”Valsedlarna hotar hela demokratins trovärdighet”

DEMOKRATI. Det svenska systemet med en mängd olika valsedlar är krångligt och resurskrävande och riskerar att äventyra förtroendet för hela demokratin, skriver tjänstemän från tio valnämnder på DN Debatt.

Bland problemen listar de att det är svårt att hitta rätt valsedlar, att reglerna för hur valsedlar ska läggas ut är otydliga och att det är resurskrävande att hålla ordning på alla valsedlar. Dessutom påpekar de att alla hundratals miljoner valsedlar som trycks upp innebär en orimlig miljöpåverkan.

Deras slutsats är att Sverige bör göra som många andra länder och införa ett system med en enda valsedel.

-Pettersson håller med. Valsystemet är onödigt krångligt med massor av inbyggda risker. Kanske kan de tio personer som skrivit debattartikeln på DN ta fram ett förslag på nytt system. Regeringen ska helst inte tillsätta en utredning som leds av en avdankad politiker…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “”Valsedlarna hotar hela demokratins trovärdighet”

 1. Ta efter det finländska systemet, det är mitt råd. I Finland har vi standardiserade valsedlar – vita dubbelvikta ark av ett vykorts storlek där du som väljare skriver den önskade kandidatens nummer. Principen är densamma i president-, riksdags-, kommunal- och EU-val.

  https://wp.demokraatti.fi/wp-content/uploads/2018/01/42491794-1200×675.jpg

  Då du anländer till vallokalen sitter där en grupp funktionärer. En av dem kollar att du är registrerad i området, en annan räcker dig en valsedel. Bara EN!

  Du går in i valbåset, där ingen ser dig. På insidan av båset finns de olika partiernas listor uppfästa, med alla kandidater och deras nummer. Du skriver din kandidats nummer i cirkeln – enbart numret! Allt ovidkommande klotter leder till att sedeln kasseras. Om du “för säkerhets skull” skriver ut kandidatens namn, eller skriver Hitler eller Kalle Anka eller Perkele, eller smyckar ut sedeln med smileys, hjärtan eller andra krumelurer – då är rösten ogiltig, punkt slut.

  Sedan går du med den hopvikta sedeln till en annan valförrättare och får den stämplad, varefter du stoppar ner den i valurnan.

  Och om ni ogillar tanken på personval, kan ni i stället ge varje parti ett eget nummer, som väljarna ska skriva på valsedeln.

 2. Hur många SD och AFS röster kastades bort. Här finns en hund begraven garanterat.

 3. Det blir bra med bara en valsedel om den inte utförs som skräckexemplen från presidentvalet i Florida 2000. Enda nackdelen är att man inte längre efter valet har en massa valsedlar som finfina anteckningspapper för t ex inköpslistor (de malliga partierna undantagna som även har kandidater på baksidan).

 4. Då kommer säkert regeringen att inrätta ett valsedelsverk, med en
  70-80 nya högavlönade Byråkrater ( givetvis Sossar) som överallt
  annars i Byråkratin.
  Att tillsätta utredningar och att ordna nya verk, det verkar vara det
  enda dom tycks lyckas med.!

 5. Den regering vi har i dag fanns den på någon valsedel?
  Ingen gav det alternativet innan valet vad jag minns.
  Regeringen är resultatet av en kohandel och ohelig allians utan väljarnas stöd.

 6. Åteinför rätten att stryka kandidat(er) på valsedeln!
  Nu får vi bara gilla genom att personkryssa.

 7. Det skulle gå bra med en valsedel där man skriver in partiet och skriver under med sitt namn. Då får man reda på vilka som hatar Sverige och hyllar invandringen.

Kommentera