Vattenbombare och drivmedelsproblem…

Inlägg från LAE

CIVILFÖRSVAR. Drivmedelproblematiken har varit denna sommar fylld av skogsbränder blivit en stötesten. Gjorde tidigare idag följande inlägg på bloggens facebooksida efter att ha läst en DN-artikel om situationen i Sveg: Vi är många nu som inser problemet, har också påpekat det vid ett otal tillfällen, och nu blir det uppenbart. Infrastruktur, beredskap, bränsle etc. Sedan kan man nu dessutom grunna över om man skulle behöva större kvantiter med AVGAS 100 (som CL-215 behöver). Ett bränsle som Försvarsmakten inte längre använder…

I normalfallet trafikerar fyra flygturer om dagen från Svegs flygplats. När räddningsarbetet med flygplan uppstod svårigheter att hantera alla plan, inte minst bränslehanteringen.

– De italienska planen har åkt till Svegs flygplats och tankat. Vi har haft tolv helikoptrar som har snurrat och åkt till Svegs flygplats och tankat. Vi har förbrukat många gånger mer bränsle än vad vi gör av med normalt. Det har gjort att vi inte haft lagringskapacitet för bränsleåtgången.

– Då kontaktade flygplatschefen MSB och frågade om hjälp. Vi sade att de hade skickat hit fyra plan och att de då måste kunna hjälpa oss så att vi kan hålla dem i luften. Då var det jättesvårt att få kontakt med MSB. Det är olika personer hela tiden. De hänvisar till varandra. Flygplatschefen har fått lägga hur mycket tid som helst med MSB. När MSB skickar hit resurser måste de också ta ett ansvar för att det ska fungera, till exempel en så viktig sak som att det ska finnas bränsle till flygplanen, säger Gunnel Gyllander.

Situationen med bränslet blev till slut så akut att kommunen fick lösa det via privata kontakter. Sedan fick de hjälp av Försvarsmakten, inte MSB.

– Överbefälhavaren på Försvarsmakten var här på besök förra veckan. Då fick vår flygplatschef kontakt med försvaret och deras logistikavdelning. Då lossnade det. Men det var inte MSB:s hjälp.

Läs hela inlägget på LAE…

-Pettersson läser och inser att det är mycket värre än vi tror. Bränsleproblem får lösas med privata kontakter, det är svårt att få kontakt med MSB, där katastrofen Dan Eliasson är chef…

En Canadair CL-215 vattenbombare.

 

10 thoughts on “Vattenbombare och drivmedelsproblem…

  1. Sätter man ditt Katastrof Danne på jobbet få man katastrof. Förvänta man sig annat, hör man hemma på psyket tillsammans med Katastrof Danne
    Det bör inkludera majoriteten av den nuvarande regiringen.

  2. Sådär med vanligt bondförnut tänkt så de första man bort tänkt på är bränsleförsörgning och matförsörgning men de e väl ingen på MSB som är försedd ens med bondförnuft Ja o sen e de ju semestertider o man kan ju inte tänka sej att folk avbryter semestern för några skogsbränder Och kanske man hoppades att flygplan och helikoptrar har bränsle med sej

  3. Någon bättre bild på en vandrande katastrof är Dan Eliasson, är svårt att hitta. Han verkar totalt befriat från all verklighets baserat sans och vett, det mesta är ju bara svammel och lösa patroner. Går han på nåt, eller är han så ihålig. Generaldirektören skulle ha kört en privat industri i botten på några veckor, men skattefinansierad verksamhet går an, bara att begära mer pengar av regeringen, och regeringen, dom höjer skatterna, och vi betalar. Vilken j..la sörja.

  4. Klippan Eliasson med sitt fantastiska kunnande och erfarenhet för MSB:s verksamhet förbereder sig nu för nästa pinnhål i karriären: Ambassadör! Grönland passar perfekt med så få skogsbränder! Vilken fantastisk reträttplats!

  5. Även om han har talang för det så tror jag personligen att det är en övermäktig uppgift att köra en myndighet i botten på mindre än ett halvår. De tio miljonerna till genusdravel delades tillexempel ut innan han ens var påtänkt för jobbet. Däremot råder inget tvivel att han kommer att köra MSB ända ner i botten.

    Vi skulle behöva varsla hela statsapparaten och bara återanställa de dugliga.

  6. Mia o Feministregeringen samt Alliansen är så stolta, glada o nöjda med att ”allt fungerar och om inte, är det ju SD´s fel”, dom som klagar är glasklart rasister, köpa dyrt icke miljöbränsle är också rasistiskt, eller? PK är idioter rakt av som tycker Dan fungerar, stort grattis !

Kommentera