Partistrategerna hade fel

Med tanke på vilka som sitter i Riksdagen den kommande mandatperioden har partistrateger från de olika partierna missat målet.

Det kan SvD i en något märklig artikel konstatera.

Artikeln grundar sig i att välkända namn som satsade stort i sociala medier inte kom in i Riksdagen, samtidigt som helt anonyma individer lyckades personkryssa sig in.

Hela artikeln bygger på motsägelser. Vad sägs om denna förklaring vi får av en medieforskare på Göteborgs universitet:

”Läxan är, att bara för att man är stor i sociala medier är man inte stor i verkligheten”

Som exempel namnges miljöpartisten Leila Ali Elmi som inte ens var känd för Göteborgs miljöpartister, men som lyckades ta sig in i Riksdagen p.g.a. många personkryss. Skulle hon vara större, bättre och mer begåvad som politiker än exempelvis Ann Heberlein (M), Gustav Kasselstrand (AfS) och Thoralf Alfsson (SD)? Mycket tveksamt och här blottas det stora problemet i svensk politik.

Helt anonyma individer kan alltså representera Sverige i landets riksdag, enkom för att medborgare från en viss etnisk grupp vill se ”sin” representant på plats. Placeras man på 21:a plats på en regional riksdagslista är det ett tecken på att partiet ifråga inte vill att personen ska nå dit personen själv vill. Om Leila Ali Elmi blir ett sänke eller en flytboj för Mp återstår att se. Det började inte särskilt bra om ni minns?

Sedan kommer några rader i SvD:s artikel som känns någorlunda rätt, men som borde förfära de flesta.

”Nyckeln till makt ligger inte alltid i att vara stor nationellt och omtalad i sociala medier, utan att ha en specifik väljarbas att rikta in sig på…//…Leila Ali Elmi har visserligen kampanjat skickligt på Facebook men hon har riktat sig till en begränsad grupp. Det har handlat om svensksomalier och de som bor i hennes område…//…Det är avpolitiserade budskap i så måtto att de inte knyts till Miljöpartiet eller dess hjärtefrågor, mer än att hon uttrycker: ” Somalier ska finnas i alla partier”

Förstår alla vad dessa ord innebär? Vi kan i framtiden få se helt anonyma företrädare för partier som prioriterar välmåendet för ”sina” grupper framför landet Sveriges. Antalet somalier, eritreaner, afghaner och araber växer snabbt i Sverige. Om samtliga dessa etniska grupper placerar företrädare i samtliga riksdagspartier och dessa personkryssas in i Riksdagen genom noga planerade kampanjer, kan vi snart ha en riksdag som främst vänder sig till personer ur den egna gruppen och inte till svenska medborgare som helhet.

Minns var ni läste detta först. Efter nästa val kommer vi att få se Fatemeh Khavari i Sveriges riksdag. För vilket parti återstår att se, då partiet i sig inte är det viktigaste för henne.

SvD

5 thoughts on “Partistrategerna hade fel

  1. Apropå ”trovärdiga” forskare……….

    ”Han blev känd för den stora allmänheten när han startade kampanj för att få Alice Teodorescu sparkad från Göteborgs-Posten.

    Men forskaren och centerpartisten Andreas Önnerfors har varit i farten tidigare och systematiskt försökt att få även Ann Heberlein sparkad uppger hon.

    – När jag var anlitad som krönikör på Fokus så mejlade han chefredaktören Johan Hakelius med krav på att jag skulle få sparken, säger Ann Heberlein.”

    https://nyheteridag.se/ann-heberlein-han-har-hallit-pa-i-aratal/

  2. Ja, den politiska sandlådan är nu fylld till bredden från begåvningsreserven !
    Blir 4 spännande år fram till 2022.

  3. Men för varje somalier som kommer in åker en annan oduglig politiker ut.
    Och odugliga politiker har vi gott om t, ex, Björklund, Lööv, Fridolin och Ynkeman. Sämre kan det knappast bli.
    Väljarna gladde sig åt att nu åker MP ut, men de lyckades hålla sig kvar genom valfusk.

  4. Sverige är det märkligaste landet på jorden !!!!
    Här kan man komma in i riksdagen genom att skriva mycket lögner på jordens värsta propaganda och lögn-apparat FACEBOOK. och när man väl har kommit dit så kan man hamna var som helst med hjälp av SLANTSINGLING. Är Sverige ett land eller är det en förening för ömsesidig beundran, det är frågan.
    För att få det någotsånär drägligt i Sverige så måste man tydligen ha RÄTT sorts vänner, annars är det kört.

  5. Förfärligt farligt om inte partierna ser upp vid nomineringarna. Här igen ser jag det märkliga att pressen döper en somalier till svensksomalier tvärt emot det sedvanliga att låta ursprunget komma först, minns svenskamerikan. Men de unga ”välutbildade” är historielösa.

Kommentera