Varifrån kommer vi?

Att det som idag kallas Sverige inte befolkats av människor i urminnes tider vet vi.

Man tror att Sverige låg under is fram till för 15 000 år sedan och att hela landet blev isfritt först 5 000 år senare. För ca 12 000 år sedan började de första människorna hitta upp till det vi idag kallar Sverige, men vilka var dessa människor och varifrån kom de?

2000 skrev Aftonbladet en artikel om att världens alla människor härstammar från Afrika. Det kanske är en teori som stämmer, då klimatet i dåtidens Afrika lämpade sig bäst för människor, djur och växter. Någon istid har kontinenten aldrig upplevt. Den senaste stora istiden, “Weichsel”, tog sin början för 115 000 år sedan och avslutades för 11 500 år sedan. Då hade människan hittat upp till södra delen av Skandinavien cirka 500 år tidigare.

Nu visar nya studier att vi svenskar i första hand härstammar från Ukraina och att detta gäller för samtliga länder som vi idag kallar norra Europa. När den nya gruppen av människor anlände vår del av världen, tog de med sig sjukdomar som slog ut den lilla befolkning som då befolkade området. Dvs den grupp av människor som sades härstamma från Afrika.

Huruvida de första svenskarna har rötter i Afrika eller Ukraina lär många träta om. Om våra gener i första hand kommer från Ukraina eller Afrika har jag en personligen åsikt om.

Svensk kvinna

Ukrainsk kvinna

Sudanesisk kvinna

11 thoughts on “Varifrån kommer vi?

 1. Nej vi härstammar inte från Ukraina, vi härstammar lite här och där ifrån. Egentligen stammar vi ifrån havet då det var där livet började. Eller var Ukraina tomt också plötsligt blev det människor där.

 2. Att vi har mycket gemensamt med Ukraina och även Ryssland känner man direkt om man kommer dit!

  Man känner sig precis som hemma i Sverige på 70-talet!

 3. “När den nya gruppen av människor anlände vår del av världen, tog de med sig sjukdomar som slog ut den lilla befolkning som då befolkade området.” Ironiskt idag..

 4. Out of Africa ligger så långt bak att vi kan bortse från detta. Européernas ursprung kan kopplas till “dendrosova-människan”.

  Man måste förstå förutsättningarna, d v s att dagens Sibirien vid tiden motsvarade dagens Mellaneuropa i klimat, så det var i huvudsak där Dendrosovanerna bodde. Under senare halvan av senaste glacialen, så fanns det ett inlandshav från Kazakstan t o m västra Svarta Havet. Östra delarna utgör i dag Centralasiatiska öknen.
  Under evolutionens gång så avsöndrades Neanderthlarna ur Dendrosovaner och förflyttade sig västerut, men norr om “inlandshavet”. Därför hamnade Neanderthalarna i Ukraina och därifrån spred de sig till Atlantkusterna, Västra Alpernas fot, N Serbien, Grekland, S Italien resp via Kaukasus till M.Ö.

  Neanderthalarna evoluerade sedan till dagens människa, vilket skedde ungefär samtidigt på flera platser förmodligen triggat av att glacialen var under öpplösning vilket innebar ett klimat motsv N Afrika i isfria delar av Europa, medan samtidigt Sibirien blev snabbt kyligare och närmade sig dagens klimat. Den Homo som evoluerat ur Dendrosovaner/Neanderthalare i Sibirien tvingades således att röra sig västerut, men denna gången var de vita. Dessförinnan hade de sett ut som dagens inlands-Papuaner (men med blå ögon). I Kaukasus dlgångar finn grottor och där har lämningar av Homo Sapiens Sapiens daterats till minst 300000 f kr. I M.Ö. ligger det på minst 100000 f kr. I Marocko, Atlasbergens sluttningar åt söder har Homo Sapiens Sapiens daterade till 300000 f kr hittats. Det går att räkna ut att Dendrosovanerna har en ålder på minst 800000 f kr och bör vara direkta efterkommande av Homo erectus.

  Homo Neanderthalis resp Homo Sapiens Sapiens hade så nära kultur att arkeologer inte kan fastställa vilka som levde i boplatser eller grottor (de flesta bodde INTE i grottor). Inte sällan hittar man skelettdelar av både Neanderthal och Sapiens i samma boplats, vilket ofta kan ses som att de levde på platsen samtidigt. De första grottmålningarna resp statyetterna är sannolikt utförda av Neanderthal. Verktyg, organiseringen av boplatser, kultyttringar, riter etc verkar i övrigt vara identiska.

  Orsaken till att Sapiens kom att dominera, är sannolikt att Yngre Dryas istidsbakslag, med dess orsakade stora utdöenden, främst drabbade de till huvuddelen längre åt norr boende Neanderthal. Dessa blev därmed så få att Sapiensvarianten kunde som talrikast dominera när Y.D. vände, vilket sker från ca 12000 f kr. Under den följande extrema värmeperioden behövdes heller inte Neanderthals grova kroppsbyggnad längre.

  Många tror ju att glacialperioden var etter kallare t ex längs Nordkalottens kuster, men detta är inte fallet. Även då fungerade “Golfströmmen”, vilket innebär att man daterat träd i norr till ca 22000 f kr. Haven gav dessutom tillgång till mer energirik föda (valar, sälar mm) än landdjur kunde. Människa kunde alltså leva ända upp mot Nordkalotten under glacialen. Medan haven stod ca 140 m lägre (korta perioder ned mot 160 m), så fanns hinder för kallströmmarna längs Grönland från att röra sig söderut, så människa kunde passera till Nordamerika redan ca 30000-26000 f kr (sollutreanmänniskan – men det fanns sedan ca 60000 f kr redan ättlingar till dagens Aboriguinéer där)

  Ovanstående i korthet

  • VA!?? Inte förstöra en bra saga med fakta för helvete. Det är så att allt liv kommer från Afrika, utan svarta människor skulle vita inte finnas. DET ULTIMATA RASIST-KORTET, JÄTTESVARTA SPADER ESS!!!! Att påstå annat är ju såklart rasism och hat. Jag vill se när en svart rap-artist från Compton åker till Japan och överlägset deklarerar att utan honom skulle Japan inte existera. Det medger jag att man måste ha sinne för humor nuförtiden. Jorden är platt, liv kom från Afrika, om 10 år är det 500 grader varmt, Kardashians, Stefan Löfven, vuxna män är barn, tredje könet, Allah.. listan är oändlig. If idiots could fly, this place would be an airport

 5. Dock har vi haft en stor idiot och landsförrädare som härstammar från Afrika, det har han själv sagt ,och han känner sig stolt över det.
  Ni får själva gissa vem?

 6. Stora delar av den Svenska befolkningen ca 82% typ tror jag härstammar från det urtida fåret.

  • Inget att diskutera mer!

   SVT, som är kända för sin opartiskhet har sagt att negern var den fösta människan i Sverige!

   Sen kom dom blonda rasistiska nuvarande svenskarna från Ukraina och tog död på negrerna som bodde här!

   Negrerna har därför rätt till det här landet och vi svenskar skall flytta eller dö!

   Tror ni mig inte så titta på SVT!

Kommentera