”Om du inte är nöjd kan du flytta från Sverige” inte diskriminering

DISKRIMINERING. ”Om du inte är nöjd kan du flytta från Sverige”. Så sade en handläggare på Försäkringskassan till en man från Kosovo som var kritisk när han fick avslag på sin ansökan om sjukpenning. Mannen stämde Försäkringskassan på 50 000 kronor för diskriminering. Tingsrätten anser att uttalandet var ”olämpligt” – men att det inte handlar om laga diskriminering.

Priset avser tur och retur vilket det naturligtvis inte ska vara frågan om…

Mannen, som kom från Kosovo till Sverige i början av 1990-talet, har sedan år 2015 varit sjukskriven på halvtid och arbetat resterande tid i en så kallad anpassad anställning med lönebidrag.

När mannen lämnade in en ny ansökan till Försäkringskassan om sjukpenning fick han dock avslag. I samband med detta hölls ett möte med mannen där en av Försäkringskassans handläggare, mannens fackliga ombud och en handläggare från Arbetsförmedlingen närvarade.

Enligt mannen ska Försäkringskassans handläggare då ha sagt att ”om han inte är nöjd med de regler som vi har i Sverige, eller med Försäkringskassans beslut, så kan han flytta härifrån”.

Handläggaren ska dessutom ha sagt att mannen har en skyldighet att följa de regler som vi har i Sverige ”men att det står var och en fritt att lämna landet”.

Enligt mannen blev han kränkt eftersom uttalandena syftade på hans etniska bakgrund och utgör diskriminering i form av trakasserier.

Handläggaren har, å sin sida, uppgett att mannen ”uttalade sig kritiskt om läget i Sverige och sågade lagstiftningen” – och att han då uttalade att ”han i sitt beslutsfattande har att följa svensk lag, men att var och en har ett fritt val att bo i Sverige”.

Tingsrätten skriver i sin dom: Sammantaget anser tingsrätten att det är styrkt att H (handläggaren) vid mötet uttalade att M (mannen), om han inte var nöjd med Försäkringskassans beslut, kunde flytta från Sverige samt att H därefter gjorde ett mer allmänt uttalande av innebörden att det står alla fritt att flytta vart man vill.”

Detta har dock, enligt tingsrätten, inte inneburit trakasserier i diskrimineringslagens mening. Tingsrätten skriver: ”Att någon som är anställd hos en myndighet på det sätt som H har gjort föreslår att en person som är missnöjd med myndighetens beslut ska flytta från landet framstår som olämpligt, särskilt när uttalandet som i detta fall riktar sig till någon som inte är född i Sverige.”

”Med hänsyn till det sammanhang i vilket uttalandena har gjorts anser tingsrätten dock inte att omständigheterna har varit sådana att det utan vidare måste ha stått klart för H att M till följd av uttalandena upplevde sig kränkt utifrån sin etniska tillhörighet.”

Tingsrätten går därför på Försäkringskassans linje. Mannen döms också att betala Försäkringskassans rättegångskostnader på 19 400 kronor.

Dagens Juridik

-Pettersson tycker att Tingsrätten gör rätt, det är fritt att lämna Sverige men jag misstänker att Tingsrätten hade dömt annorlunda om någon annan än en myndighetsperson sagt samma sak…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

22 thoughts on “”Om du inte är nöjd kan du flytta från Sverige” inte diskriminering

 1. ”Om du inte är nöjd kan du flytta från Sverige” är ett fantastiskt fint uttalande om ger dem valfrihet. Många är ju missnöjda med svenskar och Sverige, så ”Om du inte är nöjd kan du flytta från Sverige”.

  Babb it!

  • Ännu bättre: ”Om du inte är nöjd bör du flytta från Sverige”, eller ännu bättre: ”Om du inte är nöjd ska du flytta från Sverige”.

 2. Det hjälper inte att titta bort och inte lyssna. Det hjälper inte heller att låsa sin dörr, då det finns folk som tar sig in med vilka metoder som helst.
  Tänker på de familjer som har fått påhälsning ibland mitt i natten och blivit rånade,misshandlade och bestulna på sina bilar med mera.
  För dem blir inte denna jul en fridfull fest , inte heller för de som har blivit våldtagna och rånade på gator i Sverige.
  Jag har med stor sorg tänkt på den lille pojken på 10 år som blev våldtagen av en utländsk pedofil. Så för jävligt. Finns inte ord för min vrede! Och vad kan vi göra för att hjälpa till ? Vi måste börja allvarligt planera för en kupp, som ger de våra en trygghet. Fast det är för sent men kan vi åtminstone tänka på hur vi kan vända den onda cirkeln? Vi måste organisera oss och agera.

 3. Detta är ingen ny situation.
  I Södertälje har vi levt med det där klientelet sedan balkankriget.
  Några har anpassat sig.
  Tre ”modiga män” från den gruppen rånade min pappa när han hämtat ut pensionen på dåvarande Posten. Han hittades på trottoaren, medvedslös och med tom plånbok intill sig. Han avled senare av ”Kosovobehandlingen”.

  Fråga gärna mig vad jag tycker om det där klientelet.

  Numera bygger de marmorslott i Södertäljes norra förorter.
  Jag vet, från god information från lokala skattemyndigheten,
  hur slotten finansieras. (banken, ”plastkassen”, är ett tips)

  • En syrian berättade för mig att hans bekanta hade byggt slottet invid Lina. Marmor och dyr inredning. Nästa gång när han hälsade på frågade han om elen har pajat. Familjen satt med ytterkläder på och frös. Elräkningen på 12000 i månaden ( för många år sedan ) hade tvingat familjen att stänga av delar av elen . Mannen som berättade skrattade och sade att det var rätt åt den dryga bondefamiljen som kom hit för att leka bankirer.

  • Du, med ”tummen ner”, är du en i ”klanen” möjligen?

   Jag, som infödd Södertäljebo, är alltför väl informerad från bl.a. skattemyndigheten om ”klanens” väl uppbyggda system för att ta illa vid mig av ditt uttryck.

   Möjligen ska vi vara tacksamma för att vi har ”klanen” i vår stad för de fördröjer den förestående invasionen av islamister?

   Påpekas bör, att jag har många, mycket goda vänner som tillhör den grupp vi skriver om.
   Min inställning till ”klanen” är alltså inte helt negativ.

  • Skulle vilja läsa hur många svenskar har bragts om livet eller tagit självmord på grund av den nya invandringen.
   Flickor, som har blivit våldtagna, sjuka som har blivit fråntagna sin sjukpenning och har inget att leva på., gamla som har blivit rånade i sina hem ( min granne en av dem), och så många flera tragedier , som ingen skriver något om. En mycket skrämmande och allvarlig utveckling.

 4. Skönt att domstolen inte straffade en tjänsteman som svarade på anklagelser om diskriminering och ogrundat gnäll när han gjorde sitt jobb. Att sitta och inte få bemöta påhopp av rädsla för repressalier vore förödande!

 5. Va, fick inte denne stackars man och bidragsökande man från Kosovo rätt med sin stämning ?
  Detta måste överklagas som vi skattebetalare får betala och är 100% säker på att den naturligtvis oerhört kränkta mannen hjälp av en välgödd dyr advokat vinner målet och får sina 50.000 eller kanske ännu mer i ersättning för psykiskt lidande och har Kosovomannen än större tur så får den elaka handläggaren på F.K sparken för sitt hemska uttalande.
  Denna mycket allvarliga svenska händelse måste vara något för 7 klövern och PK-media att engagera sig i och reda ut.

 6. Jag tycker att vi mer ska se det som att nu inser även Sveriges myndigheter att pengarna i skattkistan börjar att ta slut.
  Hade det varit för tio är sedan hade han fått några hundra tusen i skadestånd.

 7. För en gångs skull ett vettigt beslut från en tingsrätt!
  Han kan dra tillbaka till Kosovo, där har man säkerligen mycket generösare regler vad gäller sjukförsäkring.

 8. I ärlighetens namn var det ett näsvist uttalande av F-kassan, om det var formulerat som utlänningen sade det, men det är ju helt riktigt och sant innehållsmässigt.

  En bra dom, inte konstigt att efter decennier av daltande utlänningarna tror att de kan tjäna sig en hacka pga att någon sagt något olämpligt åt dem. 50 000! det får ju knappt våldtäktsoffer, helt vansinnig att ens ta upp stämningen.

 9. Det är väl som att gå in i en affär, man bråkar med expediten, hon säger om du inte är nöjd kan du gå till en annan affär, VAD ÄR DET FÖR FEL MED DET? Ska man finna sig i att bli utskälld och hunsad med bara för man jobbar på FK och migranterna försöker UTNYTTJA detta system så det går åt HELV-TE? Bra sagt av FK, äntligen någon som talar klarspråk.

  • Naturligtvis ingenting, det är som alla utanför begåvningsreserven vet 2018 en astronomisk skillnad på framtidens pensionsräddare och äkta infödda hederliga arbetande svenskar !

 10. Jag vet inte om jag försvarar mannen med tanke på hans arbetssituation. och det faktum att samhället försörjer honom..Hur många svenskar har inte uppmanat mig att flytta om inte galoscherna passar. Sverige har blivit ett kallt land att leva i! Flytt utomlands är inte helt otänkbar.i mitt fall. Man kan inte kämpa för landet, det ser man ju dagligen.

  • Hoppas återvandringsverket blir sant ,ju snarare desto bättre.
   Såg på Tv hur polisen i England kör på motorcyklister, som begår brott och flyr .
   De skiter i vad som händer för brottslingen när han ramlar från sin cykel.Svensk polis måste sluta gulla med kriminella. Fram med batongen och k pist i allvarliga situationer. Tyvärr märks det att Sverige har aldrig haft krig i modern tid, så folket är som paralyserade när något händer ,eller stänger ute allt som sker. Ut i kamp, systrar och bröder!

   • Många Svenskar skriker efter fler poliser. Men när polisen ingriper och blir beskjutna och besvarar eldgivningen och råkar skada eller döda någon i självförsvar då är dom brutala mördare och borde inte få jobba som poliser.
    Svenska folket är idioter!

   • Bra skrivet men tyvärr inget som kommer att ske i Sverige med en totalt naiv och konflikträdd befolkning som bara vågar gläffsa hemma vid köksbordet !

Kommentera