Vi svenskar är inte så goda trots allt


Detta konstaterar författaren Elisabeth Åsbrink i en krönika som publiceras i brittiska The Guardian.

Sverige tog aldrig tag i den inhemska nazismen under 2:a världskriget och detta låg till grund för den antisemitism, islamofobi och rasism som enligt Åsbrink frodades i vårt land.

”Först när Sverige slutar blunda för sin nazistiska historia blir det möjligt att bemöta hotet från dagens högerextremism”.

Så låter domedagsprofetian från Åsbrink.

Antisemitism förekom också i Sverige under 2:a världskriget. Annars vet jag inte vilken rasismen som frodades, då Sverige var ett betydligt mer homogent land än idag. Att det förekom islamofobi har jag svårt att tänka mig med tanke på att islamiseringen i världen inte tog fart förrän på 70-talet. Se bilder från Iran, Afghanistan, Syrien och andra länder i Mellanöstern från perioden innan 70-talet och ni förstår vad jag menar.

Det pågående krypandet för islam var säkerligen inte så stor under den tiden som idag. Tittar man på Wikipedia fanns det i Sverige drygt 700 muslimer 1950 och förmodligen ännu färre under kriget.

Det intressant är att högerextremismen inte regerade i Sverige under aktuell tidsperiod. Mellan åren 1932 och 1946 dominerade Socialdemokraterna och det är den tidsperioden Elisabeth Åsbrink refererar till. Kanske hon också åsyftar den rasbiologi som studerades och som initierades av socialdemokrater under 1900-talets första år?

I mina ögon låter hennes krönika mer som ett inslag i den pågående valrörelsen till EU-valet, men visst finns det skäl att granska Socialdemokraterna och deras kopplingar till antisemitism.

The Guardian

Vad i Sveriges historia har lett fram till att vänsterextremismen och islamismen utgör ett så stort hot mot vårt samhälle?


13 responses to “Vi svenskar är inte så goda trots allt

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: