Ska äldre personer ha rätt att välja bort en mörkhyad i hemtjänsten?

VÄLFÄRD. SVT ställer frågan och givetvis medvetet för att underförstå att de äldre är rasister när de i själva verket vill ha svensktalande personal som förstår deras önskemål.

De flesta pensionärer är som alla andra, de vill ha hjälp av personer som talar och förstår svenska och glöm aldrig att de gamla inte får något, de betalar för att få hjälp av hemtjänsten.

SVT borde i stället ta upp de enorma problem som finns i vårt samhälle på grund av invandrare som inte kan språket, det är samma inom färdtjänst och taxi. Postens paket kommer fel eller delas inte ut för att folk inte kan läsa en adress, överallt missförstånd och konflikter och det är svenskarnas fel enligt SVT.

33 thoughts on “Ska äldre personer ha rätt att välja bort en mörkhyad i hemtjänsten?

 1. naturligtvis skall man få välja vem vilken hemjälp man behöver . prblemet är ju att kommunen har en masa mindre bemedlade som man skall försöka sätta i arbete. kommunen utäckte väldigt snabt att man kunde göra en vin vin sitvation av detta man sickade helt enkelt in en massa cov19 sjukaste och kalade dom för vårdbiträden . man känade miljoner pensionsutbetalningar.
  det senaste är att man innom hemvården försöker stoppa vissa aktörer i Stockholm har man åtalat ett flertalet vårdtagar för köp av sexuela tjänster

 2. Som erfaren inom hemtjänst med många medarbetare av utländskt ursprung kan jag inte hålla med dig. Huvudanledningen att äldre frånsäger sig vårdare med utländskt ursprung är inte brist på språkkunskaper, utan just för att de har den hudfärg och kultur de har. Majoriteten av de som jobbar hos oss i vår kommun erhåller goda eller mycket goda kunskaper inom Svenska.

  Sen är det helt ypperligt att Vi nu i och med LOV:en har möjlighet att släppa in privata aktörer för de som har speciella önskemål. Då kan man vända sig dit.

  Ja, äldre betalar för sin hemtjänst. De betalar för att det underskott av undersköterskor och vårdbiträden ska hjälpa dom i deras vardag – någon de inte skulle kunna klara sig utan. Vi har redan svårt att få in folk och få ihop våra arbetspass så det finns inte utrymme till att välja ens. Lägg fokus på det istället.

 3. Klart, valfrihet i skola och omsorg är ju det värsta som
  vänstern vet så varför skulle inte SVT misskreditera
  valfriheten?

 4. Självklart är att alla själva ska få bestämma vem som ska duscha och tvätta i rumpan… En kvinna ska ha den respekten och en svensk man på 23 år skulle aldrig tillåtas tvätta en muslimsk kvinna… Jag går efter 40 år från S till SD…. Aldrig mera läggs min röst på S eller annat än SD…. Vinn valet Jimmy och ta tillbaka vårt land… Välkommen hit men kom inte hit och bestäm!! Icke nöjd så finns det många andra länder! Ta seden dit du kommer och inget annat!!!!

 5. Självklart skall man få välja sin hemtjänst efter sina önskemål. Jag har aldrig hört att hemtjänst eller någon annan myndighet ens skall ha myndighetens mandat att döma ut klienterna, som rasister eller inte. Det skulle vara oförskämt. Hur gör man med utländska gamlingar, som inte lärt sig bra svenska? De brukar få landsmän till hjälp, skall då inte svenskar få den hjälpen?
  Det poppar även upp äldreboenden i Sverige för utländska gamlingar med landsmän, som personal. Att välja hemtjänst efter hudfärg verkar vara en ovanligt korkad orsak men ingen skall få neka den gamles önskningar i fallet att få förstå eller göra sig förstådd. Jag kan inte förstå varför svenskar inte skall få välja det?

 6. För de som har hemtjänst är nog problemet större att det kommer så många och att de aldrig vet vem som ska komma och att man inte hinner lära känna varandra.
  Det hör man ofta från de äldre att det tycker är jobbigt.

  Att de vill välja bort någon personal är nog inte lika vanligt.
  För den som hör dåligt blir det lättare med svenska utan brytning och det är väl lätt att fixa.

  • Mia:
   lägg ner nu du vill inte ens att dina föräldrar och närstående ska bli under denna otroliga skillnad delgivna !!!
   Grattis MIA om du vill att dina närstående ska drabbas av detta !!!

  • Du är mer en naive Mia. jag hade under en tid hemtjänsten beviljad en timme per vecka Social Samvaro, vist alltid kul med en liten pratstund och ta en kopp kaffe, men döm av min förvåning när man skickade till mig en väldig mörk mörk person. Han kunde inte ens säga flasklock, stod i hallen och flinade dumt. Jag anta att det hela va lika pinsam för honom som det var för jävligt för mig.
   När jag ringde till hemtjänsten till chefen för Förändringsgruppen, antydde hon jag kunde hjälpa negern med Svenskan, Jag betala för hemtjänsten inte stå det någonstans att jag ska vara någon SFI ersättare.

   • Chefen för Frösängs Gruppen skulle det vara. Lite trött är 02:33 pånatten

 7. Har dom inte röstat på sd i senaste valet så har dom ingen rätt att välja bort personer dom röstat för ska komma hit.
  Har du röstat för massinvandring ska du hålla kakhålet stängt.

 8. Tror inte dom väljer bort dem på grund av hudfärg, utan troligen
  för att dom inte förstår deras ofta dåliga Svenska? När ska dessa
  idioter som klassar allt som rasism få innanför pannbenet att gamla
  människor även hör dåligt, och att då höra dåliga uttal förbättrar inte
  hörselen.

 9. Klart SVT skall fostra tittarna att förstå hur fel de äldre som kräver att personer de förstår vad de säger skall ta hand om dem. Jag har själv varit med om läkare som var mycket svåra att förstå. Oerhört frustrerande och otryggt.
  Det är dags för SVT att sluta med sitt ständiga vurmande för araber.

  • TACK vi har rätt att begära vilken läkare vi vill !!!
   Senast jag kollade vår lag i sjukvården så får vi välja vilken läkare vi vill !!!

 10. Ser varje dag färgade personer komma från hemtjänsten till min fru, de talar alla perfekt svenska sånär som X en utbildad grafiker från Syrien vilken varit i Sverige bara tre år. Inget jobb fanns i hans yrke så därför har han blivit en kugge i äldrevården istället med en svenska som begrips lika bra som en del svenska dialekter.
  De är bra för Sverige då vi får någon som kommer hit och har ambitioner, jobbar och försörjer sig själv vilket allt för många svenskar inte kan, vill eller orkar.
  Därmed inte sagt att antalet främmande vi tagit emot är rätt, men de som arbetar ska vi ge den kredit de förtjänar.

 11. Vem har surrat om hudfärg ? Jo, Stasi-TV och BARA Stasi-TV. Upprinnelsen till detta handlade om språkförbistring i hemtjänsten och på våra äldreboenden. Våra högt ärade åldringar uttryckte sin högst befogade oro för fel-medicinering i synnerhet och kommunikations-problem i allmänhet. För övrigt har det ju visat sig att musse-pensionärer kan välja och vraka fritt över vilken sort som ska vårda dom. Helt OK för min del, men väldigt fult att dra rasistkortet bara åt det ena hållet.

  • centurion! Frågeställningen från Pettersson var: ”Ska äldre personer ha rätt att välja bort en mörkhyad i hemtjänsten?”
   Vi borde förmodligen införa SFS, Svenska För Svenskar!

 12. Den påtvingade inkompetensen utgör i dess helhet en samhällsfara och representerar i den givna kontexten en gigantisk respektlöshet mot det svagaste skiktet av den etniska befolkningen, vilken förutsätts acceptera dysfunktionella arrangemang som alstrar missförstånd, oro, osäkerhet och påtagliga kvalitetsförsämringar utan att anföra klander.

  Detta skall självfallet jämföras med den särpräglade servilitet som bevisas den äldre invandrade generationen som icke behärskar svenska språket och därför anses ha rätt till positiv särbehandling inom åldringsvården – ett provokativt koncept som främst gynnar de som belastar välfärdssystemet utan att ha bidragit till detsamma och ökar den allmänna polariseringen.
  Andreas.

 13. Vad skulle politiker och de i ’media’ tycka, om någon för dem okänd, dåligt svensktalande person kom hem till dem, för att mata, städa, rota och torka dom där bak varje dag …?

 14. Och varför blanda in folks hudfärg I detta ? Det är ju inte det saken gäller utan man skall ha någon som förstår vad man säger och inte vägrar utföra vissa uppgifter av religösa skäl.

 15. Varför ska dom inte få välja, det är dom som byggt upp samhället vi hade. Det är inte deras fel att samhället ser ut som det gör idag, det är våra folkvalda som raserat samhället.
  Sedan dom som kommer hit och lever ett helt liv på bidrag ska inte ha en chans att bestämma vilka dom ska skötas av, gör man inte rätt för sig under tiden man är här då ska man inte ha bestämmande rätt heller. Och passar det inte kan man flytta tillbaks där man kom ifrån, då får nog dom flesta upp ögonen lite till att göra något också.

  • Vissa ”nysvenskar” har redan utformat sina egna vårdinrättningar som vi alla svenskar bidrar med via skatten !!!

   Det vill säga REGERINGEN har godkänt deras ”bolag” och givit dessa bolag skattefinansierade medel !!!

   Jag anser att vi som ”svenskar” måste starta EGNA BOENDEN med
   bidrag från staten !!

   HUR ska de kunna stoppa oss från detta ???

 16. Det är inte fråga om att ”välja bort mörkhyade”. Det är fråga om att välja dem som kan göra sig förstådda och som inte ser ner på den hjälpbehövande. En av mina bekanta är chef på ett äldreboende och de har stora problem med att få tag i personal. Inom äldreomsorgen har de från Sydostasien, thailändskor och filippinskor, gott rykte då de anses som både flitiga, vänliga och med hög grad av arbetsmoral.

  Slutsatsen är inte hur ljushyllta de är utan vilken moral, etik och kultur de har.

  • Du kan aldrig göra gällande att ”svenskar” blir disskriminerade !!!

   Då måste DU OCH ALLA förstå att vi har en rätt att välja och göra ett ”nytt val” för att dissa våra politrucker och få det vi vill !!!

 17. Kunna välja bort ?
  Naturligtvis inte, det är kränkande och rasistiskt varför ska de gamla som byggt upp Sverige till dagens politiker stackars nysvenskar och det övriga välgödda etablissemanget ha något att säga till om ?
  Nej de gamla ska bara tiga och vara tacksamma.

 18. Tänk att det bara är svenskar som ska underkuvas under all mångkultur. Allt annat är rasism. Det har slagit totalt slint och vi är på väg mot utplåning. Ofattbart att man offrar sin egen befolkning! Det är så skamligt att det inte går att beskriva!

Kommentera