Idag är det samernas nationaldag, Sverige borde ta efter samerna

NATIONALISM. Idag är det återigen en märklig dag, det är samernas nationaldag. Samerna firar att de är ett folk med ett gemensamt språk och kultur. Vid Stockholms stadshus och på många andra ställen hissas den samiska flaggan. 

Idag, den 6 februari, firar samerna sin nationaldag, inte bara idag, de firar en hel vecka i Stockholm. Det är lite märkligt att Sverigedemokraten Björn Söder (SD) blev utskällt för att han antydde att samerna har en egen nation, vilket de själva håller med om, liksom svenskar, finnar, danskar osv. har sin. Nation eller nationalism är något fint, tvärtom vad Twittervänstern påstår.

Enligt PK-debatten anses ju att alla av jordens drygt sju miljarder människor som lyckas ta sig hit vara svenskar och ha rätt till vårt sociala trygghetssystem även om de inte bidragit till det med ett enda dagsverke. Same däremot är det inte så lätt att bli. Samerna verkar vara riktiga nyfascister.

I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same.

Inför varje val till Sametinget upprättas en samisk röstlängd. Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Bestämmelser om rösträtt och den samiska röstlängden finns i Sametingslagen.

I tidigare lagar uttryckte staten att endast de som hade renar och ägnade sig åt renskötsel, var samer. Det innebar att stora grupper av samer blev utdefinierade och inte räknades som samer i statens ögon. Sedan Sametingslagens tillkomst är det nu språket som är identitetsmarkör. Vem eller vad anser du ska avgöra vem som är same och inte?

-Pettersson tycker svenskarna ska ta efter lite av de rasistiska samerna. Varför inte ha kravet på svenska för rösträtt, och gärna också att föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft svenska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Nåväl. Vi får hoppas samerna får en trevlig dag och vecka. I Sveriges huvudstad firar samerna till och med nationaldagsvecka.

Samernas hemsida där bilderna kommer ifrån.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Idag är det samernas nationaldag, Sverige borde ta efter samerna

  1. Björn Söder har alltså rätt ?
    Eller hur ni vänstermuppar med näsan i sandlådan.
    Börja arbeta .

  2. Av någon outgrundlig anledning så kallas det nationaldag när man firar ett land, en stat eller ett konungarike. Nation är som bekant ett kollektiv av människor med samma ursprung, språk och kultur. Fram till slutet av förra årtusendet så var det vanligt med nationalstater men efter globalisternas härjningar så återstår endast ett fåtal. Sverige har upphört att vara det.

    Vad beträffar den lilla minoritet som kallar sig själva för samer, 8 766 för att vara exakt, så har de inga som helst förutsättningar att bilda en stat. Till att börja med saknas ekonomi, de samiska näringarna har uppvisat betydande underskott under minst ett halvsekel. De är för få, det går 0,01 same per kvadratkilometer sett till den yta som de vill få suveränitet över. Och sist men inte minst, de kan inte hålla ihop. Se på Sametinget så förstår ni.

    ”Suverän stat, även kallad självständig stat, självständigt land, oavhängig stat eller eget land, är en stat, en entitet med ett definierat territorium där man utövar intern och extern suveränitet, där man enligt Montevideokonventionen har en permanent befolkning, en regering, självständighet från andra stater och makter, samt möjligheten att ingå relationer med andra suveräna stater.

    Den suveräna staten är ofta underförstådd som en stat som inte är beroende av, eller under förutsättning av, någon annan makt eller stat. Medan en suverän stat i abstrakta termer kan existera utan att erkännas av andra suveräna stater, är det ofta svårt för icke erkända stater att utöva full traktatbildande makt och engagera sig i diplomatiska relationer med andra suveräna stater.” (Wikipedia)

    I övrigt se den video jag postade för ett tag sedan som behandlade frågan om finnarna var européer eller ej. I den visas folkvandringar i Europa sedan 15 000 år och slutsatsen blir att samerna inte är ett urfolk i Sverige.

  3. Samerna håller sig inom familjen med sin kultur och tradioner osv och blandar sig inte med icke samer och det är helt ok för den mångkulturälskande vänstermaffian men om en infödd äkta äkta svensk skulle tycka eller antyda detsamma skulle det genast klassas som främlingsfientligt skulle bli krigsrubriker och åtal för rasism och hets mot folkgrupp !
    HYCKLERI.

    • Där tror jag att du har fel, samernas gener finns i många i bla Norrbotten. Har man levt i en samisk kultur så är man same. Genenetiskt sätt så är de egentligen mest som svenskar.

  4. Av bilderna och annan info att döma så är dagens Samer en blandning av SVENSKAR och SAMER. Det man vet är att SAMERNA invandrade nordöst ifrån betydligt senare än SVENSKARNA som invandrade söderifrån. Så egentligen är SVENSKARNA Sveriges egentliga urfolk mer än de nu utblandade samerna, som troligen blandade sig mest med KVENERNA som också måste räknas som SVENSKAR. Då kan man fråga sig vart alla SVENSKARNAS sedvanerätter till jakt och fiske mm tagit vägen!? De flesta har försvunnit då man lurades att sälja sin skog till storbolag som SCA. Efteråt ändrades lagen så att all rätt till jakt och fiske skulle tillfalla skogsägaren (SCA). Då gick det inte längre att leva i alla små skogstorp, särskilt inte i Norrland. Man hade ju aldrig sålt sin skog om man hade känt till att man senare skulle förlora rätten till jakt och fiske (SCA var då endast intresserade av TRÄDEN). Så gick det till i stor omfattning.

    • Nä det verkar inte var många som ser ut som samer på den bilden, vilket ger slutsatsen att den äkta samen i Sapmi är sen lång tid mycket uppblandad.
      Många är vi svenskar som också har förfäder som härstammar från samerna. Tänk vilken inavel det hade blivit annars med den lilla folkspillra som kallat sig samer.
      Helt absurt är det att några tusen personer säger sig ha rätten till en tredjedel av Sverige.
      Den knasig lagen som säger att endast samer får bedriva renskötsel, vilken ofta görs från helikoptrar. Storskaligheten har gjort att det inte längre finns vildrenar i Sverige.
      Samernas verksamheter skulle heller aldrig kunna fortgå utan de mycket generösa statsbidrag som gödslas på verksamheten.

    • Jag är svensk och har ingen rätt att jaga i nån skog. Dock har jag pengar kan jag nog köpa mig den rätten.

Kommentera