Ny myndighet bör granska äldreomsorgen

ÅLDRINGSVÅRD. Situationen inom dagens äldreomsorg är inte acceptabel. Inrätta därför en myndighet som säkerställer att äldre människor med hemtjänst och på äldreboenden behandlas med respekt, skriver Karin M Ekström, professor i företagsekonomi på SvD. 

Problem inom äldreomsorgen beträffande grundläggande säkerhet, medicinsk säkerhet och omvårdnad har länge uppmärksammats av ­medier och politiker.

I stället för vård och omsorg verkar det emellanåt handla om förvaring där äldre ses som objekt snarare än subjekt. Det är inte förenligt med en humanistisk människosyn.

-Pettersson är inte speciellt erfaren inom åldringsvård även om jag känner att man inte är vad man en gång var, men jag måste ändå rätta professor Ekström.

Är det något vi inte behöver så är det nya myndigheter. Den 15 juni 2018 fanns det 345 myndigheter under regeringen. Antalet myndigheter har ökat med två jämfört med 1 januari 2017. Fyra nya myndigheter har bildats:

Myndigheten för arbetsmiljökunskap
Jämställdhetsmyndigheten
Delegationen mot segregation
Klimatpolitiska rådet.

Två myndigheter har avvecklats. Livrustkammaren och Skoklosters slott med Hallwylska museet har upphört som egen myndighet och verksamheten har överförts till Statens historiska museer. Även Riksutställningar har avvecklats, där vissa uppgifter har förts över till Riksantikvarieämbetet. Malmö högskola har blivit Malmö universitet.

Jag är övertygad om att bland dessa 345 myndigheter finns det en eller flera som har till uppgift att se till att äldreomsorgen fungerar och eftersom den inte gör det så borde ledningen sparkas och ersättas med några som kan sitt jobb.

Vi behöver inte fler myndigheter, vi behöver myndigheter som fungerar, det borde även en professor begripa.

Läs gärna: Två svenskar – en byggde upp och en rev ned

En byggde upp och en rev ned

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

12 thoughts on “Ny myndighet bör granska äldreomsorgen

 1. Är nog dumt att granska äldrevården, en otrevlig sanning om hur de gamla som byggt Folkhemmet bara förvaras och förnedras genom ständiga besparingar kan ju då komma fram ljuset vilket blir jobbigt för dagens välgödda och föraktfulla politiker !

 2. Läste för något år sedan i Stockholms t bana en text om hur de äldre kan påverka med att anmäla missförhållanden. Tänkte att de gamla som ligger i stängda salar och inte har en aning om hur de skulle kunna påverka om de orkar. Varför inte gå in i äldreboenden och göra ett reportage ,men fortfarande tror inte jag att de vågar anmäla.

  • Efter valet 2014 så var regeringen ute på Eriksgata.
   Stefan Löfven med sitt följe samt ett mediauppbåd besökte ett äldreboende.
   När de boendes blev tillfrågade hur det var på boendet var det inget att klaga på, utan allt var så bra så.
   Senare kom det ut att allt var uppgjort i förväg med frågorna som skulle ställas. Hur de boendes skulle bete sig och vara så glada samt tacksamma när de svarade.

 3. Det finns lika många myndigheter som riksdagsledamöter. Det har klagats på att vi har för många riksdagsledamöter men antalet myndigheter är helt sinnessjukt.

 4. Inga fler myndigheter däremot färre men vassare. Det offentliga är en cancer på moder Sveas kropp som omedelbart bör behandlas effektivt om hennes liv skall räddas.

 5. Vård, skola, omsorg är till mångt och mycket politikerledda
  verksamheter. Säger sig självt att om en socialistisk politiker
  skall leda en versksamhet med en miljard i omsättning,
  då blir det pannkaka av allting.

  Inte blir det heller bättre av att kommunisterna döljer sina
  tillkortakommande när de förbjuder privata initiativ
  inom vård, skola och omsorg.

 6. Med all respekt för att äldre borde behandlas med betydligt större respekt från samhället, men har vi inte myndigheter så att det räcker och blir över? Denna uppgift borde kunna åläggas Socialstyrelsen, där det finns gott om pappersvändare som behöver ta sig an viktigare uppgifter?

 7. Apropå trygga Sverige och att vara ”bäst i världen”…….

  Det finns både ansvariga politiker och myndigheter för detta också.

  ”Det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Enligt de uppgifter vi fått har Sverige den största andelen anlagda skolbränder i världen”, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare Brandskyddsföreningen till TT

  Antalet anlagda skolbränder i Sverige har ökat med 47 procent på två år, och är det högsta sedan 2008. Det visar en ny kartläggning av Brandskyddsföreningen, som nu uppmanar landets riksdags- och kommunpolitiker att agera för att vända utvecklingen.

  https://www.brandskyddsforeningen.se/om-oss/pressrum/pressmeddelanden2/kraftig-okning-av-antalet-anlagda-skolbrander/

 8. Det som behövs är en sanningskommission som ser över alla departement och annan offentlig verksamhet.
  Tror att den skulle betala för sig på en dag. Dessutom behövs en resning av många chefer, så vi kan få organisationer som styrs upp av nya chefer som utkräver lojalitet med staten, d.v.s. vi.

  Tjänstemän är exakt vad namnet säger, dem som ska utföra våra order och sköta byråkratin. De ska sköta sina politiska åsikter hemma och inte blanda in dem i offentliga beslut på arbetet.

  Det bästa är att många av dem byts ut vid regeringsbyte, för att se till att de utför sitt uppdrag.

 9. Fackförbundet Kommunal är det förbund som organiserar de flesta av vårdpersonalen som arbetar inom äldreomsorgen.

  Här nedan ger jag en beskrivning av vad som hänt … eller snarare INTE hänt historiskt angående Kommunals misskötsel av medlemmarnas krav vad gäller arbetsinnehåll, resurser, utbildning och ffa högre status genom högre löner inom äldreomsorgen.

  Kommunal-fackets fd ordf Ylva Thörn(S) och den fd statsminister Göran Perssons (S) fd socialminister – Lars Engqvist (S) – misslyckades totalt med att förbättra villkoren både för Kommunals medlemmar (vårdgivarna) och åldringspensionärerna (vårdtagarna).

  Kommunals (som ingår i LO) och Ylva Thörns (S) verksamhet kantades av oändligt många skandaler och misslyckanden. Här nedan är några axplock ur högen:

  Nedan ordagrant citat (hämtat av mig tidigare från Kommunals hemsida *http://www.kommunal.se – numera borttaget därifrån)

  Ylva Thörn hos socialministern (Lars Engqvist /S/ på den tiden): 2002-02-06

  ”Förverkliga de äldres rättigheter!

  Vi vill vara med och höja standarden inom äldreomsorgen. Det finns dock gränser för vad vi klarar av. Glappet mellan resurserna och behoven går inte att överbrygga med entusiasm och engagemang hur stort det än är.

  Det framhöll Kommunals ordförande Ylva Thörn när hon och fyra undersköterskor inom äldreomsorgen uppvaktade socialminister Lars Engqvist (S). Undersköterskorna Anna-Lena Källgren från Dalarna, Mona Hansson från Skåne, Mikael Markgren från Västerbotten och Helena Strandberg från Jämtland är ombud i Kommunals branschråd för äldreomsorg. Vid uppvaktningen överlämnade de drygt 150 000 namnunderskrifterna till stöd för Kommunals tio rättigheter för äldre människor.

  Citat av uppropet:

  Svenska folket vill ha en bra äldreomsorg och är beredda att betala för den. Men från arbetsgivare och beslutsfattare saknar vi tydliga mål som vi anställda kan förverkliga. Så kan det inte fortsätta med tanke på larmrapporter om brister, om hur dåligt många anställda mår och äldreomsorgens stora behov att nyanställa. Det rör sig om ca 150 000 personer inom 10 år, framhöll de i en skrivelse till socialministern.

  Äldreomsorgen måste utgå från det unika hos varje individ. Det är utgångspunkten för Kommunals tio rättigheter som lyder:
  Äldre människor ska ha rätt att:

  – äta mat de tycker om
  – känna sig fräscha och snygga
  – själva bestämma sina tider och rutiner
  – komma ut när de har lust
  – träffa andra människor
  – köpa kläder efter egen smak
  – gå till sin egen mataffär
  – utvecklas
  – hålla sina minnen levande
  – bo hemma så länge som möjligt

  För att förverkliga de tio rättigheterna behöver vi bli fler och få bättre arbetsvillkor. Det är nödvändigt för att kunna rekrytera och få behålla de undersköterskor och vårdbiträden som är en förutsättning för ett värdigt liv på ålderns höst, skriver Ylva Thörn och undersköterskorna i sin skrivelse.

  De hemställde att regeringen beaktar namninsamlingen och strävar mot att de tio rättigheterna förverkligas.

  Slut citat

  Nå vad hände ute i verkligheten efter detta? Svar: Bara försämringar för kommunals medlemmar och besparingar på de gamla i äldreomsorgen. Dåvarande socialminister Lars Engqvist (S) besatt också förmågan att grundlura alla dessa: Ylva Thörn + Kommunals övriga hårt arbetande medlemmar ute i äldreomsorgen samt de gamla och skröpliga patienterna.

  (S)osse-adeln producerar mest en massa tomt skitprat (tomma politiska floskler) men det blir sällan något konkret uträttat. D v s mycket prat men ingen verkstad brukar man säga.

  Lars Engqvist (S) utnämndes något senare till landshövding med skyhög lön och flott landshövdinge-residens att bo i. Kommunals upprop kastade han säkert i papperskorgen när han avgick som socialminister. Senare har han också arbetat som ordförande i Sveriges Radio/SVT-koncernen.

  Vad hände med förbättringarna i äldreomsorgen? ABSOLUT INGENTING. År 2003 kom Kommunals ”Vi tar fajten”-strejken som också blev ett total-fiasko där Ylva Thörn fick vika sig för Wanja Lundby-Wedin (LO & SAP).

  Det antyddes också att Göran Persson agerade i bakgrunden för att stoppa strejken. Nu 2018 är vård- & omsorgs-läget värre än någonsin i många kommuner och landsting inte minst i dem med (S)-styre. Och förhoppningar om förbättringar har grusats hela tiden. Och under vår inkompetente statsminister Stefan Löfvéns ledning har försämringarna fortsatt.

  Fd fackpampen Ylva Thörn (S) avgick år 2010 och är sedan 1 september 2015 landshövding i Dalarnas län. Till Ylva Thörns efterträdare utnämndes Annelie Nordström som var ordförande åren 2010–2016. Nordström avgick p g a skandalerna i Kommunal, bland annat att funktionärer som förbundsordf. Anneli Nordström och förbundskassören Anders Bergström m fl använt förbundets medel till lyxmiddagar + många andra oegentligheter.

  Denna härva av affär ledde till förbundskassörens avgång och till betydande medlemstapp i förbundet. Annelie Nordström utlovade den 20 januari 2016 förändringar i vad hon betecknade som en osund organisationskultur och meddelade att hon ej skulle ställa upp till omval vid förbundets kongress i maj 2016.

  Källor:

  http://news.cision.com/se/kommunal/r/lo-kongressen-bakom-rattigheter-for-aldre,c28380

  I dokumentet på länken ovan finns ytterligare länkar till ännu fler sidor där jag hämtat faktauppgifter till denna kommentar. Bl a denna:

  http://www.bit.se/bitonline/2000/09/05/20000905BIT00630/bit0002.pdf

  • Tillägg:

   Ylva Johansson (S) har varit biträdande socialminister och vård- och äldreomsorgsminister under perioden 2004–2006 utan att åstadkomma några som helst förbättringar inom äldreomsorgen.

   Inte ens det här förslaget från Ylva Johansson (S) har genomförts.

   Citat

   S vill unna äldre en nubbe

   Mathållningen inom äldrevården måste förbättras, och de gamla bör få rätt till en extra festmåltid minst fem gånger om året.

   Det föreslår Socialdemokraternas talesperson i äldrefrågor, Ylva Johansson.

   Till festmåltiden ska det gå bra att ta en nubbe eller ett glas vin.

   Alla har rätt att ha måltider och speciella tillfällen att se fram emot, säger Johansson. Hon räknar med att förslaget ska leda till samhälleliga besparingar snarare än kostnader. (Publicerat 11 april 2009)

   Slut citat

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-vill-unna-aldre-en-nubbe

   Vi kan konstatera att varken de socialdemokratiska politikerna eller de socialdemokratiska fackpamparna har förmått komma tillrätta med de enorma bristerna i äldreomsorgen. Så varför skulle en ny myndighet kunna åstadkomma. De som har ansvaret skall helt enkelt sköta sina jobb och infria alla sina rundhänta vallöften mm.

Kommentera