Polisens dödskjutning

POLISEN. Stockholmspolisen får massiv kritik i många medier för dödskjutningen av Eric Torell, 20, tidigt på morgonen den 2 augusti. I efterhand är det lätt att fastslå att det var en felbedömning med tragiska konsekvenser.

Nu vet vi att mannen som sköts ihjäl hade ett leksaksvapen och hade Downs syndrom och autism med en tre-årings förstånd.

Poliserna som vid 04-tiden på torsdagsmorgonen fick larmet om en beväpnad man som påstods hota andra människor med ett vapen i ett område där en känd våldsbrottsling ofta vistas, visste dock inte vem Eric var.

Det var en halvtimme före solens uppgång, ljust men inte dagsljus och att de möttes av en man med vapen som såg ut som en kpist, i centrala Stockholm.

Det är lätt att säga att poliserna borde hållit huvudet kallt och avvaktat.

Eric var inget hot, Eric bar ett leksaksvapen klockan 4 på morgonen i Stockholms City, men tre erfarna poliser uppfattade Eric som ett hot!

-Pettersson tänker inte döma poliserna och naturligtvis inte Eric, vi får vänta på en opartisk utredning. Generellt tycker jag inte poliserna skjuter för mycket som media påstår, tvärtom…

Eric Torell

80 thoughts on “Polisens dödskjutning

 1. Påminner lite om Eddie Murphy där han i en amerikansk polisövning skulle skjuta och valde, obs valde, skjuta den lilla flickan som rörde sig i ett ghettoområde med fullt av potentiella busar runtom. ”Dom andra är normala i denna miljö men vad hon gör där måste vara något skumt.”
  Parallellen är således att en person med synligt vapen klockan 4 på morgonen i den miljön knappast kan förväntas vara ett barn.
  De som är vårdnadshavare för ett barn, som Eric tydligen var, måste nog i framtiden se över sitt eget ansvar och inte låta barnen springa ute med ens en låtsaspistol på natten. Även om barnen har alla rättigheter och inga skyldigheter måste ändå vårdnadshavarna ta ett större ansvar.
  Låt säga att Eric hade haft ett riktigt vapen och skjutit först, hur hade man då försvarat honom? Hade man dragit ”barnkortet” och han hade varit straffri?
  Sen måste utredningen visa, lyckades Eric ändå utgöra något som objektivt kan uppfatta som ett hot eller är det ett rent misstag av någon skjutglad polis? Det får ju utredningen visa.

 2. Om det nu var så mörkt , ä det ingen av dessa poliser som har en ficklampa att lysa med? Man kan ju inte bara skjuta i blindo i mökret. Om lampa eller ljus funnits borde man ju uppmärksammat ngt!!!!!!

 3. Som jag skrivit här tidigare så är min en gammal kompis polis visserligen i finland så förhållandena skiljer sej ganska mycket men hur en utryckning går till där de e en anmälan om att de finns skutvapen med går till e nog ganska lika ur den enskilda polisens synpunkt Tillfället kan komma hastigt på och då e de inte så mycket tid att tänka eller så kan de ta flera minuter till målet och spänningen är hög Dom flesta poliser har varit med många år och varit med om och sett sådant som vi vanliga människor ens kan drömma om Vi som sitter i soffan och har åsikter om dehär tragiska fallet vet nu att han han var en snäll efterbliven 20 årig kille med ett leksaksvapen men de avgörande här är ju att polisen visste de ju inte Som sagt de lättaste är att sitta i soffan och kritisera och jag tar inte ställning till gjorde dom rätt eller fel Poliserna har nog ett tungt lass att dra idag mest på grund av invandringen och dom rödgröna idioternas regering har inte gjort mycket att stöda dom

  • Det hela var och är ytterst tragiskt för alla inblandade, både offer anhöriga polismännen och polisorganisationen.

 4. När en sådan här tragisk händelse sker så vaknar verkligen den svenska begåvningsreserven till, massor av experter uttalar sig på Petterson i andra svenska debattforum och i övrig media !
  Engagemang och medkänsla är verkligen stort.

 5. Någon av alla ”experter” och ledarskribenter i landet borde mitt i allt det sorgliga gå ut med fördömanden med att ge krigsleksaker till barn, särskilt om de nått vuxen längd.

 6. Det är inte polisens fel, skuld eller ansvar för stackars Eriks tragiska död.
  Jag håller med Peter Kostin och pettersonaxeagentlemansgentleman som säger att ansvaret och skulden är vårdnadshavarnas.
  Har man en s.k. ’difficult child’, då ska man ha barnet under övervakning
  24 timmar om dygnet. En förståndshandikappad person är inte medveten om hur man ska reagera i olika situationer som personen i fråga inte kan påverka. Han/hon behöver ha alltid en vuxen i närheten för att styra den handikappades steg åt rätt håll och se till att han/hon inte hamnar i farliga lägen.

  • Menar du på fullaste allvar att föräldrar till t.ex. barn med Downs ska hålla dem under uppsikt 24/7 från födsel tills döden skiljer dem åt? Du kan ju inte vara sann.

   • Jag anser att det är politiker och myndigheters fel för att de skapat ett samhälle där polisen är lättskrämda pga alla galna kriminella som går ute i det fria. I ett fungerande samhälle hade den här dödsskjutningen aldrig inträffat.

  • poliser som gömmer sig bakom bilarna när dom ska ta stenkastare och bilbrännare usch,använd era vapen ,heter verkanseld

   • Verkanseld ?
    Svensk polis ska och får inte skada stackars missförstådda kriminella element !
    Om och när detta sker stannar Sverige och PK-media inleder tillsammans med åklagare och andra en utredning om tjänstefel och blir det en fällande dom blir det förmodligen tårtkalas på mediaredaktionerrna, det kriminellas paradis Sverige är som alla vet mycket rädda om icke hederliga medborgare.

 7. Saker är inte alltid som man tror. Vilken polis kunde tro när de stoppad en bil i Östgötska urskogen, att det skulle hoppa ut tre galna rånare med automatvapen och skjuta ihjäl två poliser, varav en med ett skott i nacken när han låg på marken.
  De som gnäller på polisen kan gå framför när de har utryckning. Då kanske man inte är så kaxig.

  • Det som hände utanför Malexander var med de bägge poliserna Olle Borén och Roberth Karlström.
   Så var de ute på vanlig patrullkörning på Malexandervägen vid sjön Sommen strax utanför Malexander mellan Boxholm – Kisa.
   När de stod vid sidan av vägen och tog lite paus i naturen och är helt ovetandes samt ej hade fått någon info på radio.
   När deras förra radiosystem med den kuperade naturen ej hade fullgod radioteckning.
   Med vad som pågick efter rånet i Kisa.
   Varvid de såg en bil kommandes på den smala och krokiga vägen i onormalt hög fart blåste för bi där de stod.
   Varvid de beslutade sig för ett efterföljande för en kontroll..
   Efter en backe i skogen så stannade bilen framför dem varvid de gick ut och ställde sig i skytteställning med automatvapen.

   Med Eric som nu fick tragiskt sätta livet till så syns kännetecknet mycket väl i ansiktet på en sådan person som dessutom är en späd och tanig ”lintott”, att denne har en utvecklingsstörning.
   Med Downs syndrom.

   • Korrigering:
    När rånarbilen stannade på vägen och polisbilen hade stannat till bakom så öppnade omg. Arklöv från baksätet eld genom bakrutan med en hel svärm av kulor.
    De bägge poliserna gjorde vad de kunde med att då först kasta sig ner. Därefter när de andra gick ur rånarbilen blev poliserna återigen beskjutna men inte dödligt sårade.
    Arklöv gick däremot fram till den liggandes Olle Boren som låg i diket med skador samt sköt denne med en ren avrättning.
    Därefter tar Arklöv tjänstevapnet från Olle Borén och därefter går över till Robert som ligger sårad bakom polisbilen och gör det samma.

 8. Skjuta ihjäl förståndshandikappad svensk ung man
  Dela ut armband till utländska våldtäktsmän.
  Bra jobbat kling&klang.
  Vilka dårar vi har i detta land som bestämmer.

  • Så mitt i natten med en person viftandes med något som liknar en riktig pistol så ska polisen först ställa diagnos och sedan avgöra om vapnet går att skjuta eller ej? Du är inte smart du…

 9. Åter igen är det statshusets ”De vilda komikerna” med dess Nöjespalatset Rosenbad yttersta ansvar…missköter sitt jobb så in i he…
  När ska det bli ordning på dessa vuxna tjuriga 3 års barnungar, bättre dem sätter sig och leker med dem riktiga barnen på någon förskola och gräver sand med spade och har en spann så gör Ni något ”rätt” om Ni vet vad rätt stå för,och nytta. Inte dåligt, två flugor i en smäll.
  Men ge f-n att kasta sand på dem riktiga barnen det får Ni inte göra, men Ni gör väl som Ni vill ändå med lögner som inte håller i längden. För det blir ju bara tavlor efter tavlor, och inte är dem fina enligt mitt tycke😉:-P

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1872793126357767&id=100008812930426

 10. Herregud va har vi för poliser egentligen. Hunsade som kattungar ute i förorterna. och som om det inte vore nog så skjuter man ihjäl en uppenbart mongolid kille

 11. Folk är så efterkloka… Om någon viftar med något som liknar en pistol mitt i natten så är det väl inte konstigt att personen blir skjuten, oavsett vem som håller pistolen? Det var knappast så att polisen sköt direkt utan försökte få honom att släppa vapnet först.

  • Vapnet? Poliserna kände sig hotade men var inte hotade. Dock förstår jag att de reagerade som de gjorde,och jag varken vill eller ville vara i deras situation. Det är nog ett av de svåraste och otacksammaste jobben som finns tyvärr.

 12. Fruktansvärt tragiskt.

  Hade nu Polis varit lika ”effektiv” när det gäĺler den stora brottligheten så hade detta kanske känts rätt,
  men då hade de säkert ringt in insats styrkan och låtit sig anonymt tagit sig från orosmomenten.
  men det här verkar vara en del av det nya Sverige.
  slå mot de svaga och var vek mot de stora krafterna som slår sönder vårat land.
  Fick de information att han hade ett leksaksgevär/pistol i miniatyrformat när de ringde in om han rymt hemmifrån??

 13. Att spekulera i det detaljerade händelseförloppet är meningslöst.
  Vi får avvakta utredning.
  Dock är jag säger på att polisernas stressnivå vid dessa situationer är betydligt högre idag med faktiska skjutningar på våra gator nästan dagligen. Det kan vi tacka folket från mena länderna för. Deras ”kultur” hur konflikter löses är helt klart delansvarigt för denna tragedi.

  • Samma här! Det är en så märklig historia det här. Och poliser kan ju ha hjälm och skottsäker väst vid misstänkt med vapen. Istället är de tre!! som skjuter ihjäl en! person! Det låter så rubbat att man häpnar!

 14. Anser ni följande scenario möjligt i dagens Sverige?:
  Grabben har ’rymt’ hemifrån och irrar omkring på en bakgård i Stockholm.
  Ett gäng ser honom och bestämmer att som vanlig djävlas med oss dumma svenskar. De ger honom en vapen replika och ringer 112 och fejkar situationen som 112 tar på allvar och skickar dit en patrull…

  När polisen närmar sig hetsar de honom (från avstånd osynliga och ohörbara för poliserna) och får honom att vifta med vapnet. Poliserna bedömer situationen som mycket hotfull då grabben inte följer instruktionerna, som gänget har instruerat honom om, och öppnar verkanseld.

  Resultat: Ytterligare inskränkning i polisens befogenheter att agera till ’gängets’ fördel…

  • Ja, något väldigt märkligt i kommunikationen på alla håll måste det vara. Tre poliser som skjuter, det låter sanslöst. De kan inte ha pratat ihop sig alls om någon taktik. Det är en otäck historia det här.

  • Balder. Intressant jag ska försöka om ingen annan hinner före, lägga upp ett klipp om en person som var på ett hotell i USA på dåligheter. Någon hade ringt 911 om en beväpnad person på hotellet, polisen kommer dit hittar den här killen i bara kalsongerna och under vapenhot tvingar honom att utföra handlingar. Inget illa i det men när hans kalsonger håller på att halka ner och han drar upp kalsongerna, så är det adjö. Suck

 15. Tack Erik, du är min hjälte! Ingen har som du, med bara en leksakspistol, avslöjat den svenska polisens inkompetens och ondskefullhet.
  Några timmar senare när det är upplopp, så gömmer sig poliserna bakom sina bilar! Inget skjutande där inte.
  Tyvärr fick du sätta livet till, men ditt liv var inte förgäves! Du är en sann hjälte! Tack Erik, du kommer att leva vidare i svenskarnas hjärtan! Vila i frid.

 16. Det skjuts kanske inte för mycket men det skjuts på fel platser och fel människor blir offer.Hur vet vi att det var erfarna poliser? Kan tänka mig att små taniga polisflickor trevar efter pistolen alltför ofta.Men visst har rädslan spridit sig också inom poliskåren.Man kan tro att det är sommarvikarierande poliser som den senaste tiden skjutit ihjäl oskyldiga människor.

 17. Det är lätt att sitta hemma i soffan och kritiserar poliserna för deras handling, men jag skulle vilja se hur dom själva hade reagerat i samma situation. Oftast rör det sig om sekunder som en polis har på sig att bedöma läget och detta kan vara avgörande för hans egna liv eller andra personer i närheten. Så tänk er hur ni själva hade reagerat i samma SITUATION.
  UTAN JAG TYCKER ATT ALLA MÄNNISKOR SOM SLIPPER ATT KOMMA I SÅDANA SITUATIONER DÄR MAN MÅSTE TAR BESLUT OM ATT SKJUTA EN ANNAN MÄNNISKA SKA VARA VÄLDIGT TACKSAMMA FÖR DET.

 18. Det skjuts titt som tät med automatvapen och halvautomater, plus handgranater mm. I andra länder kan du bli skjuten när du stoppar handen i fickan. Felet är inte den enskilde polismannen. Skulle de ha haft rätt att använder el-pistoler skulle grabben lever. Som i allt annat ligger felet hos mesiga politiker.

  • Hur långt når en el-pistol kontra en vanlig pistol, hjälper en el-pistol alltid när ett riktigt eldhandvapen riktas emot en ?
   Om det är så är det ju bara att ta bort polisens pistoler och utrusta alla med el-pistol så blir ju ingen dödad av svensk polis däremot kan ju poliser dödas av kriminella som inte hann eller ville lämna in sina skjutvapen och handgranater vid Molgans geniala och effektiva vapenamnestier.
   Kanske har svensk polis bra betalt för att riskera att bli skjutna ?

   • Dom har inte bra betalt för att riskera att bli skjutna, de är ibland som soldater som inte får skjuta tillbaks.
    Kriminaliteten har blivit mycket hårdare i Sverige och polisen är nog dimensionerad för hur det var förr.

   • El pistolen har en räckvidd på 5 m.
    Det är två pillar som skjuts iväg som har varsin tunn el tråd.
    När bägge pilarna tar så pulserar den i 5 sek.
    I Cops används den ofta när de är nära någon.
    Sedan finns en helt annan variant som de även kan använda som de måste hålla mot personen, som de ger stötar med vid ett ingripande.

    Att en som är utvecklingsstörd så syns det mycket väl i ansiktet. samt att denne även är en späd och tanig ”lintott”.

 19. Ja det är lätt att sitta hemma i lugn och ro och klandra polisen för deras agerande , det vi bedömer under lång tid ska den ansvarige polismannen avgöra inom loppet av tiondels av en sekund , så tänk efter hur ni själva skulle agera i en liknande situation . Sedan faller ansvaret tungt på våra beslutsfattare som med sin senfärdighet aldrig lyckas bidra med något vettigt ,har det inte vara tal om att utrusta poliserna med kroppskameror så att man efteråt får en någotsånär klar bild över vad som faktiskt har inträffat vilket skulle undanröja alla tvivel om polisen gör rätt eller fel . Samtidigt som Svenska folket kanske kunde få en insikt i hur polisens arbetsmiljö ser ut i verkligheten .

 20. En person som Eric borde väl någon ha omvårdnaden om.
  Att som polis möta någon som verkar vara beväpnad med ett skjutvapen i dagens Sverige så måste nog känslan vara att skjuta eller att skjutas.

 21. Åter har vår Svenska poliskår bestående av klantarslen.trans och transpersoner gjort bort sig.

 22. Att vara polis i dagens samhälle är nog det svåraste och mest otacksamma jobb man kan tänka sig.

 23. Svar till Valter( på annan plats). Tänkte också på det de sa att det var ytterst sällsynt att poliser blev ihjälskjutna men ofta hotade det nämnde hotfull situation nu. Ett bekymmer är väl också den i krig förbjudna kulorna som fläks upp och skadar mer men stutsar mindre mot väggar o dylikt. Det är knepigt att de skjuter mot folk som har pistolliknande föremål på sig men inte så ofta annars. En elpistol är nog bättre. Det var svårt att bara skadeskjuta med nuvarande grejer sa polisen själva.

  • Elvapen kostar pengar, omställning till elvapen kostar. Pengarna är slut. Pengarna har gått till annat, troligen rent trams. En sak till, diskussionerna om vapnens införande har inte uppnått gränsen in absurdum ännu.

 24. I den mån vapnet faktiskt såg ut som ett äkta vapen handlade poliserna förstås rätt helt oberoende av vad de visste eller kunde ana om personens hälsotillstånd. En treåring med ett äkta vapen är livsfarlig just på grund av oförstånd, och i det här fallet har treåringen en vuxen mans styrka. Den som är skyldig till det här är den som gav mannen ett leksaksvapen som kan förväxlas med ett äkta och sedan släppte ut honom på gatan mitt i natten.

 25. Polisen har erfarenhet av att många bär vapen idag och deras arbete har blivit farligare, så det verkar ha blivit vanligare för dem att skjuta i något som de uppfattar som en nödsituation.

  Sorgligt i detta fall, men det görs alltid en utredning om det varit befogat att använda polisens vapen mot någon.

 26. SVT, Svenska Vänsterpartiets Tjänstemän frågade idag på morgonen en polisman varför Polisen skjuter oftare nu än förr.
  Om de kriminella använder skjutvapen ofta så måste naturligtvis polismän anta att var och en som synligt bär ett skjutvapen också är kapabel att använda det, och agera därefter.
  Ifrågasätt inte enskilda poliser förrän alla fakta är presenterade.

  • Om extremvänstern avväpnar den svenska poliskåren helt så behöver inte begåvningsreservens vänsterfolk undra varför polisen skjuter mer idag, att dagens svenska anarkisamhälle består av tungt beväpnade kriminella som en följ av en totalt okontrollerad massinvandring och som vänstern tillsammans med övriga 7 klövern är helt ansvarig för är naturligtvis inget som vänstern bryr sig om eller talar eftersom brottslingar har ett skyhögt högre människovärde än hederliga medborgare i dagens Sverige i fritt fall !

  • Du ha en skruv lös, anta att du tillhör den skaran som alltid gnäller på polisen men är den första att skriker efter polisen när något händer dig

  • Är man inte polis och inte heller varit med vid denna och andra händelser så ska man inte ta för stora ord i sin mun och blixtsnabbt kritisera och dömma i detta fall polisen, låt utredningen ha sin gång och vänta på ett resultat och sedan kan man tycka och diskutera händelse, aldrig dömma någon i förväg på bara rykten och indicier.
   Att föräldrarna till denna pojke är ledsna och helt förtvivlade förstår alla, däremot hur poliserna som sköt och som själva är människor av kött och blod mår verkar inte många tala eller bry sig om !

 27. I texten står att det var tre poliser på plats. Tre poliser med olika erfarenhet och olika sätt att tolka en situation. Men ändå sker skjutningen. Hur kan tre poliser vara övertygade om att Eric hade ett laddat vapen? Det är något vi kanske aldrig får reda på, men jag är övertygad om att de tre poliserna diskuterade igenom saken innan de sköt verkanseld. Jag håller med någon kommentar som lägger skulden på vårdnadshavarna. För om Eric hade en treåringsförstånd, så skulle han inte fått möjligheten att ta sig ut.

  • Klåpare som inte borde bära vapen. Kan man inte använda sitt vapen som det är menat så skall man lämna in det frivilligt. Att skjuta mot benen och på så sätt oskadliggöra är vad som borde skett. Inte verkanseld tre gånger.

   • Att du inte ha mycket aning se man i din text, skum belysning ett troligtvis rörlig mål, adrenalin som flödar under min tid i Rhodesia ha jag upplevt att folk missa målet på ett par meters avstånd i en stridssituation

  • …se bilden på grabben, bara riktigt
   förståndshandikappade IDIOTER som
   ser denna lilla lilla människa som ett
   hot…ytterligare en anledning för oss
   Svenskar att skämmas

 28. Jag har aldrig haft problem med att hindra treåringar rymma mitt i natten, det finns kåpor för låsvredet som kräver två samtidiga moment. Räcker inte det kan man installera låscylinder på insidan också. Leksaksvapnet eller vapenattrappen, beskrivningen går isär, förstår jag inte heller varför man ger en autistisk pojke med Downs syndrom och varför den finns kvar efter 15 år.

  Det var som Pettersson säger en tid före solskivan orkat över horisonten men samtidigt var det i en ingång till en innergård så det är möjligt och rent av troligt att det rådde mörker eller halvmörker där. Vi får inte heller glömma bort att han hade oroat någon till den grad att denne ringde 112.

  Jag var lika lite som Petterson där och jag tycker också att svensk polis är alldeles för tafatta ibland men vill också avvakta utredningen men kan inte låta bli att tycka att om han hade legat hemma i sin säng istället för att ränna omkring på stan mitt i natten hade det varit besvärligt för polisen att skjuta honom.

  • Jag håller med dig Argus i det du skriver. Här var det tydligen tre poliser närvarande och alla tre måste ha uppfattat situationen på samma sätt, annars förmodar jag hade väl någon av dom sagt ”stopp”.

  • Jag se polisen som ett offer då någon som borde ha vetat bättre och slarvat med sin uppsiktsplikt borde dömas och inte polisen.

  • Jag vet inte skottvidden för elpistoler men klart är att det är ett ”närstridsvapen”. Om man antar att poliserna stod i portgången och han på innergården var avståndet troligen för stort.

 29. Den polisen som inte tolkade situationen på rätt sätt skall leva med beslutet i hela sitt liv. Lätt för andra som inte var där att tala om hur polisen skulle agerat. Så sorgligt.

 30. Tyvärr tycks många poliser också ha en treårings förstånd efter tiden med Dan Eliasson som chef. Många av dem borde gå it terapi p g av posttraumatisk stress.

 31. Ansvaret och skulden är vårdnadshavarens.
  Ödet går däremot inte att undkomma.
  En mycket olycklig händelse, men vi får dock betrakta den realistiskt och rationellt.
  Andreas.

   • Har du problem, eller?
    Det går naturligtvis att älta denna incident in absurdum – det gör den inte
    ogjord.
    Jag står för vad jag skrivit, det lilla jag ansåg nödvändigt att orda i ämnet.
    Andreas, rationell. 🎓

 32. Våra poliser, våra skyddsänglar, har valt sitt yrke för att de vill skydda oss.
  Våra poliser gör naturligtvis det de upplever är rätt i varje situation.
  Våra poliser behöver vårt stöd.
  Beröm en polis när du får tillfälle!

Kommentera