Vänsterpartiet och fängelsestraffen


Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, skrev nyligen en debattartikel som spinner vidare på hennes och partiets tes att fängelsestraff ska avskaffas för mindre grova brott och att strafftiden ska kortas för grövre.

Hon blandar också in de ekonomiska termerna och menar att hårda straffa kommer att belasta samhällsekonomin.

Redan förra året lämnade Snecker in en motion i Riksdagen (2017/18:1138) tillsammans med några av sina kvinnliga partikamrater. Motionen gavs namnet Mer frivård, färre fängelsestraff.

Snecker & Co tar i motionen fasta på ordet vård i kriminalvård och menar att det är svårt att motivera interner som sitter på korta fängelsestraff och att det istället för fängelse vore bättre med en övervakning på elektronisk väg.

I en intervju med Dagens juridik i april, säger Snecker att…

”…det är en större utmaning för den kriminelle att sitta hemma nykter på helgerna, i sin lägenhet och veta att frivårdsinspektören kan komma när som helst, att ha elektronisk fotboja och bara kunna röra sig inom vissa områden att samtidigt behöva gå till en arbetsplats, praktikplats eller utbildning”

Notera orden att samtidigt behöva gå till en arbetsplats, praktikplats eller utbildning. Snecker menar indirekt att det som vi hederliga medborgare gör fem dagar i veckan för att klara vårt uppehälle, är en form av belastning för människor som lever på att göra andra människor illa.

Vänsterpartiets ungdomsförbund hakar självklart på och menar att kriminella ska rehabiliteras och återanpassas istället för att sitta inlåsta. Yngre brottslingar ska överhuvudtaget inte dömas till fängelse, då fängelsevistelsen kan bli direkt skadlig för individen. Då får man väl anta att de ungdomar som mördar och gruppvåldtar ska slippa sitta inspärrade och istället tvingas gå i skolan som hederliga och välanpassade ungdomar väljer att göra.

I sin nya debattartikel (Aftonbladet, unvis) menar Snecker att brottsligheten inte minskar med höga straff och att notan för hårdare straff kan hamna på upp emot 1 miljard årligen. Snecker vill också behålla straffrabatten för kriminella upp till 20 år och menar att utan den skulle antalet grovt kriminella öka och även här är den ekonomiska notan viktig. Den villkorliga frigivningen där den kriminella slussas ut i samhället ska naturligtvis vara kvar och även här är notan en viktig del i Sneckers argument.

Snecker talar mycket om ekonomiska faktorer när det gäller brott och straff. Samma Snecker har dock inga problem med att notan för den katastrofala asyl- och anhöriginvandringen uppgår till tiotals miljarder varje år.

Om ni tar del i Sneckers debattartikel, hennes motion och Ung Vänsters argument, märker ni att det saknas en viktig detalj. Brottsoffren.

Visst kan man dalta med mindre grova brottslingar och låta dem tillbringa sin fritid i det egna hemmet, några timmar i veckan hos psykologen och några timmar om dagen i en skola där de får lära sig allt det de haft möjligheten till under sin uppväxt. Fast vad ger det för signal till gamla damer som rånats på sina ägodelar, unga män som misshandlats på stan och de villaägare som kommer hem till ett sönderslaget och länsat hem?

Visst kan man dalta med ungdomar som mördat, rånat och våldtagit. Låt dem sitta hos en psykolog ett par timmar varje vecka, tvinga dem gå i samma skola där hederliga ungdomar tillbringar sin tid och låt dem gå ned till kvarterspizzerian och käka sin Calzone iklädd fotboja. Hur anhöriga till de personer man skjutit eller knivhuggit till döds anser om det, lär Snecker aldrig ta reda på. Vad unga flickor som gruppvåldtagits och fått sina liv förstörda säger när de ser sina förövare gå omkring i skolan och på det lokala torget med breda leenden, kanske inte heller det är intressant för en vänsterpartist?

Man ska aldrig tillåtas glömma att varje brott har både förövare och offer. Är det några man ska värna, vårda och bry sig om så är det offren, inte de som skadar dem. Det må kosta och i den bästa av världar har vi ingen brottslighet, men oavsett vilket brott man begår är man borta från gatan om man tillbringar dygnen i ett fängelse. Detta faktum torde vara en välgärning för alla de som drabbats av kriminellas egentolkade rätt att förstöra för andra.

Det egna ansvaret är också lätt att glömma när man diskuterar brott. Oavsett den egna situationen är det man själv som bär ansvar för de handlingar man utför. Vänsterpartister gör det alldeles för lätt för sig när de hänvisar till ökade klyftor, arbetslöshet och trångboddhet som bakomliggande faktorer. Dessa spelar ingen roll, det egna ansvaret väger alltid tyngre än alla socioekonomiska faktorer man försöker leta fram.

Fast nu är det inte första och säkerligen inte heller sista gången vi ser hur vänsterpartister tar ställning för förövarna och inte deras offer.

 


11 responses to “Vänsterpartiet och fängelsestraffen

 • Tony

  Tja, ska man tömma fängelserna på brottslingar så blir
  där ju gott om plats till att låsa in vänsterpacket istället,
  där finns många kriminella i det partiet.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Bättre att våra gamla inom åldringsvården som byggt landet får varsin plats på Kriminalvårdens fina fullservade hotell för en lyxtillvaro i livets slutskede !

   Gilla

 • Kenth Andersson

  Klart att extremvänstern försvarar och slår vakt om den falang man själv tillhör och då avses i detta fall icke den hederliga falangen !

  Gilla

 • ruben

  Vänstern sörjer, som vanligt för och har alltid mest omsorg om gärningsmännens väl och ve. Ta den debatten sedan, när brotten gått ned till anständighet och brottsoffren har börjat tagits om hand anständigt. Samhället är på ett ständigt vacklande plan, som i första hand får låsa in gärningsmän för att skydda allmänheten mot ytterligare brott. Jag tror obligatorisk utvisning på livstid av kriminella, som har utländsk identitet, kommer att göra underverk.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå debatten att lagföra…..

  ”Det är så att man skäms att sådant får existera i Sverige. ”

  ”Så kallade bilmålvakter kan äga tusentals bilar som andra kör – och skulder för obetalda p-böter och avgifter samlas på hög. Trots en lagändring 2014 som gjorde det möjligt att ta bilar i beslag växer problemet.
  Skulderna har ökat med över 60 miljoner på mindre än två år, visar P1-programmet Kalibers granskning.

  De 30 mest skuldbelastade bilmålvakterna äger fler än 36 000 bilar. Deras skulder för skatter, p-böter och liknande avgifter är nu 275 miljoner kronor, en ökning på över 60 miljoner sedan i januari 2017.

  En 33-åring från Malmö svarar ensam för en stor del, berättar konkursadvokaten Jan Gruvstad.

  – Ja, man svimmar. Det är alltså över 120 miljoner kronor. Det är så att man skäms att sådant får existera i Sverige. ”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7009539

  Gilla

 • RäddSomFan

  Hur många människor vill leva i ett sådant samhälle? …inte jag i alla fall och jag känner ingen som skulle vilja det.
  Jag röstar för att införa dödsstraff för allt från rån och uppåt och att dessa verkställs direkt, helst samma dag dom grips.
  Detta dagis samhälle som håller på att utvecklas måste få ett abrupt slut, det måste vara nog nu!.

  Gilla

  • Mia

   Dödsstraff samma dag brottet begås.
   Du tror inte att de skulle kunna hinna utreda om personen är den skyldige innan de avlivar honom/henne (för det mer praktiska hen i det här fallet törs man ju inte skriva)

   Gilla

 • Björn

  Lina Snecker – vänsterpartisten som var föräldraledig men som när riksdagen hade sommaruppehåll bröt tjänstledigheten för att återgå ”i tjänst” och därigenom uppbära fullt riksdagsarvode och dessutom spara föräldradagar. Det är väl det som kallas att utnyttja systemet? Fast i Vänsterpartiets värld är det ju alltid någon annan som skall betala och saknas det pengar är det bara att höja skatterna.

  Gilla

 • gamgubben

  När samhällets institutioner eller myndigheter inte gör vad de är satta att göra då kapitulerar vänsterkommunisterna och hänvisar till stora kostnader.
  Vad får vi då? Anarki, det talar ingen om utan de omhuldar demokratin fastän ytterst få tillämpar den. Exempelvis så har vi sett flagranta brott mot demokratin i vår Riksdag framförda av, just det vänsterkommunisterna. Kom ihåg Dinamarcas demonstration mot ett folkvalt parti samt hennes avståndstagande för en av talmännen.

  Gilla

 • Grune

  Det borde istället införas straff for begångna brott i Sverige. Det som förekommer idag är rena semesterhemmet för brottslingar. Inför dödsstraff för grova brott som mord våldtäkt på barn anläggande av bränder o.s.v.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: