Bygg upp


Jag har i veckan följt en serie om 2:a världskriget i den oerhört intressanta kanalen Viasat History.

I sista avsnittet fick vi se ett Europa i ruiner. Ett Europa där många människor fick sätta livet till. Ett Europa där många förlorade allt de ägde. Ett Europa där inte minst de minst bemedlade levde under minst sagt usla förhållanden, men…

Europa reste sig och är idag en välmående kontinent dit människor från hela världen söker sig. Det var inte svårt att föra tankarna till dagens Syrien och givetvis andra oroshärdar. Om Europa kunde resa sig ur ruinerna, varför kan inte Syrien?

Fast om Syrien ska resa sig ur sina ruiner, krävs det hårt arbete och ett samhälle där alla står sida vid sida med syftet att bygga upp det som raserats.

Fast nu vet vi att Syrien saknar läkare, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer och andra viktiga yrkesgrupper som ska leda återuppbyggnaden av det egna landet. Var hittar man då dessa hög- och välutbildade män och kvinnor? Jo, i Europa och inte minst i vårt eget land från vilket de inte ämnar återvända, om man nu ska tro alla utsagor vi hört och läst i medier. Så vilka ska då återuppbygga Syrien och vilka ska åter få landet på fötter?

Det vi vet är att svenska politiker inte har något intresse av att påbörja en återvandringspolitik. Vår regering och dess stödpartier tycker det är viktigare att syriska läkare, lärare, sjuksköterskor och andra räddar vår framtida välfärd istället för att de hjälper svaga, sjuka, sårade, traumatiserade och nödställda medborgare i det egna landet.

Bygg upp Syrien igen och låt de egna medborgarna återvända och hjälpa till med detta.


5 responses to “Bygg upp

 • Kalasbetalaren

  Konstigt att det inte står en massa tyskar vid den polska gränsen och gapar och skriker om att dom skall ha tillbaka sitt land!

  Skickar raketer och bomber, tvingar sina barn att dö!

  Gilla

 • Tore

  Jag tror läkare från Syrien i Sverige är extremt sällsynt.
  Det är något Löfven svamlat om, dom få som fanns flydde dit bidragen var obefintliga och läkarlönerna höga tex Saudiarabien.
  Vi fick analfabetera.

  Gilla

 • Pettersson

  Efter 2:a världskriget låg Tyskland i ruiner, dessutom fick man ta emot c:a 12 miljoner tysktalande flyktingar från tidigare tyska provinser i Östeuropa.

  När Hitlers Tredje riket kapitulerade 1945 låg stora delar av Berlin i ruiner. 1948 inleddes en blockad men en luftbro räddade Västberlin. 1961 byggdes Berlinmuren som föll 1989 och sedan 1990 är det åter Tysklands huvudstad med drygt fyra miljoner invånare inkl. förorterna.

  Frånsett de materiella skadorna fick Tyskland lämna ifrån sig enorma krigsskadestånd. 25 % av den tidigare ytan, 75 procent av tung industri monterades ned och fördes till segrarmakterna.

  En stor del av gruvorna tillföll Polen och Frankrike. USA tog hand om en stor del av alla patent och rättigheter.

  Sovjet använde fyra miljoner tyskar till slavarbete, de flesta avled av umbäranden i Sovjet och majoriteten var kvar till 1953. Nedmonteringen av tysk industri höll på till 1951 och meningen var att göra Tyskland till en jordbruksnation.

  Pettersson kom att tänka på Tyskland, Berlin och de andra städernas återuppbyggnad när jag ser ruinerna i Aleppo, Syrien och vet att högst en tredjedel av staden Aleppo är skadad och att Syriens befolkningstätaste områden är oskadade…

  …men, men, jag har en misstanke om att araber inte är tyskar eller japaner eller koreaner.

  Nu ska vi veta att Tyskarna fick hjälp. Totalt spenderade USA drygt 12 miljarder dollar på Marshallhjälpen under de fyra år hjälpen pågick, en del av dessa pengar var lån.

  Man kan undra varför inte Afrika blomstrar efter allt bistånd.

  Gilla

 • heraldikern

  Drömmar som väl påtalats många gånger genom alla år då migranterna oförbehållsamt tagits emot i ett okontrollerat flöde. Det finns en del konstiga och olustiga skäl till det. Dock icke vad som anges officiellt. Egoism hos politikerna är ett.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: