Polisen och skulden

Att vara polis är inte lätt. Hur man än gör får man kritik. I sviterna av den tragiska dödsskjutningen av en ung kille med Downs syndrom är polisen och deras arbetsmetoder åter i fokus.

Daniel Swedin på Aftonbladet tycker i en ledare 6/8 att Sverige förtjänar bättre poliser. Bodil Appelqvist försökte i Aktuellt den 3/8 pressa en regionpolischef att skuldbelägga poliserna på plats. Nu är det åter häxjakt på poliser.

Händelsen som sådan var så där onödigt tragisk och alla tankar går till den unga grabbens anhöriga.

Att nu skuldlägga den svenska polisen och i synnerhet de som var närvarande när dödsskjutningen ägde rum, är att gå långt. Jag var inte på plats när detta hände, du som läser detta var inte på plats och det var heller inte Daniel Swedin, Bodil Appelqvist eller någon som idag riktar skarp kritik mot polisen.

De finns inga egentliga vittnen till händelsen, förutom en icke-svensktalande arab som Aktuellt lyckades hitta och som mötte den skjutna grabben minuterna innan han sköts till döds.

De enda som vet vad som hände är poliserna som var på plats och de är de enda som kan ge kan ge en ärlig bild av händelseförloppet. Att spekulera i det tragiska är att utmåla en yrkeskår vars arbetsuppgifter ligger i att trygga vår vardag och lösa de brott som hederliga medborgare dagligen drabbas av.

Minns hur polisen fick ett välförtjänt beröm efter hanteringen av muslimen Rakhmat Akilovs bestialiska terrordåd i Stockholm…

…och hur många medborgare har inte gråtit i en polis famn när denne kommit till undsättning vid ett pågående brott.

Ibland går dock något fel och genast vittrar hyenorna blod. All skuldbeläggelse i världen får inte 20-årige Eric livet tillbaka. Det som sker är att en redan hårt ansatt yrkeskår får utstå spott och spe för en händelse med tragisk utgång.

Det har funnits och finns säkert poliser som inte borde vara poliser och det finns en rad exempel på detta man skulle kunna ta upp. Dock tror jag alla förnuftiga personer begriper att poliser inte riktar sina vapen mot en ung grabb med Downs syndrom och skjuter ihjäl honom med berått mod om de haft förutsättningarna klara för sig

På bilden nedan ses poliserna i aktion i samband med dödsskjutningen. Skulle verkligen polisen rycka ut med en sådan styrka om de visste att det i andra änden av kulverten står en ung, glad och hederlig grabb med Downs syndrom och håller en leksakspistol i handen?

Självklart inte!

På den här bilden ser du två pistoler. En av den är en soft air-gun och ganska ofarlig. Kan du se vilken av dem det är?

Detta tog Expressen upp i en artikel redan 2014 och visar hur svårt också utbildade poliser har att se skillnad.

Vi vet att det i dagens Sverige florerar tusentals illegala vapen i händerna på kriminella. Vi vet att dessa inte drar sig för att skjuta, inte ens mot poliser.

Lek då med tanken att du kallas till en plats efter ett larm om en person med vapen i handen och en kvinna som utger sig för att vara dödshotas av sin make, en tidigare dömd våldsman.

Du som polis anländer till platsen efter detta larm, du går in i en kulvert som får antas vara ganska mörk när skuggorna från intilliggande byggnader sveper ned längs marken och du står öga mot öga med en person som håller ett vapen i hand (kom ihåg bilden ovan). Personen reagerar inte på anrop och höjer pistolen mot dig. Vad gör du…?

Skulle du som privatperson ens befinna dig på platsen? Fanns du ändå där, skulle du då stå still och vänta på att gärningsmannen avlossar skotten? Du kan omöjligt veta att pistolen är en leksak, lika lite som polisen vet det. Skulle du inte försöka fly därifrån istället för att invänta resultatet?

En polis har inte möjligheten att fly. Rättare sagt, polisen ska inte fly. Polismannen/poliskvinnan ställs då inför två val. Skjuta själv eller bli skjuten. Minns att polisen själv inte har möjlighet att se skillnad på en riktig- och en låtsaspistol, definitivt inte på avstånd. Under rådande omständigheter har polisen på plats knappast möjligheten att vänta eller kontrollera. Han/hon skjuter eller han/hon blir skjuten. Så är det.

För att återkoppla till Aftonbladets Daniel Swedin och hans krav på att Sverige behöver bättre poliser.

Den svenska polisen är kraftigt underbemannad, det kan inte ens undgå Aftonbladets ledarredaktion. Poliser slutar, polisutbildningarna kan inte fylla sina stolar, polisen är bakbunden av rigorösa regelverk, vi har poliser som griper brottslingar och möter dem på gatan dagen efter, polisen är lågavlönad och ”vanliga” brott kastas direkt i papperskorgen trots att ”vanliga” brott kan vara nog så traumatiska för den enskilde.

Som om detta inte vore nog har kraven på polisutbildningen sänkts för att möta regeringens krav på jämställdhet. Vi kan på videoklippet i länken se hur dessa krav på jämställdhet kan te sig. Nu visade det sig att poliserna på plats, åtminstone en del av dem, var tämligen nyutbildade. Visst kan det spela roll i sammanhanget, men även nyutbildade poliser kan och kommer att ställas inför liknande situationer.

Redan 2016 ställdes också kraven på att Polismyndigheten måste öka antalet utlandsfödda för att spegla dagens Sverige. Vi kan i artikeln läsa att kraven på de som söker inte är särskilt höga.

Visst är det lätt att hålla med Swedin. Sverige behöver bättre och framför allt fler poliser. Vad svensk polis behöver, är förutom att de blir många fler, bättre utbildning, skippa kraven på jämställdhet och mångfald, högre löner, bättre villkor, rätten att använda rätt resurser för att klara upp brott och bekämpa den organiserade brottsligheten, skärpta gränskontroller och straff som gör att polisen slipper möta brottslingar man griper på stan redan dagen efter.

Ett tips till Daniel Swedin. Sverige är förtjänta av bättre journalister.

17 thoughts on “Polisen och skulden

 1. De som är de skyldiga är de personer som hade ansvar för killen, och de som förvägrar polisen El-pistolen det vill säga politiker.
  Hur man vrider och vänder det kan allt förknippas med våra odugliga politiker.

 2. Jag gillar inte heller poliser. En gång öppnade polisen upp min oöppnade snusburk. Poliser är skurkar och bedragare. Kling & Klang hör inte hemma i rättsstat.

 3. Tips till alla polisfiender:
  Avbeväpna svensk kramgo dialogpolis helt då kan ingen stackars missförstådd brottsling bli råka bli skadad eller skjutas med flit, alternativt lägg ner hela poliskåren och istället låta alla duktiga förståsigpåare, experter, politiker tillsammans med de kriminella som redan idag indirekt redan styr Sverige bestämma agendan i samhället för s.k vanligt hederligt folk som arbetar och försörjer alla arbetsföra som inte vill, orkar eller behöver arbeta utan istället lever på välfärdsbidrag !

 4. Jag måste säga att det är märkligt att man åker ut till en farlig situation utan att ha rätt utrustning. Tre personer skjuter utan att ett enda skott har avlossats från den ’kriminella’. Man tar inte intryck och tittar över platsen ordentligt, tar inte kommandot, utan är hysteriskt skjutglada. Det är ett riktigt ruttet utfört jobb och jag vill inte befinna mig i skottlinjen för svensk polis, det är skjuta först och fråga sedan, som en tuff deckarserie från USA.

  • Jag måste säga det är märkligt att vissa har en sådan syn på detta, fastän man inte själv varit på plats och vet inte vad som hänt innan skotten. Kan inte ni bli poliser så vi vet hur det ska skötas, ni verkar vara så duktiga på det. Då kanske Sverige kommer på fötter igen om ni tar över polisyrket, all kriminalitet är som bortblåst så fort ni får en polisuniform.

   • Sant. Däremot är denna händelse ytterligare ett argument för att poliser alltid ska ha kroppskameror i yttre tjänst. Det är ju enda möjligheten för folk som inte var där att förstå om polisen agerade korrekt.

  • Dom som klagar på polisen i detta fall skall veta att polisen kanske har några sekunder på sig att avgöra om vapnet i fråga är riktigt eller en attrapp och om vederbörande tänker använda det eller ej. Sedan tar det ytterligare några sekunder att få upp sitt tjänstevapen och avfyra det.
   Om vapnet är riktigt och kommer att användas så har boven ett klart försprång redan från start.

 5. Bättre journalister ! Det är sanningens ord ! För dom är verkligen lätträknade som gör ett bra jobb !!!

 6. Vi har bra poliser…Men dom får för fan inte göra sitt jobb.på grund av att det sitter nickedockor på beslutfattande påster.Poliser ska inte ha massa politiker som är inne och saboterar…Samma med brandmyndigeten den ska vara fri från nickedockorna.

 7. Om man blir utkommenderad till ett område där en beväpnad vålsman sägs springa omkring och man står öga mot öga med en som har en pistol riktad mot sig. Att fatta ett beslut har du bråkdelen av en sekund på dig eller så är du själv skjuten.
  I ljuset av utvecklingen med alla vapen som florerar och skjutningar så är det helt logiskt det som hände. Att skuldbelägga poliserna i detta fall mynnar bara ut i att ännu färre vill försvara den ärliga allmänheten. De som kan försöker få ett jobb bakom ett tryggt skrivbord annars så slutar man. Inproduktiva skrivbordsanställda är det däremot ett stort överskott på inom polisen.
  Journalister på extremvänsterkanten och aktivistjournalister ser väl möjligheten att torgföra sina befängda idéer om ett polisfritt samhälle.

 8. Glöm inte kanslirådet på miljö- och energidepartementet som i somras twittrade: All Cops Are Bastards… sen gick han på semester och ville inte prata om det.
  Se till så de här tjänstemännen får skaffa nytt jobb efter valet!

 9. Sluta ni odugliga journalister att hoppa på poliser, de har ett svårt jobb att utföra, vilket ni inte har era lata marodörer, som helt håller på att förstöra klimatet i Sverige. Det ni borde göra är att gräva i alla oegentligheter som politrukerna håller på med. DET VÅGAR NI INTE. Är ert mål att ytterligare poliser skall sluta?

 10. Det är lätt att dömma folk så här i efterhand.Vi vet att pojken dog som är fruktansvärt tragiskt.Bara dom som var där vet hur allting gick till men jag tror poliserna som var där gjorde det bästa av situationen. Poliserna är ingen fel på.Det är våra folkvalda politiker som har skapat kaos i Sverige,så indirekt är allting självförvållat. Tack för ordet.

 11. Det som inte ifrågasätts, inte i MSM iallafall, är hur en person med en treårings utvecklingsnivå ränner på stan mitt i natten och varför denna person har leksaksvapen som leksak. Att hålla en treåring i lägenheten på natten är bokstavligen en barnlek. För runt tvåhundra kronor kan du köpa en kåpa som täcker låsvredet och som kräver två samtidiga åtgärder att öppna. Hjälper inte det kan man montera en låscylinder för under tusen kronor. Vart tog föräldraansvaret vägen?

Kommentera