Nyköpings kommun blöder


EKONOMI. Vi har tidigare läst om att Flen, Falun och flera andra kommun gör stora förluster i den ekonomiska verksamheten. Nu sällar sig även Nyköping till det gänget. Prognosen för helåret 2019 visar ett resultat som är 123 miljoner kronor sämre än budget. Resultatet skulle då landa på minus 55 miljoner kronor, rapporterar Södermanlands Nyheter

Främst är det socialkontoret som har problem, med utgifter på 82 miljoner över det planerade men även skolorna beräknas göra ett resultat på tio miljoner sämre än beräknat.

– Pettersson undrar vad som hänt? I höstas räknade Nyköping med ett överskott på 68 miljoner…

Över hela landet börjar lögnerna om den ”lönsamma” asylinvandringen komma ifatt politiker och journalister. Frågan är om dom dom tänker börja ösa båten eller gå till botten med skutan. 

Den 10 november 2014 skickade jag nedanstående förslag på insändare till Södermanlands Nyheter men de hade tydligen inte plats.

12 nya Nyköping eller 50 nya Oxelösund 

Håller prognoserna om invandringen så kommer det under kommande mandatperiod 600.000 asylsökande och anhöriginvandrare till Sverige.

Det är 12 kommuner av Nyköpings storlek eller 50 svenska kommuner av Oxelösunds storlek.

Har vi klart för oss vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för 600.000 personer lär betyda en och annan kärnkraftsreaktor.

Har man tänkt på hur många nya lärare som behövs för att ta hand om 150.000 nya elever som inte kan språket och att lärarutbildningen tar fyra år?Hur har man tänkt att domstolsväsendet ska hinna med 100.000-tals nya asylärenden bredvid den ordinarie verksamheten samtidigt som den nuvarande regeringen drar ned på anslagen?

Räcker det med att svenskarna öppnar sina hjärtan för att få fram 100-tals nya vårdcentraler och 100-tals nya skolor, fyrtio nya polisstationer, flera nya tingsrätter, ett dussin nya sjukhus och 200.000 nya bostäder de kommande fyra åren?

Om det räcker med öppna hjärtan, varifrån ska kvalificerad personal för att bemanna detta komma? Det tar som bekant runt åtta år i snitt för att få de nyanlända i arbete.

Svaret är naturligtvis att politikerna inte ens börjat planera för detta så den befintliga välfärden som redan krackelerar betänklig ska svälja ytterligare 600.000 personer.

Det kommer inte att hjälpa med öppna hjärtan, moral eller pengar?

Vad återstår då? Att minska invandringen verkar totalt omöjligt. Så vilken samhällsservice ska vi dra in på? Barnfamiljerna eller pensionärerna? Förlossningsvården eller barnomsorgen? Pensionerna, hemtjänsten, skolan, vården?

Vi ligger illa till och den enda möjliga vägen är stängd av 87 %.
Pettersson
***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

 

 


10 responses to “Nyköpings kommun blöder

 • Onkel Björn

  Tror inte det går att ösa ur vattnet i båten. Tror inte heller att den kommer att sjunka. Däremot kommer vi att få sitta med vatten upp över benen i den.

  Vi som också följer Toralf Alfssons blogg och har följt hans utmärkta statistik över kommunerna i Kalmar län, vet att detta med en ekonomi i obalans inte är en udda företeelse för ett litet antal kommuner. Allt för många kommuner dras med stora ekonomiska problem. Och orsaken – det vet vi och jag är övertygad om att våra politiker också vet. Men ändå gasar de på och verkar tro att man kan köra ifrån problemen.

  Att importera 600.000 fler människor innebär att våra co2utsläpp kommer att öka. Sverige som nu ligger bland de länder som släpper ut minst co2 per människa har ett av världens högsta drivmedelspriser och gissar jag också skatt på fordon. Allt för att få ner de redan låga utsläppen.
  Hur har då politikerna tänkt sig att man ska göra för att få ner utsläppen när det väller in ytterligare 600.000 människor i landet.

  Ska man höja skatter och avgifter ännu mer, eller? Idag är det många pensionärer (och även icke pensionärer) som är beroende av bil för att åka
  och handla och även för att kunna ha ett hyfsat socialt liv. Den minskade skatten på pensionerna täcker ju inte på långa vägar de merkostnader som staten och kommunerna lägger på oss. Snacka om att ge med en hand och ta med två.

  Undrar hur länge dessa 82%, som tycker att tillståndet i landet är helt ok, orkar med de allt högre utgifterna.

  Gilla

 • Nicklas

  82:an tänker sannerligen inte på konsekvenser. Bedrövligt är bara förnamnet.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå vad Nima Sanandaji skrev för över två år sedan, i Dagens Samhälle.

  ”Sveriges kommuner går mot en välfärdskris”.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sveriges-kommuner-gar-mot-en-vaelfaerdskris-30888

  Hans bror, nationalekonomen Tino, skrev så här för ett tag sedan.

  ”Sverige påminner mer om en blandning av Lyxfällan där kommuner skuldsätter sig trots högkonjunktur…”

  http://projektsanning.com/2018/11/27/tino-sanandaji-sverige-paminner-mer-om-en-blandning-av-lyxfallan-dar-kommuner-skuldsatter-sig-trots-hogkonjunktur/

  Gilla

 • Autodidakt

  Med risk för att låta tjatig…men -Vad var det vi sa….

  Gilla

 • Nicklas

  Vi som såg AFS torgmöte från Nyköing är inte förvånad. Rena rama Slummen har Nyköping förvandlats till.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Detta är bara början på eländet för många kommuner, ledarsidorna.se gjorde för flera år sedan en utredning på vad som skulle hända i kommun och landstingssektorn. Denna utredning pekade på 2017/2018 men utvecklingen blev lite senare på grund av en ihärdig högkonjuktur. När landet nu går in i en lågkonjuktur så kommer notan att läggas fram för svenska folket som visar vad det kostar att vara världens samvete och den moraliska, humanistiska och feministiska stormakten. Det kommer inte att bli vackert att skåda med oro och våldsamheter som följd men tyvärr ingen återvändo då vår s.k ”goda” och humanistiska politiker fört oss till avgrundens rand.

  Gilla

 • Annie lufy

  Ekonomi är inte kommuners starka sida dom höjer skatten om det behövs i Linköping höjs p avgifter a med 50% undrar varför och kontrollgruppen tar 400 personer som skiter i att visera på buss o pendeltåg varje månad o man tror att det är runt 10% resten mörkertal i dubbel mening.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Hur kunde så många kommuner runt om i landet räkna så fel?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: