Landet lagom finns inte längre


INRIKES. Lagom är ett svenskt ord med betydelsen ”varken för mycket eller för litet”, ”utan överdrift”, etc. En vanlig missuppfattning är att ordet ”lagom” är unikt för det svenska språket och saknar motsvarigheter i alla andra språk. Det är fel, lagom finns i flera språk. 

Felet kommer av att Sverige är ”landet lagom” en medelväg mellan politiska system. Blandekonomi och kompromissvillighet.

Tyvärr så är Sverige långt ifrån landet lagom, vi är extremt sekulära och gud har ingen naturlig plats här, vi ifrågasätter inte abort eller homosexualitet, vi är extremt högt beskattade, vi har eller har haft en extrem tillit till varandra, barnaga tillåts inte fast det är det naturliga i resten av världen, men, men allt detta håller på att ändras.

Från att försiktigt tagit ett litet steg i taget har vi blivit extrema tack vare vissa politikers, opinionsbildare och journalisters hyllande av massinvandringen från främmande kulturer utan en tanke på att detta slår sönder mycket av allt som var bra med vårt land.

Widar Andersson, något så sällsynt som en klok socialdemokrat avslutar sin senaste ledare i Folkbladet så här: ”Frågan om lagoms vara eller inte vara ställs emellertid på sin spets i den långt utdragna regeringsbildning som pågår i riksdagen. Alls icke obetydliga politiska aktörer – Centerpartiet, halva Liberalerna (10 personer), kanske Socialdemokraterna, MP, V och Dagens Nyheters och Aftonbladets ledarredaktioner – tycks vara beredda att slänga lagom på sophögen. Från detta håll argumenteras för uppfattningar som är allt annat än sansade, måttfulla, verklighetsnära eller lagom. Nämligen att det viktigaste just nu i Sverige är att bilda en regering som hålls samman av låtsaslekar om att ett visst parti inte ska ha något som helst inflytande på politiken.

Jag hoppas på lagom trots allt. Förnuftet kan ju inte helt ha lämnat landet.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Landet lagom finns inte längre

 • Mr Brownhole

  Landet lagom är en myt.

  Gilla

 • Grune

  Sverige är extremt. Extremt vänstervridet, extremt dyrt, extremt lättlurade, extremt afrikanskt ———–. Listan kan göras lur lång som helst. Sverige är nog det mest extrema land som finns.

  Gilla

 • HW 74

  Och så fanns det Sandgrund….

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Landet lagom finns inte men landet utan några gränser finns däremot !

  Gillad av 1 person

 • S Eriksson

  Vill du veta någonting, så fråga Widar.
  Och absolut inte Stefan.

  Gilla

 • Stenbock

  Beror väl som allt annat på ”klimatuppvärmningen” ?
  Såg just hur Alpområden i S-Tyskland/Österrike nu fullständigt döljes i snö. Stenbock är ju ingen väderexpert och får därför inte samman det hela,när Klotet p.g.a. Dieselutsläppen enligt Miljöaktivisterna,drastiskt höjer vår medeltemperatur.
  Varför smälter då inte snön med dessa plusgrader ?

  Gilla

 • Kent

  Om Sverige någonsin varit lagom så är vi på väg bort från det i rask takt.
  Widar Andersson är helt klart en förnuftig socialdemokrat.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Ordet ”värdegrund” finns bara i Sverige ( lite i Norge).

  De som så återkommande tjatar om ordet ”värdegrund”, ett ord som inte ens betyder något. Är de människor som inte inser att lagom är rätt värdighet.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Sverige är verkligen landet extremt. T ex gick man över en natt på nittiotalet över från en av världens mest reglerade taxiverksamhet till den anarki och stråtröveri vi har nu. Liknande gäller friskolorna. Ryktena om Guds död i Sverige är däremot mycket överdrivna:
  https://www.sandaren.se/debatt/gud-tar-plats-i-debatten

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: