Kom tillbaka Birger jarl


BROTTSLIGHET. Minns ni skoltiden? När vi läste om Birger Jarl eller Birger Magnusson som han egentligen hette och som regerade mellan 1248 och 1266. Birger är mannen som påstås ha grundat Stockholm och har gått till historien som stiftare av de så kallade edsöreslagarna, lagar som gällde i hela kungariket. Termen ”edsöreslag” syftar på att kungen, jarlen och deras närmaste män med eder förpliktade sig att straffa brott som kränkte den allmänna freden i landet. Alla skulle känna sig säkra, oavsett var de bodde.

Med detta som vägledande princip tillkom lagarna om hemfrid, kvinnofrid, tingsfrid och kyrkofrid. Envar som bröt mot lagarna, till exempel gjorde våldsamt inbrott i ett hus, begick våldtäkt eller rånade en kyrka, förverkade rätten till egendom och blev fredlös. Den som dömdes fredslös kunde dödas av vem som helst om han påträffades inom rikets gränser.

Det hette även att land ska med lag byggas, uttrycket finns i de landskapslagarna och används även på Island, i Norge och Danmark.

-Pettersson inser att vi behöver en ny Birger jarl, en politiker som tänker på landets och folkets bästa så att alla kan känna sig säkra oavsett var de bor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


5 responses to “Kom tillbaka Birger jarl

 • ruben

  Tänk att i Sverige redan på 1200-talet fanns civiliserad anständighet, som ville ge allmänheten rättssäkerhet. Birger Jarl är nog inte heller nöjd över den bristande förmågan att uppehålla rättssäkerheten för allmänheten 800 år senare. Det viktigaste de flesta folkvalda kan göra för Sverige idag tycks vara att frysa ute SD och dess 18% väljare från inflytande i riksdag landsting och kommuner. All heder till enstaka undantag, som ändå försöker följa utfallet av valet.

  Gilla

 • Janne

  Hellre en klok och förnuftig man som kan fatta snabba och bra beslut, än 349 mer eller mindre imbecilla idioter och fåntrattar som inte tycks fatta ett dyft!

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Vi kan ju åtminstone införa lösdriverilagen och lagen om förlorat medborgerligt förtroende vilket innebar att straffade inte fick rösta t ex.

  Gilla

  • Grune

   Angående rösträtt så har vi fått se från länder där de flesta är analfabeter att man sätter fingeravtryck på valsedlarna för att man skall kunna se att man inte röstar flera gånger
   Det vore något att a efter i Sverige. Inte för att se någon form av valfusk, utan för att se hur många idioter som röstar på 7-klövern.
   Detta syftar också till att se hur många och vilka som skall slippa betala skatt som går oavkortat till den idiotiska invandringen.
   Nu finns det bara en hake och det är att ingen Svensk vågar erkänna vilket parti dom röstar på utan det skall vara hemligt att man t.ex. röstat åt helvete. Jag erkänner gladeligt att jag röstat på SVERIGEDEMOKRATERNA och det är jag stolt för.

   Gilla

 • Nya tankar

  Det där om fredlöshet var inte dumt. Detta borde införas igen för grova brottslingar. Som t ex kommunpolitiker som tillhör sjuan.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: