En trevlig massinvandring från Nordafrika

GOTT OCH BLANDAT. Citronfjäril och nässelfjäril, vaknade i mars och april och var först ut bland blommorna. De övervintrade som vuxna och kan därför börja flyga före arter som tillbringar vintern i puppstadiet.

Tistelfjäril i Petterssons syrenbuske

Men det finns också fjärilar som likt flyttfåglar migrerar till vårt land. Tistelfjärilen är en sådan art, som nu under våren kommer till oss efter en rekordlång resa som startade i Norra Afrika under vintern. Det har gått åt tre generationer för fjärilen att komma hit. Rutten är runt 1.500 mil lång. Det är ett rekord bland fjärilarna så vitt vi vet.

Läs mer på Forskning & Framsteg…

-Pettersson säger att denna invasiva art är  välkommen och har flera fördelar mot andra migranter, tistelfjärilarna sprider lite glädje, de försörjer sig själva och de flyttar tillbaks i höst. Skulle någon försöka övervintra dör den…

Tistelfjärilens flyttväg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “En trevlig massinvandring från Nordafrika

  1. Tistelfjärilen är en oerhört vacker fjäril. Den tillhör ju praktfjärilarnas grupp. Man kan bra imponeras av deras bedrift och flyttsträcka.

    Denna vecka har min hemkommun vid havet. Invaderats av dessa tappra fjärilar. Idag har jag sett en bra bit över 200 stycken. Många är bleka i färgerna och lite slitna efter flytten, men en del är riktigt vackra och fina.

    • Artikeln du hänvisar till är från 2017, Jag hittar inget som tyder på bluff, de är skrivna på samma adress osv.

      Möjligen har de myglat tidigare, vad vet jag.

  2. Mycket imponerande och intressant och vilka fantastiska fjärilar som alldeles själva tar sig hit till Norden utan karta,ingen iphone,inget pengafyllt bankkort betalt av europeiska skattebetalare, och de duktiga fjärilarna gynnar givetvis inte de kriminella smugglarna heller.Vilket gott föredöme dessa fina afrikanska fjärilar är.

Kommentera