärilens flyttväg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “En trevlig massinvandring från Nordafrika

 • Peter Skoglund

  Tistelfjärilen är en oerhört vacker fjäril. Den tillhör ju praktfjärilarnas grupp. Man kan bra imponeras av deras bedrift och flyttsträcka.

  Denna vecka har min hemkommun vid havet. Invaderats av dessa tappra fjärilar. Idag har jag sett en bra bit över 200 stycken. Många är bleka i färgerna och lite slitna efter flytten, men en del är riktigt vackra och fina.

  Gilla

 • Kungen

  Tänk om det BARA kom fjärilar från den världsdelen…..

  Gilla

 • Ystad-Pelle

  Pettersson, kan du göra mig en tjänst eftersom du sitter med gåspennan?

  Kolla denna länk! http://www.sn.se/nykoping/nu-laddar-familjen-mardini-bassal-upp-infor-ramadan/

  Det verkar för bra för att vara sant eller hur?

  Därefter går du in på ratsit och kollar på folkbokföringen, du kan se att de bluffar till sig bidrag. Skriv om detta. Avslöja asen och be SN komma med en förklaring.

  Gilla

  • Pettersson

   Artikeln du hänvisar till är från 2017, Jag hittar inget som tyder på bluff, de är skrivna på samma adress osv.

   Möjligen har de myglat tidigare, vad vet jag.

   Gilla

 • Suzie

  Mycket imponerande och intressant och vilka fantastiska fjärilar som alldeles själva tar sig hit till Norden utan karta,ingen iphone,inget pengafyllt bankkort betalt av europeiska skattebetalare, och de duktiga fjärilarna gynnar givetvis inte de kriminella smugglarna heller.Vilket gott föredöme dessa fina afrikanska fjärilar är.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: