Häxprocesserna och klimathysterin


HISTORIA. Under 1400-talet uppkom flera häxprocesser i Europa som en följd av inkvisitionens verksamhet. Inkvisitionen var en katolsk domstol med uppgift att bedöma och bekämpa ”felaktiga läror”.

Häxhysterin nådde sin höjdpunkt i Europa 1450-1750. Fler än 30.000 personer avrättades under perioden. Högre siffror än så brukar också nämnas, men för dessa påståenden finns ingen vetenskaplig grund. Den sista ”häxan” avrättades i Schweiz år 1782.

Häxhysterin i Sverige pågick som mest 1668-1676 och hängde samman med stormaktstidens kontrollsamhälle där kyrkan hade en viktig roll.

De som anklagats för häxeri ställdes inför en särskild tillsatt trolldomskommission. I rättegångarna vittnade ofta barn och vissa vuxna om hur en del kvinnor och ibland män, blivit besatta av djävulen.

Ett vanligt påstående var att den anklagade fört med sig barn till Blåkulla där de vistats tillsammans med djävulen och fått uppleva olika hemskheter. Ett barns berättelse och ett uppvisat blåmärke, som kunde tolkas som ett häxmärke, kunde räcka för att döma någon till döden för häxeri.

Urban Hjärne, professor i medicin, försvarade många kvinnor som anklagades för ”häxeri” i Sverige på 1670-talet. Han kunde visa att vittnesmålen i många fall hade påverkats av psykologiska faktorer. Genom sitt aktiva arbete med att kontrollera ”bevis” som riktats mot de anklagade kvinnorna kunde han rädda många oskyldiga från att brännas på bål.

De stora häxprocesserna i Sverige började i Dalarna 1668 och ebbade så småningom ut i Stockholm 1676. Över 300 människor blev under den här tiden avrättade för häxeri, varav de flesta var kvinnor.

Under 1700-talet förekom bara några enstaka häxjakter och 1779 togs trolldomsparagrafen bort från lagboken.

SO-rummet

-Pettersson tycker häxprocesserna påminner om dagens klimathysteri, fantasier och gissningar används som bevis och får folk att gå ut på gatorna och gapa, och barn ses som trovärdiga vittnesmål. Då som nu är det inte barnens fel utan vuxna som inte tänker klart bär ansvaret…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Häxprocesserna och klimathysterin

 • Erik Bergman

  I Sveriges regering och riksdag finns många häxor som verkar vara besatta av djävulen.

  Gilla

  • Ruth Magnusson

   Och vid sidan av häxorna finns trollen, som i södra Sverige brukar sägas ha jagats bort med kristendomen (källa Wikipedia).
   Lite intressant i sammanhanget är det faktum att det var under sossarnas tid som statskyrkan ”las ned”.

   Gilla

 • Kent

  Vi är snart I ett tillstånd där personer som inte offentligt tar avstånd från att flyga, köra bil, äta kött samt endast köper begagnat kommer att stigmatiseras och förföljas. Det kommer att ske med barns hjälp och aktiva aktioner som applåderas av en mer och mer vrickad vuxenvärlden.

  Gilla

 • Argus

  Den mest och kanske enda bland allmänheten kända inkvisitionen är den spanska. Den hade sitt ursprung i att Isabella av Kastilien och Ferdinand av Aragonien lyckades kasta ut de sista muslimska erövrarna (morerna) som i sjuhundra år hade behärskat hela eller delar av Iberiska halvön. Kvarvarande muslimer och judar, som hade varit muslimernas handgångna män, fick välja på att lämna Spanien eller konvertera till kristendom. Inkvisitionen var ett test på att de verkligen hade bytt inriktning. Den spanska inkvisitionen var på sätt och vis human och hade sitt berättigande eftersom quislingarna hade haft ett val.

  Osmanernas och även nutida muslimers mål var och är att bilda ett världsomfattande kalifat. Ett världsomfattande maktövertagande är ett mål som de delar med kommunisterna och globalisterna. Det är därför smått ironiskt att de senare har tagit till sig ett instrument som använts för nationell självständighet.

  Gilla

 • Jan

  Meetoo-rörelsen är/var ingenting annat än en modern version av häxprocesserna som ägde rum på 1600-talet i bl.a. Salem i USA.:

  Gilla

 • SVENSK

  Tydligt är att det är samma sorts dårar som styrde, manipulerade, hjärntvättade och fick med sig folk då, som det verkar vara nu.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: