Northern Wind, fienden kommer österifrån…


FÖRSVARET. Northern Wind är en försvarsövning som hålls mellan den 18 och 27 mars i svenska Norrbotten. Med 7000 utländska soldater, och 3000 svenska, så är den stora arméövningen Northern Wind, ett tydligt tecken på Sveriges allt djupare försvarssamarbete med andra länder.

Knappt 10.000 svenskar stred i Svenska frivilligkåren på Finlands sida under andra världskriget mot Sovjetunion. De har hyllats mer i Finland än i Sverige och den svenska regeringen var i början väldigt avvaktande.

Sverige och Finland övar för vad man kallar ”samarbete bortom fredstid”Alltså ett möjligt gemensamt agerande och försvar vid konflikt eller krig.

4.600 norska soldater, 1.500 finländska och mindre grupper från USA och Storbritannien får under andra halvan av mars chansen att öva i Norrbottens vinterväder.

Den norska brigaden anfaller österifrån, och den svensk-finska försvarar området. 

De stora bidragen utifrån visar hur nära Sverige nu samarbetar med de nordiska länderna och de ledande Natoländerna.

Under Northern Wind övas nationellt försvar och övningen ger Sverige en ökad förmåga att lösa stridsuppgifter i brigads ram med underställda utländska förband. Eftersom övningen genomförs i norra Sverige under vinterförhållanden ger den även de deltagande förbanden en ökad vinterförmåga.

Eftersom en stor del av deltagarna utgörs av personal från andra nationer övas även förmågan att ge och ta emot stöd från utländska förband, det så kallade värdlandsstödet. Finsk-svenska samarbetet är en viktig del då den svenska brigaden förstärks med en finsk bataljonsstridsgrupp.

Huvuddelen av övningen, det så kallade förbandsskedet, pågår 18-27 mars. Förbandsskedet föregås av förberedelser och transporter till övningsområdet. Under förberedelserna genomför de deltagande förbanden vinterutbildning, sambandsövning och brigadunderstödsövning. Efter den 27 mars sker avveckling, vård och återtransport.

Totalt deltar cirka 10.000 personer i Northern Wind, av dessa kommer cirka 7.000 från våra prioriterade samarbetsnationer: Finland, Norge, USA och Storbritannien.

Parallellt med arméövningen Northern Wind, 22-27 mars, genomförs Flygvapenövning 2019 i norra Sverige.

Försvaret

-Pettersson säger att det säkert är en tillfällighet att ”fienden” kommer österifrån…

Foto: Försvaret, Mats Carlsson, övning i Norrbotten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Northern Wind, fienden kommer österifrån…

 • Ruth Magnusson

  Om Sverige över tillsammans med Finland, Norge och Danmark är helt OK. men att släppa in England och framförallt USA är skrämmande. Det finns inget gott/ofarligt som kommer från USA förutom jeans kanske, men som i och för sig tär på jordens resurser eftersom bomullsodling är högst vattenkrävande.

  Gilla

 • age

  Men det är väl inget problem?

  ”Vårt kontrakt med muslimerna” kommer rädda oss?
  Vi har hela muslimvärlden bakom oss
  – och kanske t.o.m. IS?

  Det där ”fixade” socialdemokraterna
  redan 1999!
  Sveriges försvar lades ner efter det!
  Alla anläggningar på Gotland skänktes bort!
  Reinfeldt och Borg fullföljde avvecklingen av
  vår onödiga krigsmakt.
  ”Öppna ERA hjärtan!”

  Massvis med ”svenskar” har röstat på S!
  Vi kan vara helt lugna!

  Gilla

 • Billy Boy

  Den svenska försvarsmakten har ju nyligen bestämt sig för att satsa på digitalt cyber-krig så som de stora starka försvarsmakterna ute i världen gör. Då får vi snart bevittna det här scenariot …

  …. när generalernas styrkor utkämpar sina hårda sammandrabbningar ute på slagfältet, vilket endast kan bevittnas på deras datorers bildskärmar.

  Då blir säkert Gudrun Schyman (F!) jätteglad.

  Gilla

 • Kapten Bölja

  De borde fokusera på den inre säkerheten istället,
  det är den som är mest oroväckande.

  Gilla

 • SVENSK

  Den verkliga fienden kommer från söder och sydost och är delvis redan här!

  Gilla

 • Stenbock

  Ja under mina vapenföra dagar kom a l l t i d den lede FI från Öster…..
  I dag ett knappt sekel senare,kommer ”våra” fiender från ett helt annat väderstreck.Skulle från mitt försvarsnäste uttrycka det med,c:a två fingrar höger om (sydöst) Glimmingehus !!

  Gilla

 • Zsa

  Fienden i Öst? Det räcker väl med dem vi har i regeringen, svt och massmedia.

  Gilla

  • Billy Boy

   Jag förstår att du tänker bl a på dom här i den första feministiska humanitära stormaktsregeringen år 2014 …

   … men också dom här varav några anslutit sig lite senare …

   Gilla

   • Stenbock

    Billy B:
    Ett digitalt försvar som ditt möjligen med tillägg av Rödluvan från Maramö säkrar,att ingen normal makt på jorden skulle komma på idén,att angripa Abzurdien !!

    Gilla

 • Nicklas

  Tror knappast att Ryssland skulle vilja erövra Sverige. Ett land smockat av babbar, krumryggade betahannar, feminister och batikhäxor.

  Gilla

  • Janne

   Trump, Orban eller Putin är väl några av dom få som skulle kunna få ordning i detta mångkulturella helvete, Sverige! Jag skulle gärna bjuda in deras soldater på en kopp kaffe..

   Gilla

 • Argus

  Det är betydligt svårare att anfalla västerifrån över Skanderna än genom det relativt flacka landskapet österut. Det visade sig inte minst 15 mars 2012.

  Finland har genomlidit fyra krig under sina första hundra år som självständig stat och har därför sina prioriteringar rätt. Jag ser inget fel att samarbeta med vårt sanna broderfolk som vi delar månghundraårig historia med och även till vissa delar språk.

  Hyvä Suomi. Sisu!

  Gilla

  • Thor

   Må så vara. Men bägge länderna har fel fokus. Det vräks ut miljarder på denna lekstuga men inte en krona på hur vi ska skydda landet mot den faktiska invasion och ockupation som pågår för fullt. Tvärtom, invasionen och ockupationen uppmuntras, både verbalt och ekonomiskt med svindlande belopp.

   Gilla

 • Billy Boy

  Vi får inte glömma Stefan Löfvens heroiska insats till försvar av Svea rike …

  Han har också fått bindande löfte från fackförbundet Kommunals styrelse och dess medlemmar att …

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Med erfarenhet av vilka som hittills startat krigen efter WW2 och totalförstört olydiga men självständiga nationalstater, ÄR JAG MYCKET OROLIGARE FÖR HOT FRÅN USA/UK ÄN FRÅN ”ÖSTER”!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: