Vad säger det egentligen om ett land, när ord blir olagliga?

MEDIA. Igår meddelade Turkiets inrikesdepartement att flera hundra konton i sociala medier ska granskas. Anledningen? Att de anklagas ha spridit en negativ bild av Turkiets ekonomi i spåren av den pågående valutakrisen. Liran har rasat, folk försöker desperat plocka ut sina besparingar av rädsla för utvecklingen och internationella investerare drar öronen åt sig, rapporterar Sveriges Radios Stephanie Zakrisson, från Istanbul.

Medier som sprider, vad Turkiet kallar, ”missledande information” om den ekonomiska situationen och därmed skadar landet riskerar också böter eller fängelse.

Hur starkt är egentligen ett land när ord anklagas för att kunna förstöra dess ekonomi, dess rykte, dess anseende i världen?

Är det kanske det ultimata beviset på att pennan är mäktigare än svärdet?

De senaste åren har de egyptiska myndigheterna gripit en rad författare, journalister, dramatiker och skådespelare. Ofta med motivationen att man måste skydda den nationella säkerheten.

I Saudiarabien sitter poeten Ashraf Fayhad fängslad sedan flera år tillbaka, dömd till åtta års fängelse och 800 piskrapp. Brottet? Att han i sina dikter tog avstånd från Islam.

Det här är bara några av de länder som de senaste åren gripit och fängslat de som använder ord för att sprida sin kritik mot auktoritära styren, förlegade traditioner eller orättvisor i samhället.

Vad säger det egentligen om ett land, när ord blir olagliga?

Läs hela krönikan på Sveriges Radio…

-Pettersson frågar samma sak, vad säger det om ett land när ord blir olagliga?

I Sverige hamnar vi ännu så länge inte i fängelse men vi är fler och fler som anklagas och döms till böter för våra ord, vi stängs av på sociala medier, en del blir av med jobbet, utesluts ur facket osv. när vi försöker framföra våra åsikter om situationen i landet.

Sveriges Radio behöver inte åka till Turkiet för att rapportera om censur…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

 

15 thoughts on “Vad säger det egentligen om ett land, när ord blir olagliga?

   • Och i lappland har jag aldrig varit men sett lappar utanför östersund.
    När jag var liten kom zigenare i guldfärgade gigantiska husvagnar med mercedesar. Numera sitter dom utanför bolaget.

 1. #Jag skiter i Turkiet folk ville ha Erdoğan nu ha de honom. Sverige är intressant för mig och den (än så länge civiliserade) delen av Europa.
  Nu igen hör man Löfven ”ryta” till förbannade clownen. Han skulle inte fatta ens om han satt i en bil som tändes på

 2. Vore lämpligare att man lade ner arbete för att söka utforska,vad alla ”hjälpbehövande”,har för framtida planer ?
  Händelsen i London visar än en gång,att dessa berikare inte i första hand invaderar oss,för att deltaga i produktionen.
  Bilden från PI av attentatsmannen, (en mycket solbränd) visar att detta troligen är en av de ”räddade i Medelhavet”,eller från franska lägret vid Calais:
  http://www.pi-news.net/wp-content/uploads/2018/08/westminster-696×385.jpg

 3. ”De egyptiska myndigheterna har gripit en rad författare, journalister, dramatiker och skådespelare.” – skulle aldrig kunna hända i Sverige där samtliga är regimtrogna.

 4. Håller med dig Pettersson till hundra.
  Jag hade – av någon konstig anledning – likadan fundering över morgonreportaget.. vad märkligt.

 5. De grundlagsändringar som riksdagen skulle ha klubbat första gången i maj och sedan andra gånge efter valet men som gick i stöpet på grund av Ms avhopp innehöll liknande lagar som Erdogan tillämpar.

 6. När religiösa politiker styr, får demokratin lida. Hårt.

  Det finns mycket bra alternativ, för er som fortfarande bokar semesterresor till Turkiet.

  • Ja,och ni får många Erdogan-lira,för våra Absurdska nödmynt !
   Senaste dagarna har värdet på Sultanens valuta,sjunkit med c:a 40 % ! Utländska anläggare o. investorer t.o.m. tigger och ber EZB,om hjälp !

Kommentera