Kyrkor måste begränsa ringning efter grannars klagomål


TRADITIONER. I flera kyrkor har klockringningen fått tystna vissa tider på grund av klagomål från grannar. – Jag är väldigt förvånad att man kan få igenom det här, säger Cathrine Richette, kyrkvaktmästare i S:ta Maria Magdalena, till tidningen Hem&Hyra.

Några hundra meter från denna kyrka bor Pettersson och den oäkta hustrun…

Framförallt är det klockornas markering av dygnets timmar under nattetid som tycks reta vissa grannar. Efter decibelmätningar och en utredning runt Maria Magdalenas kyrkogård i Stockholm kom miljöförvaltningen fram till att klockringning nattetid utgör en olägenhet, och man kräver åtgärder från församlingen.

Men att kyrkans klockor klämtar är en tradition med anor från 1600-talet, påpekar kyrkoherde Annika Almström i Maria Magdalena.

I en överklagan till Länsstyrelsen skriver hon: ”Med tanke på att kyrkan funnits på platsen mycket längre än i stort sett samtliga andra byggnader i närområdet, anser vi det självklart att man inte kan pålägga restriktioner på klockringningen på grund av att omgivande fastigheter har en undermålig ljudisolering.”

Kyrkvaktmästare Cathrine Richette påstår att hon är ”sjukt upprörd” och säger till tidningen: – Man får ju tänka efter om man vill bo vid Mariatorget. Jag är väldigt förvånad att man på riktigt kan få igenom det här.

Men en av dem som skickat in klagomål menar att kyrkklockor ringer både för högt och för ofta, exempelvis vid vigsel och begravningar.

”Detta är tillfällen som enbart rör det handfull personer som deltar i ceremonin – varför ska ljudstörningen drabba alla inom hörhåll?”

En annan är en kvinna som skriver att hon befinner sig i klimakteriet och behöver sova med öppet fönster för att inte bli varm. Det går inte för ringningen.

-Pettersson tycker att klagomål från alla som bodde där innan kyrkorna byggdes ska tas i beaktandes, andra får hålla tyst eller flytta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


19 responses to “Kyrkor måste begränsa ringning efter grannars klagomål

 • SasjaL

  Utifrån artikeln är detta att jämföra med en stadsbo som flyttar ut på landet och klagar på att det luktar gödsel från grannen och kräver att det skall upphöra …

  Gilla

 • ossie

  Klockringning i tättbebyggt område bör minst sagt begränsas. Det är en gammal kvarleva från förr när folk gick i kyrkan och inte hade några egna klockor.

  Gilla

  • Tore

   En av få kvarlevor från när Sverige var Sverige, kan vi inte ha något kvar av det som en gång var som omväxling till bilbränderna nattetid.
   Rätta mig om jag har fel.

   Gilla

 • Mia

  Det räcker att kyrkklockorna ringer på dagtid, folk vill sova på nätterna.

  Gilla

 • Ulla.

  Annika Almström har tydligen upptäckt att hon röstat fel, och det går inte att backa. Det är dags att bajsa när pottan är full.
  Nu får hon vänja sig vid islam.
  Tänkte inte på det.

  Gilla

 • Onkel Björn

  ”Framförallt är det klockornas markering av dygnets timmar under nattetid”
  Nattetid? Har väl aldrig hört kyrk klockor ringa på nätterna. Om de nu gör det så håller jag med dem som klagar.

  Gilla

  • Mm

   Då har du inte hört så mycket se tidigare inlägg om hur klockorna används för att tala om tiden, som sagt pågått sedan 1600 talet. Men vänstern och Mena folket är ju så lättkränkta

   Gilla

   • Onkel Björn

    Nä, nu har jag ju inte bott inne i Stockholm, innanför tullarna. Jag är född och uppvuxen i en grannkommun till Stockholm och inte långt ifrån vårt hus fanns en kyrka. Inte ringde man i den på nätterna. Gudstjänst, begravningar och högtider. Men det var dagtid. Tror inte att någon stördes av det.
    Jag har väl kanske varit förskonad!

    Gilla

 • Thomas

  Hmm..en klimakteriehäxa som garanterat är för böneutrop skulle jag tippa.
  Usch. Flytta till Islamabad med er som störs av detta.
  Vi är i Sverige. Ännu så länge ..

  Gilla

 • centurion

  Hmm… S:t Maria Magdalena, Mariatorget, Södermalm, Associationer, PK-vänstern, Miljö-muppar, De ”goda” krafterna, Medie-bruset. Bara ytterligare ett exempel på hur man krattar vägen för islamisterna och dess behov av ostörda böne-utrop.

  Gilla

 • Mm

  Växt upp i Maria M församling, innan det var så tjusigt och dyrt att bo där. Vi hade inte armbandsur på den tiden, åtminstone inte vi barn. Det var utmärkt att klockan slog det antal som timmen var och sedan ändrades tonen något ett slag kvart över, två slag halv och tre slag för kvart i, så nya slag för den hel timme som det var. Kom det ingen klang i annan ton visste man att det var hel timme. Genialiskt men det fattar inte de retarderade vänstern och anhängare till Tok & Hittepå partiet MP. Det är ju de som bor där eftersom det är så fett häftigt!!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Kyrklockorna tystnar och böneutropen tar över!

  Gilla

 • Ingmar Silfvast

  Till följande är skälva kyrkan i vägen eller kyrkobesökarna stör eller muslimska församlingen behöver tomten Tack kommunister och sossar som driver sverige närmare ruinens brant varje dag

  Gilla

 • Håkan

  Sverige av idag kan bara beskrivas på ett sätt:
  Dum, Dummare Dummast!

  Gilla

 • Janne

  Det framgår inte av artikeln vilka det är som klagar?
  Tillåt mig en gissning:
  Antingen är det lättretade och lättstötta utlänningar med ändan i vädret, eller så är det vänsterpack som hatar allt svenskt men välkomnar skrän och bröl från moskeer!

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Varför skulle etniska kristna svenskar som i århundraden levt med kyrkan och dess ringningar nu helt plötsligt vilja få tyst på kyrklockor ?
   Mycket som följer i 7 klöverns och det övriga välgödda etablissemangets heliga mångkulturella spår.

   Gilla

   • Ruth Magnusson

    Vid Mariatorget. På Söder. I Stockholm.
    Alla vänsternissars/journalisters revir. Och bekänner man sig till Anti-Christ vill man naturligtvis inte höra en enda klockklämtning.

    Gilla

   • X

    Kenth, det beror antagligen dels på att svenskar för det mesta slutat att tro på jultomten m.fl. och dels på att folk har klockor själva nuförtiden.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: