Kommunal ser över samverkan med S

FACKLIGT. Fackförbundet Kommunal ser över partistödet till Socialdemokraterna och sin facklig-politiska samverkan. ”Vi är inte alls nöjda. Halveringen av kommunalare som riksdagsledamöter från 14 till 7 är verkligen inte bra”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin enligt tidningen Kommunalarbetaren. 

Antalet kommunalare som sitter i riksdagen för Socialdemokraterna har halverats sedan förra valet. Nu ska Kommunal diskutera både partistödet och sin facklig-politiska samverkan med S.

– Vi är inte alls nöjda. Nu ska vi se över den facklig-politiska planen i Kommunal. Fundera över strategier och hur vi kan jobba för att få större inflytande i framtiden. Vi har samverkan med S för att det gynnar medlemmarna. Men vi måste utvärdera och reda ut vad facklig-politisk samverkan är och hur vi kan använda det på ett smartare sätt.

Kommunal stödjer Socialdemokraterna med 250.000 kronor varje månad. 50 öre per medlem och månad portioneras ut, på ett år blir det ca 3 miljoner kronor. Därtill satsade Kommunal centralt runt 10 miljoner kronor på valrörelsearbete för Socialdemokraterna.

Läs mer på Kommunalarbetaren…

-Pettersson ser alltså en organisation som betalar pengar till ett parti i utbyte mot platser i ett lands parlament. I andra länder kallas det korruption, i Sverige heter det socialdemokrati…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

6 thoughts on “Kommunal ser över samverkan med S

 1. När socialdemokraterna får färre röster blir det färre mandat. Bortsett från detta faktum sympatiserar jag kommunals medlemmar.

  Gäller inte samma som regel; du behöver inte vara fackligt ansluten för lika lön. Vi är ju alla lika värda enligt värdegrundskoden? Eller gäller bara det bara de som är inte hade något av värda utan reste till Sverige för att få mer av värde.

 2. Betr. Fackförbundet Kommunal

  Här nedan ger jag en del information om vad som hänt … eller snarare INTE hänt historiskt angående Kommunals misskötsel av medlemmarnas krav vad gäller arbetsinnehåll, resurser, utbildning och ffa högre status genom högre löner inom äldreomsorgen.

  Kommunal-fackets dåvarande ordf Ylva Thörn(S) och den fd statsminister Göran Perssons (S) dåvarande socialminister – Lars Engqvist (S) – misslyckades totalt med att förbättra villkoren för både Kommunals medlemmar (vårdgivarna) och åldringspensionärerna (vårdtagarna).

  Kommunals (som ingår i LO) och Ylva Thörns (S) verksamhet kantades av oändligt många skandaler och misslyckanden. Här är några axplock ur högen:

  Ordagrant citat (hämtat av mig tidigare från Kommunals hemsida *http://www.kommunal.se – numera borttaget därifrån)

  Ylva Thörn hos socialministern (Lars Engqvist /S/ på den tiden): 2002-02-06

  ”Förverkliga de äldres rättigheter!

  Vi vill vara med och höja standarden inom äldreomsorgen. Det finns dock gränser för vad vi klarar av. Glappet mellan resurserna och behoven går inte att överbrygga med entusiasm och engagemang hur stort det än är.

  Det framhöll Kommunals ordförande Ylva Thörn när hon och fyra undersköterskor inom äldreomsorgen uppvaktade socialminister Lars Engqvist. Undersköterskorna Anna-Lena Källgren från Dalarna, Mona Hansson från Skåne, Mikael Markgren från Västerbotten och Helena Strandberg från Jämtland är ombud i Kommunals branschråd för äldreomsorg. Vid uppvaktningen överlämnade de drygt 150 000 namnunderskrifterna till stöd för Kommunals tio rättigheter för äldre människor.

  Citat av uppropet:

  Svenska folket vill ha en bra äldreomsorg och är beredda att betala för den. Men från arbetsgivare och beslutsfattare saknar vi tydliga mål som vi anställda kan förverkliga. Så kan det inte fortsätta med tanke på larmrapporter om brister, om hur dåligt många anställda mår och äldreomsorgens stora behov att nyanställa. Det rör sig om ca 150 000 personer inom 10 år, framhöll de i en skrivelse till socialministern.

  Äldreomsorgen måste utgå från det unika hos varje individ. Det är utgångspunkten för Kommunals tio rättigheter som lyder:
  Äldre människor ska ha rätt att:

  – äta mat de tycker om
  – känna sig fräscha och snygga
  – själva bestämma sina tider och rutiner
  – komma ut när de har lust
  – träffa andra människor
  – köpa kläder efter egen smak
  – gå till sin egen mataffär
  – utvecklas
  – hålla sina minnen levande
  – bo hemma så länge som möjligt

  För att förverkliga de tio rättigheterna behöver vi bli fler och få bättre arbetsvillkor. Det är nödvändigt för att kunna rekrytera och få behålla de undersköterskor och vårdbiträden som är en förutsättning för ett värdigt liv på ålderns höst, skriver Ylva Thörn och undersköterskorna i sin skrivelse.

  De hemställde att regeringen beaktar namninsamlingen och strävar mot att de tio rättigheterna förverkligas.

  Slut citat

  Nå vad hände ute i verkligheten efter detta? Svar: Bara försämringar för kommunals medlemmar och besparingar på de gamla i äldreomsorgen. Dåvarande socialminister Lars Engqvist (S) besatt också förmågan att grundlura alla dessa: Ylva Thörn + Kommunals övriga hårt arbetande medlemmar ute i äldreomsorgen samt de gamla och skröpliga patienterna.

  (S)osse-adeln producerar mest en massa tomt skitprat (tomma politiska floskler) men det blir sällan något konkret uträttat. D v s mycket prat men lite verkstad brukar man säga.

  Lars Engqvist (S) blev senare landshövding med skyhög lön och flott landshövdinge-residens att bo i. Kommunals upprop kastade han säkert i papperskorgen när han avgick som socialminister. Senare har han också arbetat som ordförande i Sveriges Radio/SVT-koncernen.

  Vad hände med förbättringarna i äldreomsorgen? ABSOLUT INGENTING. År 2003 kom Kommunals ”Vi tar fajten”-strejken som också blev ett total-fiasko där Ylva Thörn fick vika sig för Wanja Lundby-Wedin (LO & SAP). Det antyddes också att Göran Persson agerade i bakgrunden för att stoppa strejken. Nu 2018 är vård- & omsorgs-läget värre än någonsin i många kommuner och landsting inte minst i dem med (S)-styre. Och förhoppningar om förbättringar har grusats hela tiden. Och under vår inkompetente statsminister Stefan Löfvéns ledning har försämringarna fortsatt.

  Fd fackpampen Ylva Thörn (S) avgick år 2010 och är sedan 1 september 2015 landshövding i Dalarnas län. Till Ylva Thörns efterträdare utnämndes Annelie Nordström som var ordförande åren 2010–2016. Nordström avgick p g a skandalerna i Kommunal, bland annat om att funktionärer som förbundsordf. Anneli Nordström och förbundskassören Anders Bergström m fl använt förbundets medel till lyxmiddagar + många andr oegentligheter. Denna härva av affär ledde till förbundskassörens avgång och till betydande medlemstapp i förbundet. Annelie Nordström utlovade den 20 januari 2016 förändringar i vad hon betecknade som en osund organisationskultur och meddelade att hon ej skulle ställa upp till omval vid förbundets kongress i maj 2016.

  Källor:

  http://news.cision.com/se/kommunal/r/lo-kongressen-bakom-rattigheter-for-aldre,c28380

  I dokumentet på länken ovan finns ytterligare länkar till ännu fler sidor där jag hämtat faktauppgifter till denna kommentar. Bl a denna:

  http://www.bit.se/bitonline/2000/09/05/20000905BIT00630/bit0002.pdf

 3. Undrar över hur många miljoner som dom skurat medlemmarna
  på genom åren, vissa fackförbund verkar mer att representera
  Sossepartiet och inte sina medlemmar?

 4. Det är dags att facken sluta blanda sig in i politiken, gör det ni ska och ge fan att aktivt sitta i riksdagen, ni ha glömt vilken sida ni ska stå på. S är lika mycket ett arbetar parti som de Gamla moderaterna

 5. SVT har Göran Greider som fast position i soffan. Han som vill att över en miljon svenskar ska hamna i helvetet. Tala om värdegrund i Public Service. Eller en återuppstånden inkvisition.

Kommentera