Spanien: Islamiska Staten rekryterar i fängelser


av Soeren Kern  •  19 oktober, 2018

  • Gruppen – som Spaniens inrikesdepartement beskrev som en jihadistisk ”fängelsefront” (frente de cárceles) – sysslade med rekrytering, indoktrinering och radikalisering av andra fångar, och även planering av nya jihadistattacker.

  • ”Vi vill förbereda oss på jihad i Allahs namn. Jag har goda nyheter: jag har skapat en ny grupp, vi är villiga att dö för Allah när som helst. Vi väntar på att släppas från fängelse så att vi kan börja arbeta. Vi har män, vi har vapen och vi har måltavlor. Det enda vi behöver göra är att öva.” – Mohamed Achraf, i ett brev som skrevs från fängelset till en annan intagen.
  • ”Majoriteten av de individer som utreds har inte bara fortsatt vara aktiva i jihadistiska miliser, utan också blivit ännu mer radikala under deras tid i fängelset” – spanska inrikesdepartementet.

Spansk polis har avvecklat ett jihadistiskt nätverk som har opererat i över ett dussin spanska fängelser. Nätverket, som ska ha kopplingar till Islamiska Staten, etablerades och drevs av en av de mest obevekliga jihadisterna i det spanska fängelsesystemet – tydligen mitt framför näsan på fängelsemyndigheterna.

Nätverkets existens har gjort att man inte bara har ifrågasatt effektiviteten och säkerhetsprocedurerna vid spanska fängelser, utan även inom de spanska ”avradikaliseringsprogrammen”, som syftar till att ”rehabilitera” islamistiska militanta för ett eventuellt ”återinträde” i samhället.

Bland gruppens medlemmar fanns 25 jihadister i 17 olika fängelser (som står för över hälften av de 30 spanska fängelser som är utrustade för att rymma jihadistiska fångar), enligt inrikesdepartementet som gav upplysningar om den kontraterroristiska operationen den 2 oktober.

Läs vidare


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: