Georg Riedel

INRIKES. Pettersson har nu på förmiddagen lyssnat på en intervju med Georg Riedel, kanske mest känd för sina tonsättningar av sångerna till Astrid Lindgrens barnböcker; “Du käre lille Snickerbo och Idas sommarvisa”, men det är det lilla av Riedels alla skapelser, “Jazz på Svenska” med Jan Johansson är en annan skatt.

Georg Riedel

Georg Riedel föddes 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien, som ofta kallades Sudet-Tyskland och beboddes av tysktalande människor. Riedel säger att familjen flydde när han var fyra år och det är delvist sant, men pappa Riedel hade ordnat arbete som arkitekt i Sverige på bygget av Södersjukhuset, så det kanske ska kallas migration. Men det var nog lika bra det för mamma Riedel var judinna och Hitler annekterade Sudet-Tyskland 1938 och efter kriget blev de 12-14 miljoner tyskar som överlevt kriget fördrivna från östra Europa där de levt i hundratalsår. 

Lyssna på Sveriges Radio…

Nåväl, Georg Riedel har skrivit fantastisk musik…här står han med basen och en massa härliga ungar, nedanför Ultima Thule med Georg Riedels musik…

   ***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Georg Riedel

 1. Palme var judehatare, liksom alla socialdemokrater, och socialister överlag. Därför ville han och vill de ha hit massvis med islamister, som skoningslöst, kan ta kål på allt det judiskt goda. Typ Georg Riedels livfulla glädjemusik. För de vill bara ha terror, hat och lidande för människor, eftersom de har allah-djävulen som sin dyrkansGud, istället för den riktiga Gud som verkligen är GUD, och godheten själv.

 2. Vilken underbar kvintett:

  Jan Johansson piano
  Monica Zetterlund sång
  Georg Riedel bas
  Rune Gustafsson gitarr
  Egil Johansen trummor (pappa till Jan)

  Tack Pettersson för att du tog upp detta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

 3. Vilken underbar man och vilken underbar musik!

  Den dagen då Jan Johansson omkom i en bilolycka vid Sollentuna 9 november 1968 så var han på väg mot Stockholm C där han skulle möta de andra i bandet, bl.a. Georg Riedel, för att åka till en konsert i Småland tror jag det var.

  Men hans Taunus hann inte dit då den krockade med en SL-buss men ingen kan döda hans musik i alla fall!

  Pippi Långstrump gjorde Jan musiken till den och Emil i Lönneberga gjorde Georg musik till.

  Det bevisar väl storheten i dessa två!

 4. Om det inte hade varit judehat som motiverade vänsterns fanatiska aktivism sedan 60-talet gällande att de “Palestinska” araberna skall få “sitt” “land” tillbaka så hade de kämpat lika fanatiskt för att de Sudet-Tyska och Ostpreussiska familjerna fick återvända och fick sina egna länder där.
  Och så klart för att de fördrivna judarna från de arabiska länderna skulle få sina egna länder där!

  • Jo, men så är det! Rasism är gott! Så att bli kallad rasist, är bara att tacka och ta emot. De onda däremot, som är för islamisterna och mot judarna, är ju nazister. Och ABSOLUT INTE rasister!

   • Ja de är karikatyrbilden på riktigt av “nazisterna” som målades upp av segrarna i ww2, alltså de som förklarade Tyskland krig 1933 (det är bara att söka på internet så hittas krigsförklaringen vilksen slogs upp stort i tidningar på den tiden). Dvs den totalt upp o nervända bild som de flesta tror på.

Kommentera