Innan sharia i Turkiet


ISLAM. Turkiet med 80 miljoner invånare är formellt en sekulär republik, med på papperet ett oberoende rättsväsende och en president som ska ha en ceremoniell roll. Turkiet tillhör G20, världens 20 starkaste ekonomier. 

Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

-Pettersson vet att många turkar räknar landet till Europa men hoppas det dröjer många år innan Turkiet blir med i EU, och tycker turkarna ska lämna tillbaka Konstantinopel, nuvarande Istanbul, till de kristna som byggde upp staden under mer än 1000 år…

Nåväl, 1973 gjordes reklam för pilsner i Turkiet, numera är det förbjudet…

Twitter


6 responses to “Innan sharia i Turkiet

 • Joy

  Stackars Kemal Ataturk, han ville ha ett sekulärt land som i väst. Och det har vi alla fått betala dyrt för eftersom det under 1980- talet blev en muslimsk väckelse med återgång till islam och de egna rötterna. Och våra jönsiga ministrar sa att muslimer förföljdes på Balkan under kriget, bara för att de var muslimer. Vi skulle skydda dem i Sverige och det blev lika illa att tala om muslimer, liksom man inte får tala om judar. Vips har vi det vi har nu, och det bara fortsätter och fortsätter. Alla har sina egna skäl att ta in och skydda muslimer och deras kultur.

  Och att den berömda våren i Mellanöstern blev pannkaka, beror ju på att islam är motsats till demokrati. Så står alla journalister och makthavare och gapar och undrar vad som gick fel. Alla människor vill ju ha frihet som i väst, eller? Dumheten är oöverträffad i detta land!

  Gilla

  • Joy

   Eller, de värden som vi i väst räknar med i en fri demokrati. Inte ordet folkstyre i sig. För de har demokrati i menaländerna. Demokrati enligt muslimsk tro och med sharialagarna.

   Gilla

  • Ivar L

   Exemplet Turkiet är ju det ultimata beviset för att det inte får att kombinera sekulär stat med islam. Om det inte gick där, i ett land med klart hårdare nypor än Västvärlden, så går det självklart inte här.

   Turkiet får aldrig tillåtas bli europeiskt av det enkla skälet att det vare sig ligger i Europa eller är kulturellt europeiskt. Tvärtom är det centralpunkten för muslimsk agitation mot Europa sedan medeltiden.

   Gilla

 • Mike E

  Och Europa hjälpte till genom att kräva att militären i Turkiet, som var en garant för den sekulära staten, miste sin makt.
  Turkarna hör inte ens till Europa; det är ett central asiatiskt folk som invaderade området på 1000-talet.

  Gilla

 • Kent

  Där islam finns kan det snabbt gå utför.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: