Kuba inför matransonering


UTRIKES. Den kubanska regeringen tillkännagav under fredagen att den inför en omfattande ransonering av kyckling, ägg, ris, bönor, tvål och andra basprodukter i spåren av den ekonomiska krisen.

Handelsminister Betsy Díaz Velázquez berättar för den statliga Kubanska nyhetsbyrån att olika former av ransonering ska införas för att hantera brist på livsmedel. Hon skyllde på det amerikanska handelsembargot genom Trump-administrationen. Ekonomer ger lika eller större skuld för bistånd från Venezuela, där det statliga oljebolagets sammanbrott har lett till att nästan två tredjedelar av subventionerat bränsle försvunnit och som Kuba använde för att tjäna hårdvaluta på öppen marknad.

Díaz sade dock att det är lugnt och tillade att kubanerna kan känna sig säkra på att åtminstone matolja ska finnas i affärerna. ”Det är inte en produkt som kommer att vara frånvarande på marknaden på något sätt.”

Kuba importerar ungefär två tredjedelar av sin mat till en årlig kostnad på mer än 2 miljarder dollar och tillfälliga brister på enskilda produkter har varit vanliga i åratal. Under de senaste månaderna har ett växande antal produkter börjat saknas i dagar eller veckor i taget, och långa köer har bildats inom några minuter när det funnits ovanliga produkter som kyckling eller mjöl i butikerna.

The Guardian

-Pettersson har inte sett något om denna ransonering i SVT, men jag har väl missat detta…

Kuba är ett av de sista kommunistiska länderna i världen, jorden är bördig och klimatet gynnsamt för jordbruk men ändå klarar landet inte av att förse de knappt tolv miljoner invånarna med mat. Socker, tobak och citrusfrukter blivit en allt viktigare exportgröda. Dessutom odlas kaffe, bomull, majs, ris, potatis, grönsaker, jordnötter och bananer.

Palme och Castro på Kuba. Det är ännu ett land av Palmes favoriter och svenska biståndsmottagare som krisar. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Kuba inför matransonering

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: