Negerbyn ligger inte i Afrika


GOTT OCH BLANDAT. Lantmäteriet, är en svensk myndighet som har till uppgift att tillhandahålla geografisk information, fastställa ortnamn, ansvara för de geodetiska referenssystemen och ansvara för fastighetsindelningen i Sverige.

Lantmäteriets inrättades 1628 och har tillsammans med de regionala förrättningsarkiven cirka 2 miljoner akter med tillhörande kartor.

Det är med andra ord inget flum. När Lantmäteriet säger att Negerbyn ligger i Sverige så gör den det. Punkt.

I Negerbyn bor Solo och därifrån kommer en godnattsaga…
Pettersson kan inte låta bli, läs, titta och tänk på att vi är alla lika men ändå olika…
Hon kom till världen i en negerby men som snö så vit var hennes hy. I svarta syskonskarans mitt hon lyste som en sol i gult och vitt
Till hyddans dörr kom snart envar och gav en slant till hennes far och satte brillor på och smögo sedan in på tå
Upp i palmens högsta topp tog apan ett förvånat hopp. Här var en sol på himlen blå och ännu en på jorden grå.
Ett lejon bakom vassa snår vred vresigt sina gula hår. Hur ska en stek jag nu få fatt, om aldrig mera här blir natt.
Hon döptes av sin far och mor till Solo, och när hon döptes alla tuppar golo. Under en röd och vit och väldig parasoll satt kungen själv på nära håll.
Men hennes syskon smögo sorgsna bort ifrån den glada festen inom kort och satte sig i smyg att äta krita för att försöka att bli lika vita.
De lågo sen i många dagar och hade ont i sina magar, och inte kunde de till sömnen flykta, ty Solo lyste ständigt som en lykta.
Jag tror hon får sova i en tunna, sa hennes far, vi måste unna oss andra lite lugn och ro, för att om dagen kunna gno. Men när Solo dan därpå kom ut, var hon kolsvart absolut, så svart att de måste tända ljuset för att ej gå vilse uti huset
De beslöto kalla dit en vis man, en sådan man som allting kan. Han kunde säkert lista ut, varför Solos sken så fort tog slut.
Hon var ju solen i mitt liv, sa mamman, nu är hon lika svart som någon annan. Och Solo satte i att ljudligt skrika för att visa, att hon nu var riktigt lika
Men Solo växte och blev för stor för tunnan och stulta ut i sol och sunnan. Hon satt en dag och plaskade vid stranden och blev plötsligt ren och vit om handen.
Den vise mannen, sa att det var ett under, förekommer bara vissa stunder, men rullade förvånad ögonkloten för strax därefter var hon vit om foten
Många dagar har här jag setat, sa den vise mannen, och alltid vetat, att den som doppar sig i detta vatten blir aldrig mera svart som natten. Sade så och steg ner till hakan för att bli snövit som ett lakan men försvann så hastigt som en pil i gapet på en krokodil.
En vacker dag gick hon ner till Nilen med att aktsamt öga på krokodilen, och hennes syskon slöto ring och väntade på underbara ting. Och hon gick ner i vattnet bit för bit, om magen blev hon skär, om bröstet vit, och hon hörde stolt de häpna ropen och vände och gick från den svarta hopen.
Var morgon när tuppen i fjärran gol, hon steg ur sin hydda som en vit liten sol. Det var för de andra ett riktigt under, om hon kom genom byn några korta sekunder
Men ett lejon gör ej skillnad på neger eller vit, glupande och hemsk är hans stora aptit. En dag kom han smygande på mjuka tassar till Solo, som lekte bland strandens vassar.
Gapet var stort och svansen lång, ur skogen kom han med höga språng, och Solo sprang som en pil till byn och skrek och ropade högt mot skyn.
Och de satte i att mer ljudligt vråla än ens ett hungrigt lejon kan tåla. Han drog sig åter skyndsamt tillbaka med gapet stängt och öronen slaka.
Då firade de alla en hejdundrande Solo blev bjuden som hedersgäst och lovade dyrt att bli kvar och trogen, med en rädd, lite sneglande blick bort mot skogen.
Godnatt alla barn, sov gott

4 responses to “Negerbyn ligger inte i Afrika

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: