Det är vemodets tid…

GOTT OCH BLANDAT. Tecknen blir fler och fler på att vi nalkas vemodets tid. Temperaturen sjunker sakta dag för dag, resterna av tropiska orkaner vräker in över landet och svalorna har dragit iväg på sin farliga resa söderut.

De första fåglarna drog iväg redan före midsommar och sedan följs de av fler i en allt stridare ström, det var spovar och snäppor, sångare och flugsnappare, svalor, starar och gäss men glädjande nog fylls det på med andra från norr. Redan har blåhöken, fjällvråken och sädgässen kommit.

Nåväl, vemodets tid är inte bara ledsamt, det är även njutningens tid. Det är frukt i trädgården och svamp i skogen. Där finns kantareller, Karl-Johan, riskor, kremlor och taggsvampar att plocka.

Slaktarbodarna fylls med nyskjutet vilt, hjortar, älgar, rådjur och vildsvin. Det är Grytornas tid och det finns alltid plats för en stund på verandan med en GT eller ett glas rött, trots att torpet stora delar av dagen ligger i skuggan, mer desto kortare dagarna blir.

Passa på och njut mina vänner för snart är det sommar igen och glöm aldrig att blott de tama fåglarna längtar – de vilda flyger…

7 thoughts on “Det är vemodets tid…

 1. Gott o dra te gölen o fiska nu när folk är som bortblåsta, dessvärre knappast denna lördan….menmen… snartär vardagarna tomma på ljus efter jobbet så gäller att njuta av hösten( brittsommaren för tillfället ) så långt det går.

 2. Just nu verkar vi ha fått en släng av brittsommar så det känns inte så vemodigt, men det är på gång. De typiska höstfärgerna i gult, brandgult och rött sprider sig och lockar till fotografering, antingen de sitter kvar på träd och buskar eller hamnat på marken.

  Ja, varje årstid har sin tjusning med undantag av vintern för min del.

 3. “Eldröda står träden och bugar i svag förvissning om liv. När framtida dagar om spirande grönska där bliv.

  Det är kylans tid till eftertanke. Det är lugnet i en sprakande värme. En frid härvid.

  Det är här vi samlar våra liv till mera sanning, på våra dimhöljda steg i knastriga löv på vår vandring.

  Det är här vi får våra djupare tankar, när vi här går på Petterssons blogg och vankar.”

  En tråd av ljus i mörkrets tid, där sanningen sporrar sin häst, och säger rid rid rid.”

 4. Vem i detta kalla land kan ha något emot global uppvärmning? Man hoppas verkligen det är sant, att jorden ska bli varmare.

  • Tyvärr är det nog tvärtom. Jordens klimat har ju svängt upp o ner i årmiljoner, inget konstigt om det ibland blir kallare också.

   Hela vår utveckling från nomader, jägare o samlare, mot civilisation (med eller utan citattecken) har skett under en skapligt varm period efter en grym istid. Men det verkar snart bli slut med det roliga, nu gäller det att försöka se till att man kan odla (åtminstone en del av) sin egen mat inomhus.

   Det är synd om människan.

 5. Jag gillar hösten bäst av alla årstider. Lätt att andas, friskt väder, inte för varmt och inte för kallt. Vackra färger på träden, gott när det luktar höst.

Kommentera