Romer svälter inte i Rumänien


TIGGERI. Bottenlös fattigdom och utsatthet. Det är gängse bilden av utsatta EU-medborgares liv i hemländerna.

 

Claes Ling-Vannerus, blev nationell samordnare för arbetet med EU/EES-medborgare den 1 september 2016. Han är just hemkommen från en resa i Rumänien, och har lämnat en ny lägesrapport om EU-medborgare situation. Han tycker att det finns många frågetecken.

 • Det finns ett socialt skyddsnät i Rumänien.
 • Det finns flera olika stöd till familjer, till exempel kan de få bidrag för att värma upp sina bostäder.
 • Lägsta nivån på a-kassan ligger på runt 4 000 svenska kronor.
 • Dessutom kan familjer få social- och barnbidrag.

Vannerus berättar att det skapar stora problem för landet att många trots det åker iväg utomlands för att försörja sig. I en region som han besökt får det allmänna rycka in och hjälpa runt 1.500 barn vars föräldrar befinner sig utomlands, enligt de officiella siffrorna. I verkligheten rör det sig om ännu fler barn, konstaterar han.

Samtidigt frågar sig Claes Ling-Vannerus om det verkligen är de mest utsatta medborgarna som tar sig utomlands. Det krävs exempelvis id-handlingar för att lämna Rumänien, eftersom landet inte är med i Schengen-samarbetet, och det är inte säkert att de mest utsatta har sådana.

Det finns uppgifter som talar om att upp till fyra miljoner människor kan ha lämnat landet sedan EU-inträdet 2007, berättar han.

– Detta har orsakat problem med brist på yrkeskategorier som läkare och lärare, vars villkor nu förbättras för att hålla dem kvar. Men det är också brist på arbetskraft till enkla jobb. Rumänien tar in folk från Vietnam, Kina, Nepal, Turkiet och Filippinerna för att fylla platserna.

En del romer berättar om hur de utsätts för rasism och blir nekade sina rättigheter, andra säger att även romer har alla möjligheter i dag.

De rumänska myndigheterna ger numera stöd även till dem som saknar fast folkbokföringsadress vilket varit ett problem för romerna där.

Läs vidare på GP.se…

Hemsida: EU-medborgare i Sverige

-Pettersson säger att Claes Ling-Vannerus rapport reser några frågor.

Om zigenarna som numera ska kallas EU-migranter eller romer kan försörja sig hemma är det då lönsammare att sysselsätta sig i Sverige?

Om Rumänien tar in människor från Vietnam, Kina, Nepal, Turkiet och Filippinerna för att arbeta varför tar vi en folk som ofta inte vill arbeta?

Om kriminaliteten i Sverige berodde på fattigdom och elände och zigenarna är så fattiga som PK säger varför är det inte EU-migranter som skjuter på gatorna, kastar handgranater och grillar bilar.

Kan justitieminister Morgan Johansson eller Jerzy Sarnecki svara på varför teorierna om socioekonomiska effekter inte stämmer och aldrig har stämt?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

 


19 responses to “Romer svälter inte i Rumänien

 • Kenth Andersson

  De svälter inte i det månkulturälskande paradiset Sverige heller !

  Gilla

 • SvenskMan77

  Varför är Sverige med i EU överhvudtaget?
  Vi är en halvö till ryska kontinenten.

  Gilla

  • Maya

   EU ville plundra våra tillgångar och gav mutor för olika grupper i Sverige. Lantbrukare fick några tiotals miljoner per person beroende hur många de lyckades göra arbetslösa och lägga marken i träda, så att Mellaneuropa kan leverera .och sätta fart på tillväxten.EU har lyckats bra med det. Avsikten är att göra oss små länder inom EU fattiga och beroende av Eu på många sätt.
   Flera andra grupper har också tjänat storkovan på EU medlemskap, inte minst våra politiker.
   Läs om Bilderberggruppen som ligger bakom allt elände.

   Gilla

 • Lagro

  Zigenarna tillåts bedriva i Sverige tiggeri av politiska skäl från regeringen, när den äldre generationen och även yngre ser dem sitta utanför varuhus och liknande och tigga, då skall svenskarna tycka ”så bra vi har det som slipper tigga”.
  Det är helt enkelt politiskt indoktrinering av godtrogna lättlurade svenskar, där motivet är att få röster från dem.
  Vanligen får de här som ger pengar till tiggarskålen sin information från svensk media som följer regeringens policy.
  Alla som kan tillgodogöra sig information från nätet alltså nätmedia förstår att alltsammans finns politik bakom.
  Zigenarna lever i klan samhällen med en ledare för klanen och tiggeriet är organiserat och har kunnat fortgå därför politikerna i Sverige har accepterat det, av politiska skäl, och det har varit lönsamt att tigga,
  Om de här svenska pensionärerna som är de stora sponsorerna sluttat med att stoppa sedlar i tiggarskålen, hade tiggarna försvunnit mycket snabbt, lika snabbt som deras pension många gånger försvinner.
  Om en svensk går ut med sin hund och den bajsar och ägaren tar inte upp det i en plastpåse blir det kraftiga böter om ägaren till hunden kan spåras.
  De här zigenargängen har varit bosatta i parker och liknande utan någon sophämtning eller toaletter, de har slängt soporna vind för våg och bajjsat och pinkat där det passat sig.
  Sedan har ställena måst saneras till mycket höga kostnader, när de flyttat har nedgrisningen, startat om på det nya stället..
  Ingen kan väl tro att det här har kunnat fortgå om det inte fanns politiskt intresse bakom.

  .

  Gilla

  • Lagro

   EU har pumpat in miljarder för att lösa problemet med zigenare iländer som Rumänien, Bulgarien, Ungern med flera länder.
   Men resultatet har blivit ett totalt misslyckande, därför EU:s policy har gått ut på att bevara zigenarnas kultur och traditioner, därför har ingen integrering varit möjlig.
   Det hjälper inte att bygga bostäder till zigenarna och tro det löser problemet, bostäderna förslummas snabbt, sedan är allt på ruta 1.
   Det finns endast ett sätt att lösa zigenarnas problem i Europa och det är utbildning,, det finns ingen annan lösning.
   Det vanliga med zigenarbarnen är att de börjar skolan sent och hoppar av skolan snabbt,, de har en utbildning som gör det omöjligt att få något jobb.
   Deras försörjning blir stölder, tiggeri, kanske viss småhandel person till personmed med kopior.
   Att bryta mönstret måste skolor inrättas som passar för dem, men det kommer att ta 20-30 år innan resultat visar sig och så länge kan inte politiker vänta.
   Det land som lyckats bäst i Europa med integrering av Zigenare är Spanien.
   Att Sverige tillåter tiggeri av zigenarna är naturligtvis ingen lösning på deras problem, det är länderna där de hör hemma som borde lösa det med hjälp från EU.

   Gilla

   • Lagro

    Sveriges bidrag till att lösa zigenarnas problem i Rumänien har endast bidragit till att dra dem längre ned i skiten.
    Svenska .pensionärer såg till att de fick skålen full med sedlar som gjorde att zigenarna såg det som en framtids branch.
    Det är i Rumänien lösningen finns för zigenare därifrån, och eftersom många lever på bidrag borde bidraget vara kopplad till skolutbildningen för barnen, om de inte går i skola kraftigt minskat eller inget bidrag.
    Nu har zigenarna ingen tradition av att studera , men den traditionen måste brytas av myndigheterna, därför utbildning är den enda lösningen på problemet.
    Det finns ett ordspråk som säger ”Det är svårt att lära gamla hundar att sitta”.
    Därför är lösningen att satsa på barnen, som är framtiden, men utan utbildning är de helt chanslösa i dagens Europa., Det borde de förstått de som slösat EU miljarder på att bevara zigenarnas kultur och traditioner, som tyvärr är att stjäla och tigga.
    Politikerna .ser annorlunda på problemet de tror att zigenarna är diskriminerade och därför hamnar de i misär som är helt felaktigt.
    Det tog till 1964 innan zigenarna i Sverige fick ordnad bostad och barnen skolgång, tidigare bodde de i husvagn och flackade omkring.

    Gilla

  • Mia

   Att somliga människor har svårt att bara gå förbi en tiggare utan att ge en slant beror knappast på någon politisk indoktrinering. Att äldre oftare vill hjälpa dem handlar nog mer om att de växt upp i en annan tid då man brydde sig mer om sina medmänniskor.

   Det hjälper inte att EU har pumpat in miljarder i dessa länder som du säger om man samtidigt vägrar använda det mesta av pengarna, eftersom att romer är diskriminerade även i sina hemländer.

   Det enda jag håller med dig om är att barnen behöver utbildning, det är mycket viktigt att de får.
   I Sverige fick de tidigare inte börja i skolan, eftersom de inte var skriven på en viss ort. Och många romer har nog också blivit mobbade i skolan just för att de är fattiga romer och klädda därefter.

   Jag tvivlar på att de kan få olika bidrag men ändå åker till Sverige och sitter här i kylan en stor del av året. Med tanke på att deras muggar fylls av allt färre mynt, så förstår jag inte varför de ändå tycks ha det bättre här.
   Vad myndigheterna uppger och vad som står på ett papper när det gäller bidrag är nog inte samma sak som vad romerna verkligen får i praktiken.

   Gilla

   • Maya

    Sluta svamla. De har t.o. m. en representant i EU! De har egna skolor, de har gott ställt ,de har rätt till färdtjänst, de har stora lägenheter. Dem som ligger på gator och skramlar pengar är offer för maffian.Vi har ingen anledning att hjälpa även dem.
    Jag var i Rumänien i en tjänst och frågade högt uppsatta varför romer kommer hit till Sverige.
    De sade att de vill inte ha ungarna i skolan, De vill inte anpassa sig, tiggeriförbud i Rumänien så ni godtrogna som ger dem pengar gör att allt flera åker till Sverige. Sverige betraktas som ett land med resurser att hjälpa dem. Och folket är så givmilda.
    De har en höstmarknad i Rumänien varje höst där de säljer beställt stöldgods . Det sade en kvinna som hade en hög tjänst och frågade mig; Tror du att jag har råd med en märkesväska och märkeskläder ,smycken med mera. med min lön? Jag skäms inte att säga att jag lämnar en beställning och leveransen kommer till hösten varje år. Allt som jag har på mig är stödgods. Regeringen känner till det men gör ingenting.De slipper fattighjon och stora områden med rika tiggarbaroner med lyxhus växer utanför Bukarest.

    Gilla

   • Maya

    Oj Mia.Glömde att alla romer som har en bil har en invalidparkeringskort! det är mycket svårt att få det.Undrar om inte de är förfalskade eller köpta.

    Gilla

   • odalkvinnan

    Det finns en studie gjord i Spanien för några år sedan. Polis, socialarbetare med flera undersökte hur det var. Det är en mycket gräslig människohandel då man tar människor med olika handikapp, sätter de i gathörnen med en pappmugg. Du kan ställa di och observera hur de åker runt med en bil och sätter ut dem. De får sova i en gräslig miljö, de får mat för dagen. Efter tre månader byts de ut-inte i Sverige som inte följer EUs lagstiftning.
    Det är trafficking på samma sträcka, man kör upp mest unga flickor till bordeller i Västeuropa.
    I Spanien tar man dem som har barn med sig, skickar tillbaka barnen och utreder. Därför har de börjat ha djur med sig i stället. Då du lägger i muggen stödjer du dessa maffiabossar!
    Det är samma sak med migrationen, de minderåriga barnen och kvinnorna skiljs från männen, mycket våld från männen. De blir ju av med handelsvaran. Flera bordeller har sprängts, varje vecka! Droghandeln följer i samma spår.

    Gilla

 • SOCIALDEMOKRATERNA

  Säg de problem och det elände vår store ledare Stefan Löven och MP inte vill lösa….! Vi är en humanitär superstormakt säger Stefan och vi är mycket rika! En tiggare har 10 bröder och 10 andra släktingar som rör sig nära butiken tiggaren sitter vid. Det genererar mycket oro runt köpcentrum och nu tycker vår store humanitära ledare att vi inte ska tvinga dem bo och pissa och skita i parkeringsgarage…..NU SKA VI BYGGA BOSTÄDER TILL DESSA + ENKLA JOBB…..Vi är rikt land, vi har råd!!! Lyssna på den ANSTÄNDIGA STEFAN!

  Gilla

 • gamlingen

  Kvinnorna tigger och männen stjäl. Koppar + andra metaller.
  Tydligen har svenska pensionärer inte så dåligt ställt för har bara sett dem ge till tiggare.

  Gilla

 • Tony

  Nej det är ju bara att kolla in slotten på deras paradgata, så inte
  fan svälter dom, men lura korkade Svenskar är dom duktiga på.

  Gilla

 • luceafarul

  Hahahohaaaaaahoha !!!!! Hahahohaaaaaahoha !!!!!

  Gilla

 • Thomas

  Men samtidigt kan vi se att fattiga romer inte har bil. De kör runt med häst och vagn. De fattigaste har järnskodda trähjul på vagnen med de med lite bättre ekonomi har gummihjul.

  Gilla

  • Tony

   Javisst, men så har ju Rumänien också lidit under det kommunistiska oket, och denna ideologi lämnar bara fattigdom och förödelse efter sig.

   Gillad av 1 person

 • Danne

  Det är de bofasta släktingarna till eu-migranterna som deltar i stöket.
  Trots att dessa, som du skriver, inte är de fattigaste per se.

  Gilla

 • Ahmed Efendi

  Minst två inkomster.Bidrag i olika former i hemlandet.Kommer dom till Sverige och tigger ihopp lite till.Hur länge går vi på alla dessa lögner,svenskar vakna, det finns svenskar som behöver hjälp.

  Gilla

  • Maya

   Tiggarkvinnor säljer sig själva också på gator. Den organiserade prostitutionen är ett välkänt faktum,men ingen bryr sig. Faktiskt misstänkte det en gång när en snyggt klädd ”gentleman” kom och hämtade en ung zigenska på Östermalmstorg för litet rendez vous,

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: