Den som är inkompetent är också oförmögen att förstå att denne är inkompetent…


KOMPETENS. Normalt brukar man ge en ny regering 100 dagar för att komma igång, men nu är inte detta normalt och regeringen är inte ny. 

Har ni funderat på varför korkade personer inte inser att de är korkade eller inkompetenta? Har du själv överskattat din förmåga eller kompetens? Det här fenomenet är faktiskt ett etablerat vetenskapligt fenomen och kallas för Dunning-Kruger-effekten.

Dunning–Kruger-effekten är en kognitiv bias som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent. Detta får till följd att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta.

 

Samtidigt tenderar personer med hög kompetens underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra.

David Dunning och Justin Kruger (Cornell University) sammanfattar: ”Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra.”

Det har länge spekulerats om effekten, men det var först när Justin Kruger och David Dunning, två forskare på Cornell University i New York, 1999 genomförde en serie experiment för att testa hypotesen som den blev vetenskapligt belagd.

Wikipedia

-Pettersson har ett exempel på Wikipedia på hur jag tror att det går till i exempelvis klimatpolitiken, det gäller ett styrelsemöte där två frågor står på dagordningen: bygge av ett kärnkraftverk och bygge och målning av ett cykelskjul.

Kärnkraftverken klubbas igenom utan diskussion, eftersom frågan är för komplicerad och man antar att de ansvariga vet vad de gör, medan större delen av mötestiden upptas av diskussion kring placering och färgval av cykelskjulet, eftersom alla kan visualisera cykelskjulet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Den som är inkompetent är också oförmögen att förstå att denne är inkompetent…

 • robban

  använder den ibland när man vill förolämpa nån med fördröjd sprängverkan i nån diskusion då folk har ingen aning vad det är förens de googlar på det.

  🙂

  Gilla

 • SVENSK

  Att lära sig eller komma på nya saker ger ofta: 1. insikt om att det finns ännu mer att lära. 2. Förståelse av att man så gott som alltid kan ha fel. 3. Förmåga att ändra uppfattning tack vare nya fakta.
  Vilka av dessa egenskaper har de styrande?

  Gilla

 • putte

  Det som skiljer dumma och kloka är , att de dumma hela tiden begår samma dumhet medan de kloka alltid hittar på nya .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: