Boeing vinner jätteupphandling där SAAB är med på ett hörn

INDUSTRI. U.S. Air Forces har bestämt att Boeing vunnit en stor upphandling av amerikanska skolflygplan. Boeing har ett samarbete med svenska Saab och de har tillsammans utvecklat den vinnande modellen Boeing T-X.

Bilden från SAAB

– Det här är ett stort stycke svensk industrihistoria, säger Ann Wolgers, presschef på Saab.

Det rör sig om en beställning på c:a 350plan, en affär som enligt Reuters är värd 9,2 miljarder dollar, omkring 81 miljarder kronor i första skedet. Totalt kan det handla om mellan 600 och 1000 plan.

Saab väntas få en minoritetsandel av affären men bedömare från analysföretaget Kepler Cheuvreux har värderat Saabs andel till mellan 30 och 60 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande beskriver Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe samarbetet med Boeing: ”Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet”, säger Buskhe.

Enligt pressmeddelandet kommer mer än 90 procent av tillverkningen att ske i USA där det skapar över 17.000 arbetstillfällen. Hur många jobb som projektet kan generera i Sverige är oklart.

-Pettersson säger att detta bevisar att SAAB i Linköping är duktiga men det är Boeing, USA som fått order.

Pressmeddelande

SAAB Boeing T-X

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

3 thoughts on “Boeing vinner jätteupphandling där SAAB är med på ett hörn

  1. Hade den politiska så kallade ”fredsrörelen” fått bestämma så hade vi varken haft den här affären, inkomsterna, skatteinkomsterna eller något SAAB.

Kommentera