”Terrorsvensk” väntas sitta häktad i fyra år


TERRORISM. Terroranklagade palestiniern Osama Krayem från Malmö kommer att sitta häktad i minst fyra år innan han får sin dom. Starten för rättegången där hans roll i terrordåden i Paris och Bryssel behandlas kommer att inledas tidigast år 2020. 

– Anmärkningsvärt att det tagit så lång tid. Men polisutredningarna i Bryssel och Paris måste samordnas. Det är samma terrorcell som ligger bakom båda attackerna, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan.

Krayem greps efter terrordåden i Bryssel 2016 och har pekats ut som medhjälpare till den självmordsbombare som sprängde sig på tunnelbanestationen Maelbeek. Han misstänks också ha kopplingar till terrordåden i Paris i november 2015.

Sydsvenskan, tyvärr bakom betalvägg

-Pettersson säger att det får ta den tid det tar, så länge herr Krayem förvaras säkert…

TIDIGARE 2018-07-06. ”Svensk” misstänks ha bränt jordansk pilot levande

ISLAM. Osama Krayem är andra generationens palestinsk invandrare från Syrien, han sitter sedan tidigare häktad i Belgien misstänkt för att ha deltagit i det muslimska terrordådet i Bryssel i mars 2016 och indirekt även i det muslimska terrordådet i Paris i november 2015. Enligt nya uppgifter ska Krayem även ha varit inblandad i ett muslimskt terrormord utfört av IS där en jordansk pilot brändes levande i en bur.

De var i februari 2015 som den jordanske piloten Moaz al Kasasbeh tillfångatogs av den muslimska terrormilisen IS, placerades i en stålbur, dränktes in med bensin och sedan brändes levande. Belgisk polis uppger att de har uppgifter om att Osama Krayem varit en av de som aktivt deltog i det bestialiska mordet.

Osama Krayem växte upp i det invandrardominerade området Rosengård i Malmö. 2014 lämnade han Sverige för att ansluta sig till IS, enligt SVT.

Några år tidigare hade Osama Krayem medverkat i dokumentären ”Utan gränser – en film om idrott och integration” som ett exempel på den lyckade integrationen av invandrare i området.

-Pettersson är trött på skiten som kallas islam. När muslimer utför terrordåd och märdar säger PK med utrikesminister Margot Wallström att det har inget med islam att göra, när nåon blir förbannat och slår tillbaka säger samma personer – våldet måste upphöra, men vi ska inte diskutera den misslyckade invandringen i valrörelsen…

TIDIGARE 2016-10-22. Lite heder åt den muslimska terroristen Osama Krayem

TERRORISM. Osama Krayem, 24, är inte bara misstänkt för terrordåden i Bryssel. Nu utreder belgisk polis också ”svensken” för ett planerat attentat mot flygplatsen Schipol i Amsterdam. Ändå vägrar han ta hjälp av svenska myndigheter. – Han har inte uttryckt några önskemål om konsulärt stöd, säger Catarina Axelsson på utrikesdepartementet. 

kvallsposten_terrorsvensk

Det är ett drygt halvår sedan Osama Krayem från stadsdelen Rosengård i Malmö – där han bodde med sin familj till 2014 då han reste till Syrien för att ansluta sig till IS och som vi skrivit om tidigare – greps av belgisk polis i Bryssel för delaktighet i de dödliga terrorattentaten mot tunnelbanan och flygplatsen i Bryssel den 22 mars i år där sammanlagt 32 människor omkom.

Sedan dess har han suttit häktad misstänkt för terrorbrott – och i torsdags beslutade en belgisk domstol att omhäkta 24-åringen i ytterligare två månader eftersom åklagaren behöver mer tid för den omfattande utredningen.

Enligt franska Le Monde åkte Osama Krayem den 13 november 2015 till Amsterdam tillsammans med ytterligare en av de terrorgripna, Sofiane Ayari. Krayem hade en returbiljett och hävdade i den tidiga förhören att han bokat hotellrum för en natt, men återvände samma kväll. Enligt polisen planerade de en attack på Schipol samma dag som terrordåden i Paris. Varför planerna inte genomfördes är oklart, enligt Le Monde.

Men trots de allvarliga anklagelserna är Osama Krayem inte intresserad av att få hjälp av svenska myndigheter, även om han som svensk medborgare har rätt till konsulärt stöd från ambassaden.

-Pettersson tycker att Osama ska ha lite heder för det ställningstagandet, vill han ha hjälp får han vända sig till sitt land, Islamska staten, eller till Allah…

 


5 responses to “”Terrorsvensk” väntas sitta häktad i fyra år

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: