Muslimsk terrorgrupp sätter skräck i Nigerias kristna

TERRORISM. 52 kristna dödades och 100 hem kristna hem förstördes i Nigeria i förra veckan. Sedan i februari har 120 kristna dödats i landet, av den brutala muslimska Fulanimilisen. Den har rankats som den fjärde dödligaste terrorgruppen, efter Boko Haram och IS, rapporterar Dagen

Fulanimilisen består av muslimska nomader, eller herdefolk som de också kallas. De lever främst i staten Kaduna i mellersta Nigeria. Men medan omvärldens ögon de senaste åren riktats mot terrorgruppen Boko Haram, har Fulanimilisen hamnat i skymundan.

Ofta har muslimernas attacker beskrivits som sammandrabbningar mellan nomader och bönder i samband med markkonflikter.

Men det finns även en religiös dimension.

– I grunden är det en markkonflikt. Men det är också en religiös konflikt eftersom nomaderna är muslimer och markägarna är kristna, säger Henrik Angerbrandt, Nigeriaexpert och forskare vid Stockholms universitet.

Den kristna religionsfrihetsorganisationen CSW vill nu rikta världens strålkastare mot de kristna lantbrukarna.

”Den nigerianska regeringen har misslyckats med att visa på allvaret i situationen. Förstörelsen som Fulanimilisen orsakat är lika allvarlig som Boko Harams attacker”, skriver CSW.

Läs vidare…

Kaduna, provinshuvudstad ungefär lika stor som Stockholmsområdet och oerhört rik, men…

-Pettersson säger att som så ofta försöker en grupp människor stjäla från en som har skapat lite mer…

Nigeria i Västafrika är med sina 190 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Det är mångkulturellt med ständiga konflikter. Muslimer är i knapp majoritet och presidenten är muslimsk. Nigeria är i grunden oerhört rikt med stora olje- och gastillgångar samt andra tillgångar. Det finns stora möjligheter till jord- och skogsbruk, fiske, industri osv.

Sedan gammalt råder osämja mellan det muslimska norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

7 thoughts on “Muslimsk terrorgrupp sätter skräck i Nigerias kristna

 1. Och president Buhari, som precis blev omvald, lovar att ta tag i situationen, men gör ingenting. Att han själv är muslim & tillhör Fulanistammen har nog en hel del med det att göra.
  Förra året mördades 6 000 kristna i Nigeria, men ändå utvisar Sverige kristna dit.

 2. Under ’Biafrakriget’ (1967-70) tjänstgjorde undertecknad åt ICRC (Int’l Röda Korset) som, dels 4:e man i DC-7:orna som flög in förnödenheter till Uhli-flygfältet, dels (efter nerskjutning av SE-ERP) på ’Movement Control’ inne i Biafra. Den största/värsta anledningen till Biafras självständighets-förklaring var pogromerna i Kanu och Kaduna ca 1966 när där slaktades ca 40.000 människor i vardera av städerna. Bl.a. så skars gravida kvinnors magar upp med machetes…

  Iögonfallande skrämmande var att notera Fulanis (men inte endast) totala förakt för människoliv, noll respekt över huvud taget för liv, oavsett. Och dessa grymheter var ej heller något ’nytt’ utan hade pågått i hundratals år med varierande intensitet. Upplevelserna var i sanning^10 skrämmande. En eftertraktad ’trofé’ var ett lårben(!) av en Fulani. Detta satt oftast fast på väggen (’hedersplats’!) i bostadshyddan…
  En läsvärd beskrivning av situationen i Nigeria vid tiden återfinns i Frederick Forsyths bok ’The Biafran Story’, info om FF här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Frederick_Forsyth

  Sverige har sedan länge starkt bidragit till allehanda kriser, inte enbart i Afrika…, och en hel del om detta återfinns i Bengt G Nilssons bok ’I Tyst Samförstånd, Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika’. ISBN: 978-91-982591-7-9, rekommenderas !

  Med vänlig hälsning/TJ

 3. Man väntar förgäves på PK-världens fördömande likt det vi sett i samband med Nya Zeeland incidenten. Naturligtvis kommer inget sådant, eftersom vissa terrorister är ”värre”, och offren i NZ dyrbarare i PK:s ögon….

 4. Växla om biståndet från muslimmuppar till kristna behövande. Muslimerna kan bekosta sina vapen själva, utan våra biståndspengar.

Kommentera